İki ülke arasındaki köklü bağları ticari ve sınai iş birlikleriyle taçlandırmayı hedefleyen vizyoner bir heyet, geniş bir sektörel yelpazeyle önemli bir pazar ziyareti yürüttü. Yatırım süreçlerinin doğru planlanması, sürdürülebilir ticari bağların kurulması ve Türk sanayicisinin bölgedeki faaliyet alanlarının genişletilmesi amacıyla düzenlenen bu program, geleceğe yönelik çok ortaklı projelerin de zeminini hazırladı.

Gerçekleştirilen bu kritik organizasyonun mimarı olan Vizyoner İş Adamları Derneği (VİAD), Genel Başkan Atilla Sınacı önderliğinde çok sektörlü bir temas trafiğine imza attı. 11-15 Mayıs 2026 tarihleri arasında Kazakistan’ın Almatı kentinde düzenlenen Kazakistan İş ve Kültür Heyeti programı, iki dost ülke arasındaki ekonomik ilişkileri çok daha dinamik bir seviyeye taşımayı amaçlıyor. Kamu kurumlarından diplomatik misyonlara, büyük hastanelerden iş dünyası çatı kuruluşlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede yapılan üst düzey görüşmelerde, Türk şirketlerinin bölgedeki yatırım potansiyeli masaya yatırıldı.

Vi̇ad Kazaki̇stan (4)

Yatırımcılar dikkat! Piyasalar yönünü kaybetti, borsalarda sıcak saatler yaşanıyor
Yatırımcılar dikkat! Piyasalar yönünü kaybetti, borsalarda sıcak saatler yaşanıyor
İçeriği Görüntüle

ÇOK SEKTÖRLÜ HEYETTE KRİTİK KURULUŞLAR YER ALDI

Almatı’da yürütülen temasların en dikkat çekici yönü, programın belirli odak alanlarında somut ve sonuç odaklı iş birlikleri üretecek çok sektörlü bir yapıda tasarlanmış olmasıydı. VİAD çatısı altında bir araya gelen heyette; temiz enerji depolama teknolojileri, güneş enerjisi, özel sağlık hizmetleri, ağız ve diş sağlığı, estetik cerrahi, uluslararası hasta hizmetleri, metal işleme ve turizm gibi stratejik alanlardan çok önemli temsilciler yer aldı. Bu kapsamda Tredium Batarya Hücresi ve Temiz Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş., DEİK, Konya Ticaret Obası, Anadolu Kesici Takımlar, Özel Yiğit Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Doç. Dr. Osman Akdağ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Polikliniği, HB Solar Enerji, Medyavuz Turizm ve MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş. Medical Park Hospital gibi güçlü markalar sahada hazır bulundu.

Yüksek katma değerli üretim ve hizmet kapasitesini bölgeye taşımayı amaçlayan heyette, iş dünyasının yakından tanıdığı isimler aktif görev aldı. VİAD Genel Başkanı Atilla Sınacı’nın yanı sıra Pelin Sınacı, Dt. İlker Yiğit, Doç. Dr. Osman Akdağ, Burçin Şahin, Abdullah Yavuz ve Galina Yuva gibi alanında uzman isimlerin katılımı, yürütülen görüşmelerin teknik ve operasyonel derinliğini artırdı. Heyet, enerji ve sağlık öncelikli olmak üzere tarım makineleri, lojistik, teknoloji ve inşaat sektörlerindeki yatırım imkanlarını çok boyutlu olarak analiz etti.

Vi̇ad Kazaki̇stan (8)

İŞ DÜNYASININ ÇATI ÖRGÜTLERİYLE STRATEJİK ORTAKLIK GÖRÜŞMELERİ

VİAD heyetinin Almatı’daki ilk duraklarından biri, ülkenin en büyük ekonomik mekanizmalarından Atameken Ulusal Girişimciler Odası oldu. Burada Atameken Almatı Genel Müdür Yardımcısı Oleg Rudenko, Uluslararası İş Birlikleri Başkanı Sholpan Muratova ve Uluslararası İş Birlikleri Uzmanı Rumilya Baratova ile çok kritik bir toplantı gerçekleştirildi. İki ülke firmalarını ortak projelerde buluşturmayı amaçlayan bu buluşmada inşaat, enerji, tarım makineleri, lojistik, teknoloji ve turizm sektörleri ana gündem maddelerini oluşturdu. Heyet ardından Türk Kazak İş İnsanları Birliği’ni (TÜKİB) ziyaret ederek TÜKİB Başkan Yardımcısı, UNO Şirketler Grubu ve Universal Catering CEO’su Gürol Eren ile bir araya geldi. Bu görüşmede de Türk girişimcilerin ülkedeki yatırım süreçleri ve daha etkin bir iletişim zemini kurulması konusu değerlendirildi.

Yatırım ortamını en doğru şekilde analiz etmek adına, bölgedeki tecrübeli isimlerin birikimlerinden de faydalanıldı. UNO Group Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Selçuk Yüce’yi ziyaret eden VİAD üyeleri, ülkedeki iş yapma süreçleri ve dikkat edilmesi gereken stratejik başlıklar hakkında önemli bilgiler edindi. Selçuk Yüce, Kazakistan pazarındaki uzun yıllara dayanan tecrübelerini heyetle paylaşarak yürütülecek projelere rehberlik etti.

Vi̇ad Kazaki̇stan (5)

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE TECRÜBE PAYLAŞIMI VE YATIRIM PLANLAMASI

Program kapsamında sağlık yatırımları ayrı bir parantez açılarak incelendi. Türkiye’nin sağlık turizmi, özel hastane işletmeciliği, estetik cerrahi ve uluslararası hasta hizmetleri alanındaki devasa tecrübesini bölgeye aktarmak amacıyla önemli hastane ziyaretleri yapıldı. İlk olarak Mediterra Hospital’ı ziyaret eden heyet, Hastane Yönetim Kurulu Başkanı Tazhdinov Dinmukhamed ve Başhekim Erman Moldabekov ile özel hastanecilik yapısı üzerine görüştü. Ardından Özel Almaty Hospital’da Temaslarda bulunularak Yönetim Kurulu Başkanı Zhetkergen Arzıkulov ve Başhekim Zhanna Chingissova ile bir araya gelindi. Görüşmelerde, sağlık alanında yapılacak yatırımların sadece ticari bir bağ oluşturmayacağı, aynı zamanda iki ülke arasında güçlü bir bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlayacağı kaydedildi.

Yatırımların resmi ve finansal ayaklarını sağlamlaştırmak adına da üst düzey bürokratik temaslar yürütüldü. Almatı Bölgesi Kalkınma Ajansı Müdürü Akzhol Issakov ve Müdür Yardımcısı Chunkunov Kuandyk Sagatbekovich ile yapılan toplantıda, kamu-özel sektör iş birliği modelleri ve bölgenin sunduğu sektörel teşvikler değerlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Tuğba Alan Özdenfedakar’ı da makamında ziyaret eden heyet, planlanan projeleri paylaşırken; Ticari Ataşeler Mustafa Tuğberk Karaman, Ekrem Alper Bozkurt ve İlhan Polat’tan pazar verilerine dair stratejik bilgiler aldı. Planlanan yatırımların finansal süreçleri ve bankacılık altyapısı ise KZI Bank (Ziraat Bankası Kazakistan) Genel Müdürü Savaş Zorlu ile yapılan görüşmede karara bağlandı.

ATA YURDU ZİYARETİNDEN SONUÇ ODAKLI DÖNÜŞ

Geniş çaplı Kazakistan programının ardından değerlendirmelerde bulunan VİAD Genel Başkanı Atilla Sınacı, ata yurduna yapılan bu yolculuğun son derece verimli ve sonuç odaklı geçtiğini vurguladı. Birçok sektörde somut iş birliklerinin kapısını aralamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Sınacı, kendilerine gösterilen Türk misafirperverliği için bölgedeki tüm kurumlara ve dostlarına teşekkürlerini iletti. Vizyoner İş Adamları Derneği olarak Türk sanayicisine ve iş dünyasına yeni ufuklar açmaya kararlılıkla devam edeceklerini ifade eden Genel Başkan Sınacı, bu hayırlı başlangıçların tüm iş dünyası için bereketli kazançlara vesile olmasını temenni etti. Gerçekleştirilen bu operasyon, Türk iş dünyasının küresel pazarlardaki stratejik ve kalıcı gücünü bir kez daha tescillemiş oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ