Her yıl çeşitli etkinliklerle ülkenin dört bir yanında kutlanan esnaf birlik ve dayanışmasının temsili Ahilik Haftası, bu yıl 12-18 Eylül tarihlerinde kutlanıyor. Birlik, beraberlik, hoşgörü ve esnaf dayanışmasını barındıran Ahilik geleneği, Tarihi Bedesten Çarşısı’nda da yaşatılmaya devam ediyor. 35. Ahilik Haftası sebebiyle konuşan Tarihi Bedesten Çarşısı Ahilik Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar, ahiliğin Türk İslam tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ve bu kültürün Anadolu'dan neşet eden ancak tüm dünyaya örnek olacak ticari ve sosyal öğretileri içinde barındırdığını söyledi. Küçükavcılar, 2 bin yıllık ticari geçmişi bulunan Tarihi Bedesten Çarşısı’ndaki asırlık dükkanlarda ahilik geleneğinin yıllar önce başlatılıp hala yaşatıldığını belirtti.

‘AHİLİK, TÜRK KÜLTÜRÜNÜN SEMBOLÜDÜR’

Küçükavcılar, yıllar önce birlik ve beraberlik içerisinde esnaflığın devam ettirilerek günümüze kadar geldiğine vurgu yaparak, şunları söyledi, “Ahiler, kendi ticaret çıkarını diğer esnaflardan üstün tutmayan; mutluluğu yararlı olmakta arayan kişilerdir. Müşteri her zaman haklıdır sözü de bu anlayışın eseri olarak söylenir. Peygamberimizin emrettiği ‘harama el uzatma, doğru ve sabırlı ol, yanlış tartma’ gibi dini terimler ahilikle hayat bulmuş ve günümüzde de Tarihi Bedesten Çarşısı gibi esnaflarımızın bulunduğu mekanlarda yaşatılmaya devam etmektedir.”

Ahiler hakkında bilgi veren Küçükavcılar, ‘‘Anadolu’da ticari yolların geçit noktalarına kurulan hanların yıllar içerisinde esnafa dönüşmesiyle birlikte ahilik, bize yüzyıllar öncesinden miras kalmıştır. Ticari ahlak, dayanışma, teşkilatlanma, çatı altında toplanma gibi kavramlar ahiler tarafından oluşturuldu ve Türk kültürünün, birlik ve dayanışmanın sembolü oldu. Selçuklu ve Osmanlı Devleti yapısının temel unsurlarından biri olan ahilik, devletlere yıllarca önemli katkılar sağladı. Günümüzde de esnaf dayanışma teşkilatı adı altında devam eden ahiliğin ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite, tüketici hakkı, sosyal dayanışma ve arabuluculuk gibi esnaf ve müşteri için pek çok getirisi vardır.’’ şeklinde konuştu.

‘AHİLİĞİ DEVAM ETTİREN USTALARIMIZ, BİRER SANATÇIDIR’

Tarihi Bedesten Çarşısı’nda bulunan 2 bin 800 esnaftan aralarında asırlardır babadan oğula usta çırak ilişkisinin hâlâ devam ettiğini dile getiren Küçükavcılar, ‘‘Çarşımızda yüzyıllardır babasının- dedesinin mesleğini devam ettiren 2 bin 800 dükkanımız bulunmakta. Giyimden demirciliğe kadar içerisinde pek çok sanatı kendi el emeğiyle devam ettiren ustalarımız var. 1902 yılından bu yana Tarihi Çarşımızda Ahmet Soyarslan Bey’in oğlu Mustafa’nın devam ettirdiği 4’üncü kuşak kumaşçılık mesleği; unutulmaya yüz tutmuş Ahmet Özpınar amcamızın yaptığı tenekecilik mesleği, zanaat değil, kesinlikle sanattır. Ahilik geleneğini yaşatan da bu çok değerli ustalarımızdır.’’ ifadelerine yer verdi. Küçükavcılar, ‘‘Bu hafta yâd etmiş olduğumuz Ahi Evran-ı Veli’yi rahmetle anıyor; Ahilik Haftasının hayırlara vesile olmasını diliyorum.’’ dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim