Çumra’da 1982 yılında haftada bir kültürel sohbetle faaliyete başlayan Çumra Cuma Grubu (ÇCG), 40 yaşına girdi. İlk 40 yıl Çumra Cuma Grubu (ÇGH) üyeleri Çumra Belediyesinin ev sahipliğinde bir araya geldi. Çumra Cuma Grubu’nun eski ve yeni müdavimleri, Çumra Belediyesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda bir araya gelerek 40’ıncı yılını kutladı ve hasret giderdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, ilçenin kendileri için büyük bir değer olduğunu ve bu değere hizmet etmekten büyük gurur duyduklarını anlattı. Candan, “Çumra Cuma Grubu’nun eski ve yeni müdavimlerimize, grubumuzun ilk 40.yılı münasebeti dolayısıyla bir araya gelelim istedik. Davetimize icabet ettikleri için tüm dostlarımıza teşekkür ederim. Toplantımız hayırlara vesile olsun. Aslında bu grubun tarihi olduğu kadar Çumra’nın da 40 yıllık tarihine değinmiş oluyoruz” dedi.

 ‘ÇUMRA CUMA GRUBU 1982’DE KURULDU’

Çumra Cuma Grubu’nun kuruluş tarihiyle ilgili katılımcılara bilgi veren Dr. Ömer Yıldırım, Çatalhöyük şehri Çumra’nın neolitik çağdan itibaren pek çok insanı misafir ettiğini belirterek Çumra’nın kuruluşunun 1926 olduğunu söyledi. Yıldırım, Atatürk’ün Konya’yı ziyaretinde, Çumra’ya da uğrayarak güzel bulduğu için Çumra’nın ilçe olmasını istediğini dile getirdi. 1980 ihtilâlinden sonra herkesin eve kapandığı bir dönemde bundan rahatsız olmaya başlayan insanların, bir araya gelerek ‘Barana Kültürü’nü başlattıklarını hatırlatan Yıldırım, “Ben bu gruba askerlikten 1983’te geldikten sonra dahil oldum. Ama bu grup 1982’de kurulmuş. Önce kuruyemiş ve çay ile başlamış. Daha sonra MEDAŞ’ta çalışan Erhan kardeşimiz bizi çiğköfteye alıştırdı. Çumra grubu o şekilde devam edip gelmektedir. Bu grubun içinden belediye başkanları, milletvekilleri, bölge müdürleri ve bürokratlarımız çıkmışlardır. Burada herkesin ayrı derneği, görüşü ve bir partisi var. Ama burada gayet güzel anlaşıp, geçinip gidiyoruz. Osman Albayrak, Refik Saygın, Mustafa Avara, Ali Sarıoğlu ve Mehmet Aksoy bu grubun mihenk taşlarıydı.” dedi.

“ÇUMRA CUMA GRUBU” MARKA OLMAYA ADAY

Makine Yüksek Mühendisi ve bürokrat Ali Altuntaş da, kardeşin kardeşe düşman olduğu 1980 öncesi günleri hatırlatarak şunları söyledi: “1982’nin kışında bir arkadaşın evinde fikir teatisi yaparken, farklı siyasi görüşlerden entelektüel bir grup oluşturma konusu gündeme geldi. Önce kitap okumaları ve özet çıkarmayla başladı. Hafta sonu Cuma akşamları toplandığımız için adı Cuma Grubu oldu. Sonra çiğköfte grubu falan dendi. Ama Çumra Cuma Grubu adı bu gruba yakıştı. Marka olmaya aday diye düşünüyorum. Her dönem ilahiyatçı arkadaşlarımız oldu. Alaeddin Kaya ve daha sonra Ali Çiftçi ve Dursun Aydın hocalar da grubumuza katıldı. 1989’dan sonra Konya’dan bir ekip geldi. Dr. Mustafa Güçlü, Lütfi İkiz, Mehmet Şendal, Kemal Cabioğlu, Turgut Sever Özbay’la grubumuz zenginleşti. Cemaat olmanın şöyle bir faydasını da gördük. Dört belediye başkan adayını medenî bir şekilde bir sofrada buluşturabiliyorduk. Kendi grubumuzdan sonunda bir başkan da çıktı. Kendisine başarılar diliyorum.”

‘ÇUMRA GRUBU ÇOK ÖNEMLİ İZLER BIRAKTI’

Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan ise, “Çumra bizim için doğduğumuz, doyduğumuz, heyecan duyduğumuz ve sevda ile bağlı olduğumuz bir ilçe dedi. Arslan şu ifadeleri kullandı, “Çumra ister Çatalhöyük’ten başlatın, ister Cumhuriyetin ilk döneminden başlatın bir harman yeri. Bu harman yerinin kültürel kısmı da Çumra Cuma Grubu’nda. Aslında bizim burası bir nevi aşure! Aşure karmaşıklık değil, zenginliktir. Çumra toplumsal yapısıyla çeşitli ve değişik insanların bir arada yaşadığı, burada harmanlanıp ve bu potada eridiği mümbit bir coğrafya. Çumra Cuma Grubu’nun izlerini takip ettiğimizde bunları da görmek mümkün. Ben 1990’lı yılların başında Çumra grubuna katıldım. Geriye dönüp baktığımda; bizim kişilik inşamızda, kültür dünyamızın gelişmesinde, ümmete bakışımızda Çumra Grubu önemli bir iz bırakmıştır. Toplumları oluşturan, dinamik ve sağlam kılan cemaatteki samimiyet, Allah rızası ve Allah rızasından başka bir şey gütmeden birbirini sevmektir” diyerek düşüncelerini aktardı.

‘ÇATALHÜYÜK OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ’

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de yaptığı selamlama konuşmasına, İslâm’ın ilk emrinin oku olduğunu belirterek “İnsanların bilgiye, ilme ve eğitime ve terbiyeye muhtaç” dedi.  İdeal eğitim yöntemlerinin günümüzde de tartışıldığını ve üzerinde ittifak edilmediğini ifade eden Güçlü, “Ben kulaktan beslenen ve daha çok dinleyerek öğrenen bir insanım. Benim uygun bulduğum yöntem, Hz. Peygamberin Ashab-ı Suffa’sı olan yöntemdir. Ashab ve insanlar 7/24 saat bu sohbet tarzından faydalanırdı. Ashab-ı Suffa bir eğitim metodudur. Bana ve mensubu olduğum ve pratik ile aksiyon tarafı ağır basan Türk milletine de insanları dinleyerek öğrenme metodu, yâni sohbet ortamları ve sohbet kültürü uygun bir yöntem” diye konuştu. Güçlü ayrıca, Çumra adının “Çatalhöyük” olarak değiştirilmesi teklifinde bulunarak “Çumralılara ve Çumra’yı yönetenlere önerim şu: Çumra adını “Çatalhöyük” olarak değiştirirseniz, dünyada daha çok tanınan bir şehir olursunuz. İsterseniz bir düşünün” diyerek düşüncesini açıkladı.

YAVUZ: ÇUMRA, KONYA’NIN MOTORU, DİNAMOSUDUR

Çumralıların 40’ını kutlamaya geldiklerini belirten Eğitimci Muammer Yavuz, “Çumralı kardeşlerimiz 40 yıl önce burada bir kardeşlik, kültür ateşi yaktı. Bu ateş sönmedi, dumanı devamlı tüttü ve yanmaya devam etti.” dedi. Torosların dumanının buradan yükselmeye başladığına dikkat çeken Yavuz, “Çok sevdiğimiz arkadaşlarımız burada. Kültür adamları, öğretmenler, belediye başkanları, esnaflar burada. Konya Aydınlar Ocağı olarak bizler de kardeş kuruluşuz ve buradayız. Ekonomiye ve kültürümüze yaptıkları katkılardan dolayı Çumralılara minnettarız. Her türlü zirai konuda Çumra, Konya’nın motoru, dinamosudur. Bunun Çumralıları kutluyoruz. 40’ı kırklansın, hayırlı mübarek olsun.” diye konuştu.

DURDU: BU GRUP AKADEMİ GİBİ FAALİYET GÖSTERİYOR

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Durdu ise konuşmasında Çumra Cuma Grubu’nun (ÇCG) bir kültür grubu olduğunu söyledi. Durdu, “Çumra Cuma Grubu olarak bilinen grup, kültür adamlarını bir araya getirmek amaçlı bundan tam 40 yıl önce ev sohbetleri şeklinde başlamış. Ben 2006 yılında Dr. Mustafa Güçlü ’nün vesilesiyle gruba dahil oldum ve o günden beri devam ediyorum. Bu grup akademi gibi faaliyet gösteriyor ve neticede bir kültür grubu. Hem Çumra’mıza hem Konya’mıza birçok alanda katkısı olduğunu düşünüyorum. Çumra’mızdaki bürokratlar, kültür adamları, öğretmenler; Konya’dan gelen birçok arkadaşımız da bu grupta yer almış. Dr. Mustafa Güçlü ve Dr. Ömer Yıldırım abilerimiz grubu hala devam ettiriyorlar. 40’ıncı yılı vesilesiyle bir araya geldik ve sohbet ediyoruz. Nice yıllara, birlikte devam edeceğiz.” dedi.

ÜMİT: ELDEN ELE DEVREDEREK 40’INCI YILA ULAŞTIK

Bu gruba 40 yıl olmasa da 30 yılı aşkın bir zamandır katıldığını belirten Kültür, sanat, tarih ve folklor adamı Mustafa Sinan Ümit, Bilgi birikimi olan insanların bilgisini, naklediyoruz. ‘Bir meşaledir bu, devredilir elden ele’ dizelerini burada yaşatmaya çalışıyoruz. Elden ele devrederek 40’ıncı yıla ulaşıyoruz. İnşallah nice yıllara” ifadelerini kullandı.

CENGİZ: BU TOPLULUĞUN KURUCULARI BİZE GENİŞ UFUKLAR AÇTILAR

Çumra Cuma Grubu’nun üyelerine geniş ufuklar açtığını belirten Doğan Cengiz ise  “Yaklaşık olarak 1995 yılından beri benim de içinde bulunduğum oturumlarda bu topluluk hem Çumra’dan hem Konya’dan hem de yurt dışından ağırladığımız misafirlerle dünyayı tanımamıza imkân sağladı. Bu topluluğun kurucuları bize geniş ufuklar açtılar. Bu grubun Çumra ayağı olduğu gibi, Konya’dan katılanlar da bize çok şey kazandırdı. Konya ve Çumra, bizim ufkumuzun açılmasında, bilgilenmemizde büyük emekleri var. Hepsine teşekkür ediyoruz” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

TÜRKER: AYNI KİLİMİN DESENLERİYİZ

Kitap Kurdu Mustafa Sinan Ümit, HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ve Çumra eski Belediye Başkanı Mehmet Zeki Türker de birer kısa konuşma yaptılar. M. Zeki Türker, 1957 yılında ilkokul öğrencisiyken ilk defa sinemayı bu taş binada seyrettiğini belirterek, Çatalhöyük’le ilgili şu ifadelere yer verdi: “Selçuk Üniversitesi’nde Azerbaycanlı ressam bir öğretim üyesi, bana, Çatalhöyük’teki duvar resimleri, Türkistan’daki halı ve kilim motifleriyle aynı. Sizin buradaki Yörük-Türkmen kilim motifleri de birbirine benziyor. Başkanım, Anadolu insanı burada dedi. Anadolu ezelde de Türk’ündü ebette de Türk’ün olacak, inşallah. Bu grup, milliyetçi-mukaddesatçı kardeşlerimizin kurduğu ve esnaf arkadaşlarımızın desteklediği bir gruptu. Başkanlık dönemimden önce de bu gruba katıldım. Başkanlık bittikten sonra ise sürekli Çumra Grubu’na katıldım. Bu gruptan çok faydalandım. Nice kırklı yıllara” diyerek düşüncelerini açıkladı.

Çumra Belediyesi Başkanı Av. Recep Candan’ın ev sahipliğinde ve Sultan Abdülhamid Han Kültür Evi’nde gerçekleştirilen toplantı, çiğköfte ikramı ve toplu çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

-

MÜCAHİT ENES TURBİL 

Editör: TE Bilişim