Bağışıklık sistemi insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir savunma sistemidir. Özellikle mevsim geçişlerinde görülen grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı gibi birçok hastalıkla savaşabilmenin yolu da ancak güçlü bir savunma sistemine sahip olmakla mümkün olabilir. Peki, güçlü bağışıklık sistemi için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun yanıtını Diyetisyen Nur Açlan cevapladı. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve kaliteli bir uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağladığına dikkat çeken Açlan, “Bu dönemde bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı yaşam şart. Birçok araştırmalarda da kanıtlanmış olan Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve kaliteli bir uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağışıklık, organizmanın herhangi bir hastalığa karşı savunma gücüdür. Doğuştan olabilir, hastalığa geçirerek veya antijeni vücuda vererek sonradan da kazanılabilir.  Sağlıklı beslenmeye devam ettiğiniz noktada zaten ilk önlemler alınıyor demektir” ifadelerini kullandı.

‘BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREBİLMEK İÇİN VİTAMİN VE MİNERAL YÖNÜNDEN ZENGİN BESLENMEK GEREKİR’

Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için, enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Nur Açlan, “ 7-8 saat kadar uyuyun. Güne her zaman başladığınız saat dilimlerinde başlayın, daha fazla uyuyarak geç saatlerde uyanmayın. Güne kahvaltı ile başlayın. Gün içinde su tüketiminizi 2 litreden az tüketmemeye özen gösterin. İçeceklerden ve besinlerden sindirim yoluyla vücudumuza aldığımız su sindirim, solumun sistemleri ve deri yoluyla vücuttan atılır. Vücutta su dengesinin sağlanması için günlük su alımının su kaybına eşit olması gerekir. Yetişkin bir insan bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar.  Tam tahıllı ekmek tüketmeye özen gösterin. Her öğünde sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Alacağınız posayla birlikte tüm vitamin ve minerallerden faydalanmış olacaksınız. Tüm sebze ve meyveleri bu dönemde tüketmeye özen gösterin, her birinin bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için tüketimlerine ağırlık verilmesi gerekir. Mevsiminin sebze ve meyvesi vitamin ve mineral kaynağı yanında lif bakımından da zenginken, sindirimimize yardımcıdır. Antioksidan açısından zengin iken bunların faydalarından da iltihaplanmaların etkisini azaltırken, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve daha birçok hastalık risklerini azaltabilir. Yaşlanma sürecini de yavaşlatır” dedi.

‘TAZE OLARAK TÜKETİN’

Taze meyve sebze tüketilmesi gerektiğini kaydeden Açlan, “Her bir sebze ve meyvenin tazesini tüketin. Besinsel değeri bakımından zamanında tüketilenler daha yararlıdır.  Kurubaklagillerin tüketimine de özen gösterilmelidir. Hafta da 2-3 kez tüketilirken, ana öğünlerinizde ya da salatalarınızı zenginleştirerek sofralarınızdan eksik etmeyin. Zengin protein kaynakları olan kırmızı et, kümes hayvanları tüketimlerinin de olması gerekir. Balık tüketimi de haftada 1-2 kez tüketilmelidir. Taze veya dondurulmuş ya da konserve şeklinde tüketmenizi öneririm. Balık, içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olunacağı unutulmamalıdır. Yoğurt, süt, ayran, kefir tüketin. Probiyotik kullanmak da önemlidir. İster yoğurtlarınızın içerisine doğal probiyotikler yapın, isterseniz güvenilir markaların probiyotiklerini kullanın.  Beslenme de kısıtlayıcısı olmayan kişilerde doğal antibiyotikler tercih edin. Soğan, sarımsak, sofralarınızdan eksik etmeyin. Zencefil, pekmez, bal, kekik, kırmızı biber günlük beslenmeye eklenmelidir. Sofralarınızda ev yapımı turşulara yer verin. Basit karbonhidratlardan ve paketli ürünlerden uzak durun. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için, enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızılâhana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmede yer almalıdır. Vücut direncini artırmak için mevsiminde bol taze meyve tüketimi çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan kapasitesi yüksek besinler tüketin” şeklinde konuştu.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE VURGU YAPTI’

Açlan sözlerini şöyle sürdürdü, “Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yiyeceklerin ana özelliği vücudu yenileyici ve onarıcı güce sahip olmalarıdır. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu, zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği ve yoğurt gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Öğünlerde bu yiyeceklere sık sık yer verilirse hastalıklara karşı vücut direnci artar. Grip, insanı bitkin düşüren ve bazı türleri ciddi problemlere yol açabilen bir hastalıktır. Tüketebileceğiniz besinler, haşlama balık, tavuk suyu, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, adaçayı, papatya çayı, okaliptüs çayı tüketebilirsiniz. Grip boyunca vücudunuzun susuz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bitki çayları bu konuda size yardımcı olabilir. Sıcak çay aynı zamanda boğaz ağrılarını ve öksürüğü hafifletir. Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenmemiz içerisinde dengeli bir şekilde tüketmelidir.   Hiçbir besin mucize değildir. Çeşitli beslenme önemlidir.  Sağlıklı beslenme tabağı bu dönem de de beslenmemizde sofralarımızda olması şart. Sağlıklı beslenme tabağımızdan kastımız Süt ve Süt Ürünleri-Et, Yumurta ve Kurubaklagiller-Ekmek ve Tahıllar -Sebze ve Meyveler öğünlerde besin çeşitliliğinin sağlanması için önemlidir” diyerek tamamladı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim