Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala çocuklarda ve ebeveynlerde okul telaşı başladı. Bu yıl ilk defa okula başlayacak olan birinci sınıf öğrencileri ise pazartesi itibariyle uyum haftasıyla okula başladı. Uyum sürecinin yalnızca okuldaki eğitimlerden ibaret olmaması gerektiğine dikkat çeken Eğitimci, Prof. Dr. Firdevs Güneş, aynı zamanda sınıf atlayan çocukların da ailede tekrar uyum sürecine hazırlanması gerektiğini bildirdi. Güneş, çocuğun fiziksel, psikolojik ve zihnen okula hazırlanması gerektiğine işaret etti.

UYKU VE DÜZENLİ YEMEK, BAŞARIYI ARTIRIR!

Okula dönüş heyecanının başladığını ve tatil sürecinin sona erdiğini anımsatan Güneş, bu sürece uyum için hazırlıkların da yapılması gerektiğine işaret ederek ne tür hazırlıkların yapılması gerektiğini açıkladı. Bedensel hazırlık ölçeğinde uyku ve yemek düzenine dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Güneş, fiziksel hazırlıklarla ilgili şunları söyledi: “Uyku çocukların sağlıklı olmalarını ve iyi öğrenmelerini sağlar. Araştırmalar, yeterli uykuyu alan çocukların daha başarılı olduklarını göstermektedir. Bunun için aileler bir hafta önceden hazırlığa başlamalıdır. Çocukları her akşam 30 dakika erken yatırmalı, sabahları da 30 dakika erken kaldırmalıdır. Böylece okul başlangıcına kadar çocuk sabahları erken uyanmaya ve erken kahvaltı yapmaya alışmalıdır. Kahvaltıya özellikle dikkat edilmeli, çocukları iyi bir kahvaltı yapacak kadar zaman ayırmanın önemli olduğu unutulmamalıdır.”

‘ANLAMA, ÖĞRENME VE BİREYSEL GELİŞMENİN KALBİDİR’

Uyum sürecinde ailelere büyük görev düştüğünün altını çizen Güneş, zihinsel hazırlığın da öğrenmede bedensel hazırlık kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Tatil sürecinde okuma yapmayan çocukların okuma beceri ve hızlarında da gerileme olabileceğini ifade eden Güneş, bunun için önerilerde bulundu. Güneş, “Beden için yemek ve spor ne kadar yararlı ise, zihin için de okumak o kadar yararlıdır. Tatil süresince hiç okumayan öğrencilerin okuma becerileri ve hızında gerileme olmaktadır. Veliler her gün belirli bir saati kitap okumaya ayırmalıdırlar. Okuma saatlerinde öğrencinin sevdiği konular ya da tatile gitmek, piknik yapmak gibi yaz etkinliğini hatırlatan kitaplar seçilebilir. Kitaplar önce sesli okunmalı ardından sessiz okumaya geçilmelidir. Çocuğun okuduklarını anlaması çeşitli sorularla kontrol edilmelidir. Anlama, öğrenme ve bireysel gelişmenin kalbi olmaktadır. Kalan saatlerde bulmaca çözme, matematik yapma, düşünme, sorgulama, çıkarım ve tahmin yapma gibi becerileri geliştiren eğlenceli oyunlar yapılabilir.” diye konuştu.

‘KAYGI NORMALDİR; BAŞARI ANLATILMALIDIR’

Okula dönüşün bazı çocuklar için stresli bir dönem olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Güneş, bu çocuklara sürekli olarak okul sorumluluğunu hatırlatmanın gerginliği daha da artırabileceğini aktardı. Bu süreçte psikolojik hazırlığın önemine dikkat çeken Güneş, “Veliler çocuklarına geçen yıl nasıl başarılı olduklarını hatırlatarak işe başlamalıdır. Bu yıl yeni bilgiler öğreneceklerini, yeni etkinlikler yapacaklarını ve çok başarılı olacakları anlatılmalıdır.  Öğretmenin ve sınıf arkadaşlarının onu görmeyi dört gözle beklediği söylenmelidir.  Özellikle okullarını değiştirmiş veya eğitime yeni başlayan çocukların endişe duymaları normaldir. Okulda her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için akşamları çocuktan birkaç kelime ile gününü anlatmasını istenebilir. Bu uygulama okulda öğrendikleriyle ilgilendiğinizi gösterir ve iletişimi kolaylaştırır. Okulda güvenebilecekleri arkadaş veya yetişkin kişileri belirlemeye yardımcı olunmalıdır. Bir sorun yaşadıklarında onlara ulaşmaları gerektiği söylenmelidir. Ayrıca derin nefes alma, aşamalı kas gevşetme gibi çocukların rahatlamak için kullanabileceği teknikler vardır. Bunlar öğretilmeli ve düzenli egzersiz yapması sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

7-3-38

Kılca: Medya denetim mekanizmasıdır Kılca: Medya denetim mekanizmasıdır

‘BİRKAÇ AY SONRA YARDIM ALINABİLİR’

Yeni okul, yeni sınıf ya da yeni eğitim öğretimde çocuklara karşı sabırlı olunması gerektiğini söyleyen Güneş, yolunda gitmeyen süreçlerde çocuklara çok fazla yüklenilmemesi gerektiğini ifade etti. Güneş, biraz yardım ve sabırla, birkaç hafta içinde çocukların okula ve ortama uyum sağlayacağını söylerken bir ay geçmesine rağmen uyum sağlamakta zorlanan öğrenciler için önce okuldaki öğretmen ve eğitimcilerden, daha sonra alandaki uzmanlardan yardım alınabileceğini de aktardı.

Editör: Birkan Bakay