‘ÇOCUKLAR EKRANA BAĞIMLI OLMASIN’

Selçuklu Belediyesi’nin şivlilik etkinliği Selçuklu Kongre Merkezi’nde tüm hızıyla devam ediyor. 2 Şubatta başlayan şivlilik festivaline yine her yaş grubundan binlerce çocuk akın etti. Festivalde çocuklar için özel hazırlanan Keloğlan, Hacıvat-Karagöz, Nasreddin Hoca, müzikal gösteriler, yüz boyama, satranç, hikâye oyunları, futbol, eğitim gibi birçok sosyal faaliyet bulunurken, bir yandan da aileler için bilinçlendirme adına seminerler sürüyor. Bu kapsamda ise ekranların sevilen simalarından biri olan ve bugüne kadar çocuklar için gerçekleştirdiği projeler ile dikkat çeken Eğitimci-Sinema Oyuncusu Lemi Filozof konferansında anne ve babalara önemli mesajlar verdi. Filozof, çocukların yetiştirilmesine ailelerin büyük sorumluluk sahibi olduğuna dikkat çekti. Çocukların bilinçli yetiştirilmesi gerektiğini ve ileride topluma faydalı olabilmesi adına eğitime önem verilmesi gerektiğine değinen Filozof, bunun ileride bilime büyük faydası olacağını açıkladı.

‘SENEYE ŞİVLİLİKTE BURADAYIM’

Şivlilik Çocuk Festivali’nin çok önemli bir gelenek olduğunu dile getiren Lemi Filozof, “Bu Konya’ya has bir gelenek olan şivliliğin daima yaşatılması gerek. Ben şivlilik geleneğinden haberdar değilim ve öğrendikten sonra inanılmaz mutlu oldum. Anadolu topraklarında kendi adıma çok önemli bir şey öğrenmiş oldum. Bu geleneğin mutlaka korunması lazım ve aynı zamanda gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Festival çocuklarımızı bir araya getiriyor. Ramazan Bayramı’na ve Ramazan sürecine barışla, sevgiyle, burada birleştirme yaşanıyor.  Bu gelenek ve güzel organizasyonda başta Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı ve emeği geçen herkese bu geleneği korudukları için teşekkür ediyorum. Çünkü çocuk festivali kapsamında şivlilik topluma daha da genişletilip anlatılmış.  Bu takdir edilmesi gereken bir şey. Burada olmaktan da gerçekten büyük mutluluk duydum. Belediyemize, Konya halkına gerçekten çok teşekkür ederim beni çok güzel karşıladılar. Seneye de inşallah bir gün öncesinden şivliliği burada geçirmek istiyorum” dedi.

‘ÇOCUKLARI BİLİNÇLİ YETİŞTİRMEK ÖNEMLİ’

Bilinçli ve geleceğe faydalı olabilecek nesiller yetiştirilmesi gerektiğini aktaran Filozof, “Anne babalar gelenekleri yaşatmakla birlikte, aynı zamanda çocuklarımızı doğadan çevreden ağaçlardan ve aslında yaratıcı faaliyetlerden haberdar etsinler. Ailelerde çocuklarımızı mutlaka bu tarz etkinliklere getirsinler. Bu tarz etkinliklerle çocuklarımız gelenek ve göreneklerini öğrenme fırsatı buluyor. Çocuklarımıza aynı zamanda doğanın önemi de anlatılmalıdır. Bir çocuk için doğada olmak, doğayı korumak ve ona çevre bilincini anlatmak çok önemli. Çocuklarımıza doğayı, ağaçları, bitkileri, mutlaka sevdirelim. Temiz bir çevre inşa edebilmek anca böyle olur. Aynı zamanda benim büyük memnuniyet duyduğum Selçuklu Belediyesi’nde sıfır atık projesinde ağaç dikimlerine mutlaka katılsınlar. 1 TL’de olsa bile destek versinler. Böylece daha çok ağaçlar, fidanlar dikilebilir. Şivlilik ile birlikte aslında doğayı, çevreyi de birleştirelim” diye konuştu.

‘BAŞARI İÇİN EĞİTİM VE BİLİM ŞART’

Çocukların ekran başında gereksiz yere fazla kalmamaları gerektiğini bildiren Filozof, “Çocuklar TV, bilgisayar, tablet, telefon ve çizgi film izlerken sınırları ayarlamamız gerekiyor. Anne ve babalarımızdan bu yönde ne yapılabilir hakkında mailler alıyorum. Aileler çocukları için tablet ya da TV’lerde geçirdikleri süreyi biraz kısıtlamalı. Bu çok önemli bir konu aslında. Neden? Çünkü çocuklar büyüdüğünüz zaman sizlerin genel kültürünüz yüksek olsun. Hayata bir bakış açısınız olsun. Her konuda biraz biraz birşeyler öğrenelim. Hem internette hem televizyonda benim yaptığım programda bile bazen bir veri akışı bombardımanı oluyor. Bizim bilimsel ve duygusal olarak zamanı kontrol edemememize neden oluyor. Zamanın çok hızlı akmasına vesile oluyor. Yani şöyle açıklayım. Normal hayatta bir şey yaparken, bazen keyif almamaya başlıyoruz. Çocuklar bazen hayattan sıkılabiliyor. Neden peki? Çünkü internette televizyonda veriler bize çok hızlı akıyor. Gerçek hayat ise böyle değil. Gerçek hayattan kopmamak için ve ileride başarılı olabilmemiz, derslerimizin iyi olabilmesi için genel kültürlü, eğitimli, sanatın ve bilimin içinde olan çocuklar yetiştirmemiz  gerekiyor. Bunun içinde bir toplum olarak okumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘YERİ VE ZAMANINA GÖRE KULLANMAK LAZIM’

Ekran başında sürekli birşeyler izlenmemesi ve zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Eğitimci-Sinema Oyuncusu Lemi Filozof sözlerini şöyle sürdürdü, “Eğer sürekli birşeyler izlersek bu çok yanlış olur. Çocuklarımız sürekli ekran başında olmamalı. Avantajını kullanabilirsek internet gerçekten güzel bir şey. Her aradığımı bulabiliyorum. Misal Konya’nın nüfusunu araştırıyorum tak karşıma çıkıyor. Ama genel olarak çocuklarımız interneti bunun için kullanmıyor. Anne ve babalardan bir konuda rica ediyorum. Televizyona, telefona, tablete, internete bir sınır getirebilirsek buna da riayet edebilirsek o zaman toplum açıdan daha faydalı çocuklar ve nesiller yetiştirebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı

‘VATANDAŞLAR SELÇUKLU’DAN ÇOK MEMNUN KALDI’

Vatandaşlar ise Selçuklu Belediyesi’nin çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdiklerini ve kendilerinin de çocuklar kadar mutluluk yaşadıklarını anlattı. Aileler olarak Selçuklu Belediyesi’ni şivlilik etkinliği için tebrik ettiklerini açıklayan vatandaşlar, “Çocuklar adına da kendi adımıza da çok sevindiğimizi belirtmek isteriz. Burada çok güzel şeyler var. Tüm etkinliklere çocuklar gibi bizlerde katıldık. En çok dikkatimizi çekenlerden birisi robotlar oldu. Konuşan robotlarla sohbet edebilmek çok farklı bir duygu oluşturdu bizlerde. Hatta robot biz fazla konuşunca, yoruldum felan dedi. Bu çok ilginç gelmişti. Akıllı robotlar muazzam olmuş. Çocuklarımız onlarla oynadı. Drone gösterileri de yine çok güzeldi. 3 boyutlu dijital gösterileri çocuklarımız çok beğendi. Herşey mükemmeldi aslında. Aynı şekilde seneye bizler içinde güzel etkinlikler bekliyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLAR MUTLU OLUNCA BİZLERDE OLDUK’

Selçuklu Belediyesi’nin çocuklar adına herşeyi ince düşünerek yaptığını dile getiren vatandaşlar, “Çocuklar mutlu olunca inanın bizlerde aileler olarak çok mutlu oluyoruz. Onların mutluluğu keyfimizi artırıyor. Dağıtılan hediyeler olsun, seminerler, ikramlar, gösteriler, oyunlar herşey çok güzel. Şivlilik etkinliği başladığından beri geliyoruz. Çocuklar burada güzel zaman geçirebiliyor. Oyunlar oynarken aslında bir nevi eğitim alıyorlar. Kişisel becerilerini artıyorlar. Çocuklar burada kendilerini daha iyi ifade edebilme fırsatı buluyor. Sosyal ve kültürel açıdan değerlendirdiğimiz zaman çocuklarımız burada kendi yörelerimize ait değerleri öğrenmiş oluyor. Faaliyetlere genel olarak baktığımız zaman Selçuklu Belediyesi aslında her yaş grubunu düşünmüş. Yani her çocuk dilediğini, istediğini rahatlıkla yapabiliyor. Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı ve emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim