PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, önceki akşam basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi. Erkoyuncu, Konya Şeker’in bir marka olduğunu ve her türlü zorluğun altından kalkabileceğini ifade etti. Konya Şeker’in dünyada gıda sektöründe önemli bir marka olduğuna işaret eden Erkoyuncu, borçlar noktasında bankalarla istişare halinde olduklarını sözlerine ekleyerek, “Yapılandırma adına bankalarla en ince detayına kadar görüştük. Borçlarla ilgili bir yapılanma yapıyoruz. Çok şükür olumsuz bir durum yok. Konya Şeker’in borçlarını ödeyecek gücü vardır. Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Konya Şeker bu yıl kapasitesinin üstünde bir sözleşmede yaptı. 3 milyon 520 bin ton pancar sözleşme yaptık.  Türkiye’de şeker pancarında bir gerçek var. Orta Anadolu şeker açısından en ideal bölge. Biz Konya Şeker olarak kapasite artırımına gideceğiz. Bunu bakanlık yetkililerimize söyledik. Yol haritamızı belirledik. Bu yıl çok güzel bir kampanya dönemi geçiriyoruz. Amacımız gıda sektöründe emin adımlarla ilerlemeye devam etmektir. 435 bin ton olan A kotamız şekerde 500 bin ton olacak. Sayın bakanımızdan sözü aldık.  Türkiye’de ki şeker politikasında inşallah damga vuracağız. Bu arada Ilgın ve Ereğli’de var. Türkiye’de şeker üretiminde söz sahibi olacağız. Bunu özellikle belirtmek isterim.  Kaynak bulma noktasında sıkıntımız yok” dedi.

‘BORÇLARI YAPILANDIRIYORUZ’

Gıda bölümünün üretiminde bir sıkıntıları olmadığını kaydeden, bankalarla yapılandırma görüşmelerinin sürdüğünü kaydederek, “İlgili birimlerle bankalarla bunu anlattık. Bankalara borcumuzu nasıl ve hangi şartlarda ödeyeceğimizi söyledik. Bunu temin ederken hangi pozisyonda olacağımızı bildirdik. Dedik ki samimi olmaz isek, bu ödeme planı sizi tatmin etmiyorsa, biz dosyamızı, projemizi alır çekiliriz dedik. Onlarda inandırıcı buldular. Çok sağlıklı bir görüşme oldu. Yani orada bir sorunumuz yok. Gıda da hakikaten bir markayız. Konya Şeker gıdada bir amiral gemidir. Diğer birimlerle çok iyi yerlere gideceğiz. Bankalara verdiğimiz teklifi hatta biraz revize ettik. Biz 9 yıl gibi bir ödeme planı sunmuştuk. Süreyi 5 ya da 6 yıla kısıtladık. Bunu teklif olarak söyledik. Çünkü bu kurum borcunu ödeyebilecek bir konuma sahip. Konya Şeker’in taşınması dahil bunu çözeceğiz. 420 bin metre burada arsamız var. Tarıma dayalı yatırımları tekrardan artıracağımızı düşünüyorum. Pandemi döneminde gıdanın önemi arttı. Ardından Rusya-Ukrayna savaşı gıdanın önemini bir kez gösterdi. Gıda hassas bir durum. Bütün bakışlar gıdaya odaklandı. Gıda olmazsa olmaz. Bütün insanlık için gıda vazgeçilmez bir unsur. Çok sağlıklı bir yapılanma ile çok iyi şeyler yapacağız” diye konuştu. 

‘DÜNYADA ENERJİNİN ÖNEMİ ARTIYOR’

Erkoyuncu, enerjinin dünyada daha da önemli bir hal olduğunu söyledi. Konya Şeker’in enerji alanında da yoluna emin adımlarla devam edeceğini kaydeden Erkoyuncu, “Bu alanda Soma ve Kangal Termik Santralleri üretime devam etmektedir. Bu iki santrallerin ödemeleri sürüyor. 2021’in sonunda sözleşmemiz sona erdi. Artık serbest piyasa şartlarına göre satış yapmaya başladık. Şu bir gerçek ki tüm dünyada enerji fiyatları giderek yükselmeye devam ediyor. Serbest piyasanın verdiği şartlar doğrultusunda elektriği istediğimiz fiyata satabilirsek borçların ödenebilmesi noktasında yine önemli bir adım atmış olacağız. Sorunsuz bir şekilde buradaki borçlarımızı ödemeyi planlıyoruz. Şuan 120 milyon dolar civarında bir maliyete sahip olan bir baca inşa edeceğiz. Her iki santral için rehabilitasyon yapılacak inşallah. Hatta taban fiyat uygulaması olmasaydı yeni yatırımlar bile yapabilme gücümüz vardı. 6 ay sonra geçici taban fiyat uygulaması sonlandırılırsa iki santrale rehabilitasyon yapmayı hedefliyoruz. Konya Şeker olarak enerji yatırımlarını da önemsiyoruz. Bu alan da bizler için çok değerli. Çünkü gelişen ve büyüyen bir dünyada enerjinin önemi artıyor. 

‘KENDİ İMKANLARIMIZLA TAŞINACAĞIZ’

Erkoyuncu, Konya Şeker’in merkezden taşınacağını hatırlattı. Bu bölgenin çok değerli bir yer olduğunu kaydeden Erkoyuncu, arsa büyüklüğünün 420 bin metrekare olduğunu söyleyerek, “Buradan taşınmak kolay bir şey değil. Yani milyon dolarlık kazanlar var. Bu kampanya son kampanya dedik ama fabrikanın içinde bulunduğu şartlar 16 ay içinde taşınabiliyor. Büyük ihtimal burada bir kampanya dönemi daha gerçekleşecek. Daha sonra bu değerli arsayı tahsis etmeyi planlıyoruz. Burası gerçekten çok kıymetli bir arsa. Rakam vermek doğru değil. Bu arsayı değerlendirmek her babayiğidin harcı da değil. Ben babayiğit diyorum. Mutlaka devlet destekli olmalıdır. Yani fabrika arsası 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alan. En kısa sürede temelini atmayı planlıyoruz. İlk etapta 70 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Yatırım noktasında sayın bakanımız Murat Kurum ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ile istişare halindeyiz ve bu kararımızı onlarda destekliyor. 2024 kampanyası ile inşallah yeni fabrika da olacak. Kendi imkanlarımızla gücümüzle yeni yerimize geçmeyi hedefliyoruz. Yeni güneş enerjisi santralleri kurma düşüncesi içerisindeyiz. 40 bin tonluk gübre üretimi için yine bir yatırım planlıyoruz. Konya Şeker olarak çiftçilerimizi düşünmek durumdayız. Bir çiftçi varsa en sağlam çiftçi benim. Bunun bilincindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim