Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk-Ergen Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Necmi Uçar öncülüğünde kâğıt dosyalama yerine dijital arşiv oluşturabilmek, psikometrik değerlendirmeyi hızlı ve eksiksiz yapabilecek, dijital ortama eş zamanlı saklayabilecek ve istenilen anda arşive ulaşılabilecek formatta program geliştirildi. Üniversitenin de desteklediği proje tamamlandı ve yaklaşık altı aydır ana bilim dalında kullanılıyor. “Qmind (Questionnaire of Mind)” isimli program; bilgisayar, telefon ve tablete indirilip kolayca kullanılabiliyor. Qmind programı, sağlıkta dijital dönüşüm rüzgârlarının estiği günümüzde, çocuk-ergen psikiyatristlerinin dijital asistanı olmaya da aday. Çünkü Qmind programı, “Doktorclub Awards 2021” sürecinde finale kaldı.

‘PROJEYLE, SAĞLIKTAKİ VERİ KAYBI DA ÖNLENECEK’

Projeye, Çocuk-Ergen Psikiyatri Ana Bilim Dalında sıklıkla kullanılan ölçek ve formların dijital ortama aktarılması amacıyla başlanıldığını belirten Doç. Dr. Halit Necmi Uçar, “Hastaların depresyonlarını, dikkat eksikliğini, kaygı düzeylerini takip ettiğimiz birçok formumuz var ve bunlar kâğıt dokümanlar. Bunları dijital ortamda nasıl takip edebiliriz, veri kaybını nasıl önleyebiliriz diye düşünerek projeye başladık. Üniversitemiz BAP biriminin desteklediği bir proje kapsamında hazırlanan bu uygulama, hastalardan aldığımız tüm yazılı evrakların, hastanın kendi getirdiği kâğıt belgelerin online sisteme aktarılmasını sağlıyor.” dedi. 

‘BİLİMSEL LİTERATÜRE CİDDİ BİR KAYNAK SUNULACAK’

Hastaya verilen kodun sisteme girilmesiyle istenilen bilgilere ulaşılabildiğini ifade eden Doç. Dr. Uçar, “Online uygulamalarda en önemli risk, hasta mahremiyetidir. Bu programda biz, kesinlikle hastanın adını, kimlik bilgisini girmiyoruz. Tamamen kod üzerinden yürüyor. Bu sistem tüm sağlık sektöründe güvenle kullanılabilir. İleride özel sektörün de faydalanabileceği bir sistem. Yapay zekâ artık sağlık sektörünün vazgeçilmezi. Yapay zekâ için de olmazsa olmaz büyük veri havuzları. Bu havuzların gerçekleşmesi için de yaptığımız her işlemi online sisteme aktarmamız lazım. Programı yaygınlaştırabilirsek ülkemizdeki yoğun bilgiyi online sisteme aktarıp bilimsel literatüre ciddi bir kaynak sunma noktasına gelebiliriz.” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim