Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi ile Genç Tatar, 18 Mayıs 1944'te Stalin rejimi tarafından sürgüne ve soykırıma uğrayan Kırım Tatarlarını anma sebebiyle program düzenledi. Konya Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde yapılan programa Kırım Tatarı siyasetçi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yakın arkadaşı Zevcet Kurtömer, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Ukraynalılar Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Alina Parasey Göçer ve dernek üyeleri katılım sağladı.

KIRIM YENİDEN VAR OLACAK!

Derneklerin Tatar halkı için en büyük destekçileri olduğunu belirten Kırımlı Zevcet Kurtömer, sürgünde binlerce hanenin göç etmek durumunda bırakıldığını ifade etti. Geleceklerinin Ukrayna Devletiyle var olacağını düşündüğünü söyleyen Kurtömer, “Geçmişte savaş için gerekli silah ve araçlara sahip değildik. Ancak şu anda baktığımızda Ukrayna, kazanmak için her şeye sahip; diğer devletlerden destek görüyor. Ukrayna- Rus savaşında Ukrayna’nın kazanacağını düşünen devletler, barış istiyorlar ancak barış demek, Rusya’nın kazanması demek. Ukrayna kazanacak, bizim devletimiz yeniden Kırım’da kurulacak, yok olmayacak. Herkes barış içinde yaşayacak.” diye konuştu.

Çocuklar Beştepe'de! Çocuklar Beştepe'de!

‘KIRIM, TATAR’SIZ OLMAZ’

Kırım Tatarları’nın sürgün edilerek kendi coğrafyaları dışında yaşamaya mahkûm edildiğini dile getiren Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, bu açıdan Kırım Tatarları nüfusunun parçalandığını ifade etti. Soykırımın üzerinden 79 yıl geçtiğini anımsatan Demirel, bu sürgün ve soykırımın dünyada ses bulmadığını vurgulayarak, “Hiçbir siyasi partinin ve dünya basınının yer vermediği bu soykırım için buradayız. Kırım, Tatar’sız asla olmaz. Tatar da Kırım’sız asla yapamaz.” şeklinde konuştu.   

‘ZAFER YAKINDIR’

Sürgünün zaman aşımı olmayan bir insanlık suçu olduğuna ifade eden Ukraynalılar Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Alina Parasey Göçer, Kırım Tatarlarının her yıl soykırım sebebiyle biraraya geldiğini söyledi. Zaferin bir an önce geleceğine inandıklarını belirten Göçer, Kırım halkının acısın paylaştıklarını dile getirdi. 

‘DURUMUN VAHİMLİĞİ 22 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI’

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gençlik Komisyon üyesi Ravza Coştu Toprak da soykırımın tarihçesini anlattı. 11 Mayıs’ta Kırım Tatar halkının sözde Sovyetlere ihanet suçlamasıyla sürgün edilme kararının alındığını ifade eden Toprak, sürgünden 22 yıl sonra yapılan nüfus sayımıyla vahşetin ortaya çıktığını aktardı. Kırım Tatar halkının çoğunun Özbekistan ve komşu ülkelere sürgün edildiğini söyleyen Toprak, “Sürgünün ilk yıllarında ölenlerin çoğu 16 yaşını geçmemiş çocuklardı. Temiz su bulunmaması ve kötü koşullarda sürgün edilen halk, gittikleri yerlere sıtma gibi hastalıklar taşıdı. Unutmadık, unutturmayacağız.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: Hacer Ceylan