Ağır vasıta araç gruplarının hidrolik fren sistemlerini üreten Özden Otomotiv, kaliteli üretim anlayışıyla yoluna devam ediyor. Sektöre ait teknolojik gelişmeleri takip ederek, Ar-Ge uygulamalarını bu doğrultuda yürüten Özden Otomotiv, başarı düzeyini artırmak için ciddi bir yatırım yapıyor. Kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliğini önceleyerek yürüttüğü üretimiyle, zamanında ve eksiksiz teslimatıyla müşterilerinin memnuniyetini kazanan firma, OEM tedarikçisi olarak da öne çıkmayı başardı. Dolaylı olarak dünyanın birçok noktasında ürünü bulunan Özden, direkt olarak yaklaşık 40 ülkeye ihracat yaparken, bu sayıyı artırmak için büyük bir çaba sarfediyor. 44 yıllık tecrübeyle, 4 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan Özden Otomotiv, büyüme ve Ar-Ge odaklı çalışmalarına devam ediyor.

BÜYÜME HEDEFLERİ VAR

Özden Otomotiv’in hedefleri ve üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Özden Otomotiv Sahiplerinden Ali Özden, 44 yıldır sektörün içerisinde yer aldıklarını söyledi. Şuan 4 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yaptıklarını ancak bu alanın artık yeterli gelmediğini belirten Özden, “Yerimiz sıkışık vaziyette. Bu anlamda üretim alanımızı genişletmek için çalışmalarımız sürüyor. 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekarelik bir üretim alanımızın inşaatı hızlı bir şekilde yükseliyor. Gelecek senenin ilk yarısında inşallah bu hedefimize ulaşmış olacağız. Özden Otomotiv olarak büyümeye, yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda, tabiki ihtiyaç olması halinde, İlerleyen zamanlarda üretim alanımızla alakalı büyüme hedeflerimiz var” dedi.

ÜRETİMİN BÜYÜK BÖLÜMÜ İHRAÇ EDİLİYOR

Özden Otomotiv’in önemli bir ihracatçı firma olduğuna dikkat çeken Özden, “Üretimimizin büyük bir bölümünü ihraç ediyoruz. Bunu rakamlarla anlatacak olursak, üretimimizin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ama bu ülkeler bizim zaten odak noktası olarak seçtiğimiz ülkeler. Bu ülkelerden de tüm dünyaya ürettiğimiz ürünler gitmiş oluyor” diye konuştu.

KONYA SANAYİSİ DAHA İYİ GELECEK

Konya sanayisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Özden, Konya’nın üretim noktasında çok iyi bir yere geldiğini söyledi. Özellikle otomotiv sektöründe Konya’nın tartışılmaz bir kalitesinin ve öneminin olduğuna değinen Özden, şöyle devam etti, “Otomotiv sektöründe hızlı bir şekilde verilen ürünler yapılabiliyor ve talepler karşılanabiliyor. Bunu yaparken Konya kaliteyi ön planda tutuyor. Konya kalite olarak kendini ispatlamış durumda. Zaten kalite olmasaydı bu durumlara gelemezdik. Çünkü Konya sanayisinde birçok firmamız mallarını tüm dünyaya ihraç ediyor.”

MARKALAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Konya’nın üretim kapasitesini artırırken, markalaşma adımlarının da başarılı bir şekilde sürdüğüne değinen Özden, “Konya sanayisi markalaşma yolunda büyük adımlar atıyor ve başarılı sonuçlar elde edildi. Bizler de kendimize bu noktada hedefler koyuyoruz ve hedeflerimiz için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi markalaşma denilen olay hemen gerçekleşebilecek bir şey değil. Kolay da olmuyor. Oturmuş markalar var ve onların yanında bizim gibi firmalar hemen öne çıkamıyor. Ama elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü devamlılığı sağlamak için markalaşmak oldukça önemli. Biz de Özden Otomotiv olarak bu doğrultuda önemli adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.

İŞ VAR AMA İŞÇİ YOK!

Konya sanayisinin en büyük sorununun personel sorunu olduğuna dikkat çeken Özden, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi. Aksi taktirde büyük sorunlar ortaya çıkabileceğinin altını çizen Özden, sözlerini şöyle sürdürdü, “Sanayide iş anlamında hiçbir sorun yok. Hangi üreticimize giderseniz gidin, iş anlamında bir sorun yok. Ama bizim bugün gelinen noktada en büyük sorunumuz eleman sorunu. Biz eleman olmadığı için gelen taleplere karşılık vermekte zorlanıyoruz. Mesela Özden Otomotiv olarak 3 vardiya çalışmamız gerekecek kadar işimiz var, talep var. Ama biz tek vardiyayı dahi zor sürdürüyoruz. Eleman konusunda gelinen bu nokta, bazı şeyleri çok değiştirdi. Mesela Konya sanayisi, üreticisi, elemana değer veriyor ve maaş konusunda herkes hakkını alıyor. Şartlar çok iyileşti. Ancak bu sefer de eleman bulamıyoruz. Bundan sonraki süreçte eleman sorunu böyle devam ederse, üretici daha zor bir duruma girecek. Ama eleman sorunu olmasa, Konya sanayisi ihracatını çok çok katlayacak. Çünkü ben siparişimi alıyorum, ancak 6 ay sonraya teslim edebiliyorum. Eğer benim çalıştıracak personelim olsa, 3 vardiya çalışsam, siparişimi 1 ay sonra versem, ürün verdiğim tedarikçi o malı satacak ve yeni sipariş verecek. Ya da ben daha fazla fuara katılıp, daha fazla ülkeye ve müşteriye hitap etmek istiyorum. Ancak ben iş yetiştirememe endişesiyle fuarlara da katılamıyorum. Makine parkuru anlamında hiçbir sıkıntımız yok. Ama personel noktasında büyük sıkıntı var. Piyasa şartlarında artık insanlar masa başı iş, dolgun maaş istiyor. Ama sanayide herkes masa başı çalışamaz.”

AVRUPA BİZİM KALİTEMİZİ BİLİYOR

Ağırlıklı olarak Avrupa’ya ihracat yapan bir firma olarak, Avrupa’nın Türkiye’ye ve Konya’ya bakışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özden, şu ifadeleri kullandı, “Biz ağırlıklı Avrupa bölgesi ile çalışıyoruz. Avrupa bölgesi, Konya’da kaliteli ürünleri gözlemlemiş ve kaliteli ürün çıkabileceğini biliyor. Bu anlamda, ileriye dönük sürdürülebilir bir ticaret söz konusu.”

İBRAHİM BÜYÜKHARBUT 

Editör: TE Bilişim