Tarımsal ürünlerin böcek gibi dışarıdan zarar görebileceği etkenlere karşın koruma sağlayan madde ve yöntemler; doğru zamanda ve dozunda kullanılmaması gibi nedenlere bağlı olarak insan vücuduna tehlike saçıyor! Bu madde ve yöntemlerin tamamına verilen isim olan ‘pestisit’ miktarının Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde sağlığı tehdit edecek düzeyde bulunması dolayısıyla meyve-sebze gibi çoğu ürün ülkeye geri gönderilmişti. Gıda güvenliğinde tartışmalara yol açan konuyla ilgili Tarım Bakanlığı harekete geçerek yurt içinde üretilen ve ithal edilen gıdaların resmi kontrollerinde uygulanacak maksimum kalıntı limitlerini güncelledi; bazı gıdalar için ilk defa kalıntı limiti belirlenirken, birçok gıdada da limit indirimi yapıldı. Böylece AB uygulamalarına uyum sağlanmış oldu. Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ise vatandaşların aldıkları ürünlerdeki pestisit miktarlarının bakarak ya da dokunarak anlaşılamayacağına işaret etti.

3 hami, yetimiyle buluşacak! 3 hami, yetimiyle buluşacak!

YANLIŞ KULLANIMA BAĞLI OLARAK GÖRÜLEBİLİYOR

Her ülkenin kendi gıda kodeksine uygun olarak ithal aldığı ürünlerde bir sınır olduğuna işaret eden Mülayim, Avrupa ülkelerinde bu sınırın daha kısıtlı olduğunu ifade etti. Bu sınırın dışında kalarak Avrupa’ya ihracatı yapılamayan ürünlerin iç piyasaya sürüldüğü yönündeki söylemlere karşın tarım ürünlerindeki pestisitin arıtılıp arıtılamayacağı hususunda konuşan Mülayim, “Pestisit dediğimiz kavram çok geniş olduğundan maddenin yıkanınca zararlı maddeden arınıp arınmayacağı maddeden maddeye değişir. Bazı ilaçlar, depolama süresini uzatmak için kullanılırken; böcek öldürücü gibi çevredeki etkenlerin zararlarına karşı ürünü korumak için de kullanılabiliyor. Bu tür ilaçların, sağlığa zararlı olmaması için kullanım zamanlarına dikkat etmek gerekiyor. Örneğin hasattan 3 hafta önce kullanılması gereken ilacı siz hasattan bir hafta önce kullanırsanız, bu üründe pestisit görülür. Dolayısıyla yanlış kullanımlar, üreticinin hatasından kaynaklanır.” diye konuştu.

BAZI ÜRÜNLERDE KENDİNİ BELLİ ETSE DE…

Bazı ürünlerde yanlış zamanlama dolayısıyla oluşan pestisit, bazı ürünlerin ise özellikle parlak ve canlı gözükmesi amacıyla kullanılıyor. Bitkinin özüne inen pestisitin üründen arındırılamayacağına işaret eden Mülayim, çoğu ürünlerde ürünü yıkayarak bu maddenin geçmeyeceğinin altını çizdi. Ürünlerdeki pestisit miktarının çıplak gözle görülemeyeceğini söyleyen Mülayim, konuyla ilgili şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili gerekli analizleri yapıyor ve ürünler analizlere göre değerlendiriyor. Ancak bu analizler her yerde kolay bir biçimde yapılamıyor. Meyve- sebze alışverişlerinde birtakım hususlara dikkat edilebilir; örneğin domates, portakal veya narenciye ürünleri daha parlak görülür. Bazı ürünlerde bu şekilde kendini belli etse ürünlerde pestisit olup olmadığı, üreticinin insafına kaldı!” 

Muhabir: HACER CEYLAN ZAMAN