Konyaspor’u ilk kez Süper Lig’e çıkaran isim olan, görev yaptığı kısa süre içinde Konyaspor tarihine geçen Özkan Sümer vefatının 1.senesinde kabri başında anıldı. Kanser tedavisi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde 22 Aralık 2020'de yaşamını yitiren Sümer, 1987-1988 sezonunda Konya, spor camiasına adını altın harflerle yazdırmıştı


Konyaspor, Trabzonspor ve Türk futboluna hayatını adayan Özkan Sümer, vefatının 1. yılında anıldı. Kanser tedavisi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde 22 Aralık 2020'de yaşamını yitiren Sümer, 1940 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinde dünyaya geldi. Sümer, futbola ilk olarak ortaokul yıllarında İdmanocağı'nda başladı. Yolspor ve Zonguldak Kömürspor'un ardından Sümer, Trabzonspor'un 1967'de kuruluşuyla bordo-mavili formayı sırtına geçirdi. Trabzonspor'da 3 yıl futbol oynayarak takım kaptanlığı yapan Sümer, Sebat Gençlik'e antrenör-futbolcu olarak transfer edildi.

1972-1973 sezonunda Trabzonspor'da genç takım antrenörlüğüne getirilen ve altyapı ile ilgili çalışmalarda bulunan Özkan Sümer, 1978-1979 sezonu öncesi yardımcılığını yaptığı Ahmet Suat Özyazıcı'nın ayrılmasıyla A takım teknik direktörü oldu.

TRABZONSPOR'DA 2 LİG ŞAMPİYONLUĞU, 1 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI

Özkan Sümer, 1978-1979 sezonunda Trabzonspor'daki ilk görevinde lig şampiyonluğu ve Cumhurbaşkanlığı Kupası sevinci yaşadı. Bordo-mavililer, Sümer yönetiminde 1980-1981 sezonunda da ligde şampiyonluğa uzandı. Trabzonspor'da başlayan teknik direktörlük hayatında Sümer, A Milli Futbol Takımı, Galatasaray, Denizlispor, Malatyaspor, Samsunspor, Petrol Ofisi ve Konya Mobellaspor'u da çalıştırdı.

"Futbolun bilge insanı" olarak da adlandırılan Sümer, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Genel Başkanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu Asbaşkanlığı ve spor yazarlığı görevinde bulundu.

BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE TÜRKİYE KUPASI

Özkan Sümer, Trabzonspor Kulübünde 2000 yılında yapılan olağan genel kurulda başkan seçildi. Bordo-mavililerin 12. başkanı olan Sümer'in 31 Aralık 2000'de başladığı görevi, 2 yıl 8 ay sürdürdü. Karadeniz temsilcisi, Sümer'in 5 Eylül 2003'te sona eren başkanlığı döneminde 2002-2003 sezonunda Türkiye Kupası'nı müzesine getirdi. Sümer, bu dönemde Hüseyin Avni Aker Stadı'nda tribünler önünde bulunan tel örgüleri kaldırarak Türk futboluna örnek oldu.

GALATASARAY'DA DA KUPA KAZANDI

Özkan Sümer, Galatasaray'da 1 Türkiye, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası başarısı elde etti. 1981-1982 sezonunda Galatasaray Teknik Direktörü olarak göreve başlayan Sümer, 1 Türkiye, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası sevinci yaşadı. 1982-1983 sezonunun bitimine 2 hafta kala görevinden istifa eden Sümer, Trabzonspor altyapı koordinatörlüğüne geri döndü.

TRABZONSPOR'UN HER KADEMESİNDE GÖREV ALDI

Özkan Sümer, Trabzonspor'da futbolculuk, teknik direktörlük ve kulüp başkanlığı görevinde bulunan tek kişi olarak tarihe geçti.

Türk futbolunda "Baba Hakkı" ve "Büyük Fikret" gibi futbolun 3 kademesinde görev yapan Sümer, Trabzonspor ve Türk futboluna damga vurdu.

Sümer, Trabzonspor'da altyapı koordinatörlüğü yaparak birçok oyuncuyu yetiştirip Türk futboluna kazandırırken en son Ahmet Ağaoğlu döneminde genel koordinatörlük görevinde bulundu.

KONYASPOR’U ŞAMPİYON YAPMIŞTI

1986-1987 sezonunda son maçta şampiyonluğu kaybeden Konyaspor, ertesi sezon takımın başına Özkan Sümer’i getirmişti. Büyük sıkıntılarla başlanan sezonun sonunda Konyaspor tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşıyor ve 1. Lig’e yükseliyordu. Konyaspor tarihinde büyük öneme sahip olan Özkan Sümer daha sonra Konya Mobellaspor’da da bir dönem çalışmıştı.

KONYASPOR AĞIRLAMIŞTI

Görev yaptığı kısa süre içinde Konyaspor tarihine geçen Özkan Sümer 2016 yılında, son kez Konya’ya gelmiş ve Konyaspor tarafından ağırlanmıştı. Efsanelere Vefa törenleri kapsamında Konya’ya davet edilen ve kulüp tarafından onurlandırılan Özkan Sümer, Ödül töreninde, "Konya’ya daha öncede geldim. Ama bu gelişim çok farklı oldu. Çok etkilendim ve duygulandım. Konya’da çok özel dönemler ve çok heyecanlı zamanlar yaşadık. O zamanla bugünkü Konya’yı kıyasladığım zaman çok büyük bir aşama var şüphesiz. Ama Konya’da bu potansiyel vardı. Bunu öne çıkarabilecek bir ortam ve imkan gerekliydi. Bugün o imkan bulundu ve sportif başarının da bu güzel stadyumla birleştirildiği bir gerçek. Konya insanının zaten kültür olarak spora yatkın bir kitle olduğunu söylemek lazım. Bu konuda bizim de tanık olduğumuz tarafları var. Böyle gittiği taktirde elbette ilerde daha güzel günler yaşanacak Konya’da ve bizde sevinçle alkışlayacağız. O günün futbolunda değişik uygulamalar vardı. Bugünkü gelişen futbolda elbette fark olması beklenen bir şey" diye konuşmuştu. Efsane Teknik Direktör Özkan Sümer'e hizmetlerinden dolayı plaket, 9 Mayıs 1988 tarihli Milliyet Gazetesi'nde yer alan şampiyonluk haberinin yer aldığı gazete ve isminin yazılı olduğu 42 numaralı Konyaspor forması hediye edilmişti.

SPOR SERVİSİ

Editör: TE Bilişim