Türkiye, eylül ayında yapmış olduğu altın ithalatıyla son 56 ayın en yüksek altın ithalatını yaptı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye'nin altın ithalatı eylül ayında 39 bin 33 kilo altınla gerçekleşerek 56 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Konu hakkında görüş bildiren Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, yapılan altın ithalatının işlenerek ihracata dönüştürüldüğünü belirtti.

ALTIN ONSU DÜŞÜK SEVİYELERDE!

Rusya- Ukrayna Savaşı’ndan önce ve savaşın başladığı dönemlerde devletlerin altına sığındığını söyleyen Yaşar, son dönemlerde dünya genelinde altın satışlarında bir duraklama- gerilemenin olduğunu söyledi. Altın onsunun bin 600 dolara kadar gerilediğini söyleyen Yaşar, “Her ne kadar vatandaşlar tarafından pahalı görülse de altın onsu şu anda çok düşük seviyelerde. Altın, dünyada dolarla alınıp satıldığı için ons sabit kalsa da doların yükselmesi, altını da etkiliyor. Altın fiyatlarındaki artış, doların yüksek olmasından kaynaklıdır. Hem dolar hem ons yükseldiği zaman bu durum, altında 1- 1buçuk kat artış demek. Onsun düşük seviyelerde olması, altın fiyatının daha da artmasına engel oluyor. Dünya devletleri ve büyük spekülatör zenginler de bu ucuzluğu fırsat bilerek altın stoklarını artırıyorlar. Stoklama bittikten sonra altın fiyatlarında bir artış olabilir.” dedi.

İTHAL ALTINI İŞLEYEREK İHRAÇ EDİYORUZ’

Türkiye’nin altın çıkaran değil, işleyen konumda bir ülke olduğundan bahseden Yaşar, altın ithalatının kötü bir durum olmadığını belirtti. “Özellikle İstanbul’da altın işleyen çok büyük firma ve işçiliği çok güzel ustalarımız var. İthal ettiğimiz altını işleyerek daha büyük bir meblağlarda yurt dışındaki ülkelere ihraç ediyoruz. Yurt dışından işlediğimiz altınlara Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerden bir talep var. Bizim işlerimizde bir durgunluk var ancak İstanbul’daki imalatçılar, yoğun tempoda yurt dışına altın ihraç ediyorlar. Bu da, ülkemizin katma değeri ve istihdam gücü açısından güçlenmesi demek.” İfadelerini kullandı.

Bamyanın kilosu bin 200 lira! Bamyanın kilosu bin 200 lira!

‘ALTIN İŞLEMECİLİĞİNDE BİRİNCİ OLMAMIZ YAKIN!’

Altın işçiliği konusunda Türkiye’nin İtalya ile yarıştığını söyleyen Yaşar, altın ihracatı konusunda da konuşmalarına yer verdi. Altın ihracatında Türkiye’nin dünya ikincisi olduğunu söyleyen Yaşar, “Altın işlemeciliği konusunda altın işleyen ve desinatör bakımından fazla olduğundan altın ihracatı birinciliği yıllardır İtalya’da ve biz ihracatta ikinci ülkeyiz ama ben inanıyorum ki bu gidişle birinci olmamız da yakındır. Bu yönüyle baktığımızda altın ithalatının fazla olması, üzülecek değil; sevinilecek bir durumdur. Aldığımız altını işleyerek daha kârlı bir şekilde satıyoruz.” dedi.

‘İMKÂNI OLAN ALTINA YÖNELSİN’

2023 yılı başında asgari ücrete zam beklentisiyle birlikte vatandaşların yatırıma yönelim beklentisinin de geldiğini söyleyen Yaşar, yatırım konusunda vatandaşlarda tavsiyede bulundu. Yaşar, “Altın ya da genel anlamda yatırım; tüm ihtiyaçlardan arta kalan maddi birikimdir ve 2023 yılında düşük- orta gelirli vatandaşların biraz daha rahatlayacağını ve yatırıma yöneleceğini düşünüyorum. Artık dünya küçük ve sadece ülkemizde olan şeyler değil; dünya genelindeki bütün olaylar diğer ülkeler gibi ülkemizi de etkilemekte. İnşallah ilerleyen dönemlerde ülkemizin daha iyi olacağını düşünüyorum. Bazı vatandaşlar düğün için ortada gelin adayı olmadan bilezik alıyor, gram ve cumhuriyet altını alanlar oluyor. Bende yatırım konusunda döviz alacaklarsa Euro, maden alacaklarsa da kesinlikle altın almalarını öneriyorum. Altın onsu, şu anda çok düşük seviyelerde ve ülkeler altın stoku yapıyor. Stoklama bittikten sonra ons yükselebilir, buna bağlı olarak da altın fiyatlarında bir yükselme olasıdır. Bunun için imkânı olan, altına yönelsin.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim