Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle birlikte doktorlar artık uzaktan da sağlık hizmeti verebilecek. Hizmet kapsamında doktorlar reçete yazıp rapor verme imkanına sahip olacak. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile uzaktan sağlık hizmeti sunan ve sunacak sağlık tesislerinin uyması gereken usul ve esaslar belirlendi. Konuyla ilgili Twitter’dan açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bakanlığımız, sağlık kurumunda hasta olarak bizzat bulunmadan, çağdaş bilişim teknolojileri kullanarak sağlık hizmeti almanın kurallarını belirledi. Uygulama zaman kaybını önleyecek. Uzaktan sağlık hizmetinin, sadece gerekli bilişim teknoloji alt yapısına sahip, bakanlık tarafından ruhsat verilen sağlık kuruluşları sunabilecek. Hastalara e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak. USH hayırlı olsun” dedi.

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay ise konu ile alakalı uygulamanın henüz çok yeni olduğunu ve bu sayede hastaların uzaktan basit şikayetlerini rahatlıkla dile getirebileceğini açıkladı. Hastaların daha önce pandemi döneminde de zaman zaman uzaktan tedavi olduğunu hatırlatan Uzunay, “Hastalar başka bir ilden diğer ilde ki bir doktora uzaktan tedavi olabilecek. Hastalar bu uygulama ile aynı şekilde şikayetlerini açıklayacak ve doktorlarımız bunları dinleyecek. Daha sonra ona göre bir tedavi yöntemi belirlenecek.  Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle birlikte doktorlar artık uzaktan da sağlık hizmeti sağlayabilecek. Hizmet kapsamında doktorlar reçete yazıp rapor verme imkanına sahip olacak. Bu hem hastaların hem de doktorların yararına olacak” dedi.

‘FİZİKİ OLARAK TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN HASTALAR VAR’

Zamandan tasarruf sağlanacağını bildiren Uzunay, “Tabi ki her tedavi uzaktan olmayacak. Çünkü ülkemizde birçok hasta var. Misal kalp hastaları var. Bizzat doktorun kendisinin tedavi etmesi gerektiği hastalar var. Bir hastanın kalbi dinlenmesi gerekiyorsa, bu elbette uzaktan olmaz.  Hastanın doktorla hastaneye gelerek görüşmesi lazım. Eğer hastanın uzaktan tedavi yerine, fiziki olarak muayene olması gerekiyorsa bu mutlaka yapılacak. Uzaktan sağlık hizmetini aslında bir danışmanlık hizmeti gibi olarak düşünmek gerek” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Uzaktan sağlık hizmeti sunan sağlık tesislerinin, en geç 6 ay içinde “Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyeti İzin Belgesi” alması zorunlu olacak. Bu kapsamda, uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, hizmetin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek ve kişiye tıbbi danışmanlık verilebilecek. Uzaktan sağlık hizmetinde konsültasyon veya ikincil görüş talep edilebilecek. Gerekli durumlarda, kişiye bir sağlık kuruluşuna fiziki olarak müracaat etmesi önerilecek. Hastalıkların uzaktan yönetimi ve takibi için kişinin kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi sağlanabilecek. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülüp takip edilebilecek. 

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim