Baharın gelişi, fide mevsimini de beraberinde getirdi. Bahar yağışları ve güneşi fırsat bilen vatandaşlar, bahçe ve balkonlarını güzelleştirmek için fide ve çiçek fidanları almak için fidancılara akın etti. Anneler Günü dolayısıyla da yoğun bir hafta sonu geçirdiklerini ifade eden Fodul Fidancılık İşletme Sahiplerinden Kasım Şahin, meyve- sebze fidesi ve çiçek ekimiyle ilgili bilgi verirken fiyatlar hakkında da konuştu. Geniş ürün yelpazesiyle, 40 yıldır en güzel ürünlere uygun fiyattan yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Şahin, Konya Balık Hali civarındaki işyerlerine tüm Konyalıları davet etti.

RENK RENK, ÇEŞİT ÇEŞİT!

Sezon itibarıyla ithal tohumlu çiçek dahil olmak üzere birçok çiçek çeşidiyle işletmelerinin rengarenk olduğunu belirten Şahin, çiçekte ekim- dikimin tam zamanı olduğunu ifade etti. Bu sezonun gözdesi ürünler başta olmak üzere birçok çeşitte çiçekle hizmet verdiklerini aktaran Şahin, “Bodrum papatyası, sardunya, sakız, karanfil, küpeli, yıldız, ceylan, hanım Şükriye, begonya ve sarkaç çeşitleri, katmerli menekşe, yaprak güzel çeşitleri, ortanca gibi yerli ve ithal tohumdan çiçeklerimiz geldi. Sukulent 20 lira, saksı çiçeklerinin çoğu ise 100 lira!” ifadelerini kullandı.

HER ÇİÇEĞİN BAKIMI, KENDİNE ÖZGÜ!

Çiçeklerin daha geniş saksıya ya da bahçeye alınırken dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında da bilgi veren Şahin, “Saksı ya da poşetten çıkarılan çiçeğin, toprağından ayrılmamasına özen gösterilmeli. Çiçeklerin hepsi kendine özel ve kendine has bakımları mevcut! Bu sebeple güneş seven, perde arkasında seven ya da sevmeyen, suyu çok seven ya da az suyla hayatını devam ettirebilen çiçekler var; bunlar hakkında mutlaka bilgi sahibi olunarak bakımları yapılmalı. Bununla ilgili bilgilendirmeyi de müşterilerimize yapıyoruz.” diye konuştu.

‘BUNLARA DİKKAT EDİLİRSE VERİM ARTAR’

Doğal beslenmek isteyenlerin, bahçesi olsun ya da olmasın, kendi üretmeyi ve tüketmeyi tercih ettiği sebzelerde de fide zamanı başladı. Özellikle nisan ayı sıcaklıklarının son yıllara oranla mevsim normallerin altında seyretmesi ve yağışlı geçmesi, mayıs ayında da umutları yeşertti.

Mayıs ayında yağacak olası yağışlardan sebzelerinin de faydalanmasını isteyenler de fide için yollara düştü. Sebze fideleri için de püf noktalarda bilgilendirme yapan Fodul Fidancılık İşletme Sahiplerinden Kasım Şahin, “Sebze fidelerinin de köklerinden toprağı tamamen ayrılmamalı. Çapa yapılarak havalandırılan toprağa 3 metrekareye yaklaşık 30 kilogram gelecek şekilde hayvan gübresi ilave edilerek toprak, fideye hazırlanabilir. Aynı gün içerisinde fide toprakla buluşturulabilir. Ekilen fidelere can suyu verdikten sonra ise toprak kurumadan su verilmemesi gerekir. Bu sayede toprağı kurutan güneşten de ayrı bir vitamin alınır. Bunlara dikkat edilirse verim artar.” şeklinde konuştu.

Konya ASKF, Selçuk Üniversitesi  ve Genç Ülkümspor’u ağırladı Konya ASKF, Selçuk Üniversitesi ve Genç Ülkümspor’u ağırladı

SU SORUNU, SEBZE FİDELERİNDE SATIŞLARI ETKİLEDİ

Sebze fidesinde fiyatların çeşidine göre 7-20 lira arasında olduğunu ifade eden Şahin, su sorununun sebze fidelerinde satışları etkilediğini de ifade etti. Şahin konuyla ilgili, “Fazla tüketildiği için üretim noktasında da genellikle en fazla üretimi yapılan sebze fideleri, genellikle hafta 2 kez su ister. İklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak da bir su sıkıntısının kapıda olduğu aşikâr. Sanıyoruz ki bu nedenle de şu anda sebze fidanlarına ilgi, geçen yıllara oranla daha düşük! Daha fazla iç mekan bitkileri satıyoruz.” dedi.

AÇIK KÖKLÜ FİDAN DİKİMİ SONA ERDİ; TÜPLÜ DİKİM BAŞLADI

Büyük çoğunluğunu meyve veren ağaçların fidanlarının oluşturduğu açık köklü fidan dikiminin sona erdiğini de anımsatan Şahin, bu mevsimde ağaç fidanı ekmek isteyenler için ise tavsiyelerde bulundu. Açık köklü fidan dikiminin kasım ve mart ayları aralığında olduğunu söyleyen Şahin, tüm mevsimlerde dikilebilecek olan tüplü fidan dikimi hakkında bilgi verdi.

Şahin, “Genellikle tüp adı verilen siyah naylon poşet ya da benzeri bir kap içerisinde muhafaza edilen ve bu nedenle ‘tüplü fidan’ denilen fidanın köküne kesinlikle gübre atılmaz çünkü fidan, ne kadar büyük olursa olsun, yeni bir yere geçtiğinden dolayı kökleri güçlenmesi gerekir ve gübre atarsanız kökleri yakarsınız. Ayrıca fidan toprağıyla birlikte toprağa gömülür. Can suyu verildikten 3-4 gün sonra toprakta yarık ya da çökme meydana gelirse toprak ilavesi yapılarak toprak sıkıştırılmalı.” diye konuştu. 

BALKONDA DA MEYVE YETİŞTİRİYORLAR

Kayısı, kirazdan böğürtlene kadar birçok meyve ağacı fidanının bünyelerinde bulunduğunu ifade eden Şahin, bazı müşterilerin balkonda yetiştirmek için de meyve ağacı tercih ettiklerini söyledi. Bodur meyve ağaçlarının balkon ve evde meyve verebildiğini vurgulayan Şahin, “Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, portakal, mandalina, zeytin ve limon gibi meyveleri son dönemlerde evde yetiştirmek için çok fazla alan oluyor. İnsanlar site hayatında da bitkilerle uğraşmak istiyor. Tüplü meyve ağaçlarımızın fiyatları ise 150-250 TL arasında değişiyor.” İfadelerine yer verdi.

Muhabir: HACER CEYLAN ZAMAN