Dünyada teknolojinin giderek artmasıyla beraber vatandaşların akıllı telefonlarda ilgisi artmaya devam ediyor. Tuşlu telefonlar miladını doldururken, 7’den 70’e milyonlarca vatandaş artık akıllı telefon almayı tercih ediyor. Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, fiyat fark etmeksizin yoğun talep görüyor. Telefon uzmanları ise akıllı telefon alırken vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği konusunda ciddi bir şekilde uyarıyor.

Kaya İletişim Sahibi Halil Kaya, akıllı telefon satışlarının son dönemlerde arttığını vatandaşların alırken mutlaka fatura almaları gerektiğini bildirdi. Her yerden telefon alınamayacağını söyleyen Kaya, “Ülkemizde binlerce telefoncu var. Vatandaşlar bilindik ve güvenilir yerleri tercih etmesi gerekiyor. Sektörüne uzman kişiler tercih edilmeli. Mesela bir iş yerinde vergi levhası olmalı. Elinde çanta ile dolaşan telefoncular var bunlara ilgi göstermeyin, paranız boşa gitmesin. Sağda solda, caddelerin belirli köşelerinde çanta içinde satılan telefonlar ileride başınıza iş açabilir” dedi.

KUTU TAMAMEN KAPALI OLMALI’

Akıllı telefonlara ilginin yoğun olduğunu dile getiren Kaya, “Sıfır telefon alırken dikkat edilmesi gereken şeyler var. Bunlardan birisi telefonun garantili olmalıdır. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Akıllı telefon alırken kutunun mutlaka kapalı olması gerekmektedir. Ambalajında darp iz gibi şeyler olmamalıdır. İmei numarası ile kutu üzerinde ki imei numaralarının birbirini tutması gerekmektedir. Değilse o telefonu kesinlikle alınmamalıdır. Günümüzde çoğu akıllı telefon kur endeksli olduğu için, fiyatlar gerçekten çok yükseldi. Ama yine de araştırılırsa her bütçeye uygun akıllı telefon bulunabilir” şeklinde konuştu.

‘İKİNCİ ELDE TELEFONLARA DİKKAT’

İkinci el telefon alırken cihazın tamir görüp görülmediğine bakılması gerektiğini söyleyen Kaya, “Cihazın yine faturası olması gerek. Tamir gördü mü görmedi? Bir şey değişti mi değişmedi mi? Bakmak öğrenmek lazım. Bazı cihazların fiyatları çok yüksek. Yurt dışı mı değil mi? Buna da bakmak lazım. Yurt dışı cihazların kullanım süresi kısa olur. Bu yüzden Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’ndan müşteriler cihazı kontrol ettirebilir. O yüzden Türkiye pazarına girmiş telefonları almak daha mantıklı. En azından elinize faturanız, garantiniz olur” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim