Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya İl Başkanı Hasan Angı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Konya İl Başkanı Osman Seçgin, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Yeniden Refah Partisi (YRP) Konya İl Başkanı Adnan Acar, Büyük Birlik Partisi (BBP) Konya İl Başkanı Osman Seçgin 2022 değerlendirerek 2023 yılı ile ilgili beklentilerini paylaştı.

‘2023 DAHA RAHAT GEÇECEK’

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı 2022 zorluklar girilen bir yıl olduğunu ifade ederek, “Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte dünyada enerji ve hammadde fiyatlarındaki anormal artışlar ürün fiyatlarını da etkiledi. Milletimizin alım gücü ile ilgili ciddi zorluklar yaşandı. Asgari ücrete yaz döneminde güncellenmesi, alınan tedbirler ile tarımda yağışlı bir mevsim olması sebebiyle de mahsulün bereketli ve bol olması fiyatların da beklenen düzeyde gerçekleşmesi ile de tarım sektöründe uğraşanlar rahat bir sezon yaşadılar. Bu durum piyasaları da rahatlattı. Hamdolsun ki yokluk çekilmeden bir yıl geride bırakıldı. Birtakım zorluklara rağmen dünyanın da pek çok bölgesinde daha büyük sıkıntılar yaşandı. Bunlara baktığımız zaman Türkiye bu zorlukların içerisinde ürüne ulaşamam şeklinde sıkıntı yaşamadı. Beklenen yatırımlar kamu yatırımları olarak hükümetimizce yürütülmesi, yerel yönetimlerin hizmetleri aksatmadan devam ettirmesi ile kazançla kapatılan bir yıla dönüştü. İnşallah 2023 çok daha huzurlu ve bereketli olur. Alınan tedbirlerin yavaş yavaş meyvelerini gördüğümüz bir dönem. Ekonomideki yeni uygulamaların Türkiye’deki büyümeyi ve istihdamı desteklemiş olması önemli. Beklentimiz 2023 yılının 2022 yılından daha rahat geçecek bir yıl olması. Dünyadaki gelişmelere baktığımız zaman özellikle bölgemizdeki gelişmelere daha huzur iklimi gerçekleşebilirse bu bizim ülkemizi etkileyecek unsurlar. Diş politikada özellikle Cumhurbaşkanımızın lider olarak ortaya koyduğu tavır tüm ülkelerle olan iyi niyet ilişkileri, Dışişleri Bakanlığımızın yürüttüğü diplomasi Türkiye’yi öne çıkaran çalışmalar. Tüm dünyanın dikkatleri de Türkiye’nin üzerinde. Ülkeyi yönetenler sadece Türkiye ile sınırlı kalmayan hem bölgemizdeki gelişmelere hem de dünyadaki diğer ülkelere karşı insanlık borcu olan işlere öncülük vermesi de önemli. Türkiye dış politikada ciddi adımlar attı ve bunun da sonuçlarını dünya hep takdir ediyor. Dış politikadaki gelişmeleri de asla göz ardı edemeyiz” dedi.

‘TÜRK ASRININ BAŞLANGICI’

MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan 2023 yılı Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Asrının başlangıcı olacağına dikkat çekerek, “Acısıyla, Tatlısıyla bir yılı daha geride bırakarak yeni bir yıla giriyoruz. Geçmiş olduğumuz yıl yani 2022 yılı aslında 2019 yılının sonlarında başlayıp dünyayı saran Kovit-19 pandemisinin bitmesiyle umutla başlamıştı. Lakin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, Pandemi sonrası tüm dünyayı sarsan ekonomik sıkıntılar birleşince yine tüm dünyayı etkileyen enflasyon ve enerji krizi yıla damgasını vurdu. Ülkemizde 2022 de hain terör örgütü saldırılarıyla şehitlerimiz oldu, yüreklerimiz sızladı. İstanbul İstiklal caddesinde hain bombalı terör saldırısı ve sonrasında yine hain terör örgütünün havan saldırısında Şehit olan çocuklarımızın acısı hala yüreklerimizi yakmakta. Yine Bartın-Amasra’da maden kazasında kayıp ettiğimiz 41 madencimizin acısını da millet olarak yaşadık. Yine Şehrimizde Konya Şehir Hastanesinde görevi başında katledilen Uzman Dr. Ekrem Karakaya bizleri ziyadesiyle üzdü. Lakin bizi en az bu vakalar kadar üzen birtakım muhalif partilerin ve yancılarının Türk ve Türkiye düşmanlarıyla birlikte hareket etmeleri olmuştur. Daha birçok üzücü olayı yaşadığımız 2022 de Muhakkak ki güzel şeylerde yaşadık; Güvenlik güçlerimizin özverili çabaları sonucu terörü bitirme noktasına geldi. Artık ülke sınırlarımız içerisinde çok az terörist kaldı. Gerek sınırlarımız içinde gerekse dışında hain teröristler inlerinden kafalarını çıkartamaz duruma geldi. Savunma sanayimizdeki üstün başarı devam etti. Yerli ve Milli İnsansız Savaş Uçağımız KIZILELMA ilk uçuşunu gerçekleştirerek, Yerli ve Milli Otomobilimiz TOGG üretilerek, Karadeniz de bulduğumuz doğalgaz ve Gabar da bulduğumuz petrol rezervleri bizleri hem gururlandırdı hem de gelecek hedeflerimiz için ümitlendirdi. Her alanda Milletimizin menfaatleri için çalışan Cumhur İttifakı 2022 de Türkiye tarihinde Asgari Ücrete en büyük zammı yaparken, 3600 ek gösterge ve EYT sorunlarını çözerek vatandaşlarımızın yanında olmaya devam etmiştir. İnşallah 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Asrının başlangıcı olacaktır. Yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerde Cumhur İttifakı başarıyla çıkacak ve Türkiye Yüzyılı Vizyonunu gerçekleştirecektir. Sosyal, siyasal ve ekonomik yönde gelişmemiz devam edecektir. Bunlar Allah’ın izniyle gerçekleşecek olan hakikatlerdir. 2023’den beklentilerimiz ise en başta Türkiye’nin kazanımlarından mutlu olan, terör örgütleriyle ve uzantılarıyla düşüp kalkmayan, ceza evindeki teröristleri savunmayan bir muhalefet temennimizdir. Yine 2023 yılının Milletimize, Türk Dünyasına, İslam alemine ve dünyaya huzur, barış, sağlık getirmesini dilerim” ifadelerini kullandı.

‘BİRLİĞE VESİLE OLSUN’

Büyük Birlik Partisi (BBP) Konya İl Başkanı Osman Seçgin ise 2023 yılının, birlik ve beraberliğin güçlenmesine; birlikle ve beraberlikle aydınlık günlere vesile olmasını belirterek, “Sınırlarımızın hemen ardında yaşanan savaşlar, bulunduğumuz bölgeyle birlikte ülkemizi de doğrudan etkiliyor. Orta Doğu’dan sonra Doğu Akdeniz’in de bir enerji havzası olarak ön plana çıkması, küresel emperyalizmin bölgeye 'menfaat' odaklı yeni müdahaleleriyle sonuçlanırken, her müdahale yeni acıların, savaşların, hastalıkların, ölümlerin, göçlerin şekillendirdiği yeni dramlara zemin hazırlıyor. Tarihi misyonu, karakteri, insani değerleriyle, bir 'sığınak' olarak algılanan Türkiye, savaşlarla yurtlarını kaybeden göçmenlere ev sahipliği yapmak zorunda kalıyor. Bağımsızlığımızı, bütünlüğümüzü hedef alan dış destekli terör örgütleri, ülkemiz ve milletimize karşı hiçbir insani değer taşımayan asimetrik saldırılar gerçekleştiriyorlar. Tüm bu tablo içerisinde, her yeni hadisede, milletimizin muhteşem gücünü ve iradesini yeniden görüyoruz ve milletimizle gurur duyuyoruz. Maruz kaldığımız zor şartlara rağmen, milletimiz ve ülkemiz adına umudumuzu hiç kaybetmedik. Önümüze çıkan engelleri, her seferinde, zorlansak da çiğneyip geçtiğimizi, hiçbir engelin milletimizin var olma iradesine karşı galip gelemeyeceğine, yeniden şahit oluyoruz. Vatanımızda, hür ve bağımsız olarak yaşamaya devam edeceğiz. 2023 yılının, birliğimizin, beraberliğimizin güçlenmesine; ülkemiz, milletimiz ve insanlık için, birlikle ve beraberlikle ulaşacağımız aydınlık günlere vesile olmasını diliyorum."

‘SOKAKLAR GÜVENLİ DEĞİL’

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Yeni yılın şehre, ülkeye, millete, İslam Alemi ve tüm insanlığa huzur, mutluluk ve saadetler getirmesini dileyerek, “Türkiye Cumhuriyeti olarak bir 100 yılı geride bırakıyoruz. Bizim bakışımızla 600 yıl 3 kıtada hüküm sürmüş, izler bırakmış koskoca bir devletin bakiyesi olan, binlerce yıldır devlet geleneği olan birçok şeyi tecrübe etmiş milletin evlatları olarak içinde bulunduğumuz durum bizi ziyadesiyle üzmektedir. Osmanlı’nın son döneminde yaşananlar, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sonrası tabi ki bir takım zorluklar sıkıntılar çektik. Ve neredeyse 80 yıldır ülkemiz sağ sol kavgası vermektedir. Son 40-50 yıldır ülkede enflasyon ve zam gündemden hiç düşmemektedir. Yasaklar, yolsuzluklar, adam kayırma, partizanlık vardı. Ama düzelmesi, düzeltilmesi gerekmiyor muydu? Merhametli, şefkatli bir toplum iken şiddet eğilimi her geçen gün daha da artıyor. Böyle mi olması gerekiyordu? Ecdadımız ben siftah ettim diğer alacaklarını da komşudan al derken, müşterinin cebindeki parasını hem de hakkı olmadan almaya çalışan bir toplum haline nasıl geldik. Bunları kim düzeltecek? 20 yıl öncesi tarım ürünlerinde kendi kendimize yetebilen bir ülke iken şimdi ithalata dayalı bir ülke haline geldik. Bundan 20-25 yıl önce herkes uzaklığı ne olursa olsun çocuğunu kendi başına okula gönderebilirken bugün ya servis nezaretinde ya da kendisini götürmek zorunda. Sokaklarımız güvenli değil. Sınırlarımız güvenli değil” ifadelerini kullandı.

‘AYNI ŞEYLERİ KONUŞURUZ!’

Doğru adımlar atıldığı takdirde 2023 yılının ve sonrasının hayırlar getirebileceğine dikkat çeken Saydam, “Netice olarak; belli dönemler hariç 99 yıldır değişmeyen gündem, 2022 de de değişmedi. Zihniyet değişmezse 2023’te de aynı meseleleri rakamları büyümüş şekilde konuşmaya devam ederiz. Nasıl ki bir tüccar yıl sonunda bir muhasebe yapıyor ve kârına zararına göre kendisine bir yön veriyorsa millet olarak biz de bir muhasebe yapmak zorundayız. Biz 100. yaşına girmiş bir Türkiye’nin bu halde olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye geçmişi ve imkanları birlikte düşünüldüğünde her alanda kendi meselelerini bitirmiş, kalkınmış bir ülke olmalıydı. Ama basiretsiz yönetimlerin elinde eski problemlerini çözemediği gibi yeni problemler üreten bir ülke haline gelmiştir. Biz yine de ümit varız. Çözebiliriz. Doğru adımlar atıldığı takdirde 2023 yılının ve sonrasının hayırlar getirebileceğine inanıyor ve şehrimiz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlar, huzur ve mutluluk getirmesi yönünde hem çalışıyor hem de dua ediyoruz” dedi.

‘2022 KAYBEDİLEN BİR YIL’

Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, Dünyada yaşananlar açısından 2022 maalesef yine insanlığın sınandığı ve o sınamanın insanlık aleyhine kaybedildiği bir yıl olduğuna dikkat çekerek, “Otoriter rejimlerin olduğu ülkelerde insan hakları ihlalleri, katliamlar, hukuksuzluklar yine bolca yaşandı. Uygur Türklerine Çin’in zulmü en sembolik örneklerdendir. Oysa virüs salgını sonrası dünya dayanışmayı öğrenir diye beklemiştim, olmadı. Rusya-Ukrayna savaşı silah tüccarı ve modern silahlarını deneme alanı arayan gelişmiş ülkeler için bir fırsat alanı oldu. Birçok insan mağdur olurken birileri servetlerine servet katmaya devam ettiler. Birçok çatışma bölgesi yine bu anlamda birilerini zengin eden ama masum ve günahsız inanların öldüğü yerler halinde. İçeride ise hak, hukuk, adalet, özgürlükler ve ekonomi alanında tablo gittikçe daha kötüleşmeye devam etti. Uluslararası hukuk normları ayaklar altına alınmaya devam edildi, adalet ve hukuk alanında ülkemiz sürekli statü kaybetmeye devam ediyor. Bu tablonun yarattığı güvensizlik ise ekonomi başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etkilerini artırarak devam ettiriyor. Hiçbir ekonomik göstergede düzelme sağlanamazken ülkeyi bu noktalara getiren ekonomi uygulamalarından inatla vazgeçilmiyor. Hasar da gittikçe artıyor. Daha önce popülizm yapmayan mevcut iktidar bloğu şu anda vahşi popülizm yaparak kaybetmeye başladığını anladığı seçimleri lehine çevirme gayreti içerisinde. Ancak vatandaşımız yıllardır geciktirilerek giderayak verilen hakların yıllar içerisinde oluşturduğu mağduriyetlerin farkındadır. Seçim rüşveti haline getirilen haklarını elbette alacaktır ancak sandıkta gereğini yapacaktır. Son yıllardaki tek kişilik kötü yönetimin ülkenin içinde bulunduğu durumun tek sorumlusu olduğunu vatandaşımız iyice anlamıştır. Millete hizmeti bile “sırtında küfe olmakla” nitelendiren iktidar yöneticilerinin kenara çekilme vakti gelmiştir. 2023’ten en önemli beklentim budur. Seçimlerle vatandaşımız bizlere yönetme sorumluluğunu ve yetkisini verdikten hemen sonra ülkede huzur ortamı hakim olmaya başlayacaktır. Atılacak doğru adımlarla da ülkesinden umudunu kesen gençlerimiz başta olmak üzere her insanımızın yarınlara dair umutları artacak ve refahımız hızla artacaktır. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın yeni yılını kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yeni yıl dilerim” dedi.

‘VERİMLİ BİR YIL OLSUN’

Yeniden Refah Partisi (YRP) Konya İl Başkanı Adnan Acar da 2022 yılını değerlendirerek 2023 yılı ilgili beklentilerini açıkladı. Acar, Dünyada yaşananlar açısından 2022 maalesef yine insanlığın sınandığı ve o sınamanın insanlık aleyhine kaybedildiği bir yıl olduğunu ifade ederek 2023 yılından beklentilerini dile getirdi. “2023 yılından beklentimiz hak ve adaleti üstün tutulacağı, “Önce ahlak ve maneviyat" anlayışını esas alındığı, Bütün insanlığa ve mahlukata şefkatle muameleyi esas alınan güçlü olanın haklı sayıldığı değil, haklı olanın güçlü olduğu bir dünyanın kurulması temel beklentimiz. Her türlü zulmü ve haksızlığı önlendiği ve iyinin, güzelin, faydalının, adaletin, doğrunun hakim olmasını temin edilen bir yıl olması beklentimiz. Milletimizin; birlik, beraberlik ve kardeşliğini güçlendirecek, toplumsal huzur ve barış ortamını tam manasıyla tesis edileceği bir yıl olmasını istiyoruz. Toplumun ve ülkenin teminatı olan, milli ve manevi değerlerimizin korunduğu ve yeni kuşaklara aktarılmasında hayati öneme sahip olan aile kurumunun korunması ve güçlendirildiği bir yıl olmasını istiyoruz. Yine Milli, güçlü, süratli ve yaygın kalkınmanın gerçekleştirildiği, Sanayi ve yüksek teknoloji alanında ilerlemenin sağlandığı, Borçlanma ve faize dayalı sömürü sistemi yerine, istihdam-üretim-ihracat ekonomisine geçildiği, Sadece tarım ürünleri değil, yüksek katma değerli teknoloji ürünlerinin ihracatının artırıldığı Başta kamuda olmak üzere, her türlü ekonomik istismarın ve israfın ortadan kaldırılması, Bölgeler ve sosyal sınıflar arasındaki ekonomik dengesizliklerin giderilmesi, Vergi sisteminin basit ve adil esaslara dayalı şekilde düzenlenmesi, haksız ve fahiş vergilerin kaldırılması, Ülkenin kaynak ve imkânlarının kullanımında, ülke kalkınması bakımından en hayati alanlara öncelik verilerek verimliliğin artırıldığı bir yıl olmasını diliyoruz” dedi.

‘2023 YENİ UMUT OLSUN’

2022 yılının Türkiye ekonomisi açısında maalesef kara bir yıl olduğuna değinen Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, “2022 yılı, 84 milyona çok ağır ekonomik bedellerin ödetildiği bir yıl olmuştur” dedi. Ekici, “2022’de paradan para kazanan dar bir azınlık daha da zenginleşirken asgari ücretliler, işçiler, emekliler, esnaf, memurlar, çiftçiler yani orta sınıf fakirleşmiştir. Zengin ile fakir arasındaki gelir adaletsizliği daha da derinleşmiştir. Ev fiyatları ve kiraları, doğalgaz ve elektrik faturaları, gıda fiyatları almış başını gitmiştir. Alım gücü düşmüş, yoksullaşma artmıştır. Öncelikle 2023 yılının ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. 2023 yılı Türkiye, Konya ve Gelecek Partimiz açısından kuşkusuz çok önemli bir yıl olacak. Türkiye tarihinin en önemli seçimini 2023 yılında yapacağız. Sandığın yaklaşması ile birlikte telaşa kapılan hükümet bütün tuşlara basmaya başladı. Zira seçim anketlerinde içine düştükleri durumu endişe ile takip ediyorlar. Ancak bu son çırpınışları onlara fayda sağlamayacak. 2023 yılı 3Y’yi (yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar) yok edeceğiz diyerek iktidara gelip de yirmi yılın sonunda ülkeyi yasaklara, yolsuzluğa ve yoksulluğa gömenlerin iktidarının son bulacağı bir yıl olacak. Gelecek kadroları olarak inanıyoruz ki; 2023 yılı Konya’mız, Türkiye’miz ve partimiz için yeni umutların, heyecanların ve başarıların başlangıç yılı olacak. Elbette bu sözleri hemşerilerimizin gösterdikleri teveccüh sayesinde söylüyoruz. 2023 yılı ülkemiz ve Konya’mız için bir milat olacaktır. Bunu hep birlikte başaracağız. Gelecek Konya'nın, Gelecek Türkiye'nin” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim