Konya Verem Savaş Derneği tarafından Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kazandırılan 11 yataklı Tüberküloz hasta servisi ile 6 yataklı yoğun bakım ünitesinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Tüberküloz İl Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından hizmete açılan ünite ile birlikte Konya’nın önemli bir sağlık sorunu daha çözüme kavuşturulmuş oldu.

Tüberküloz Ünitesi’nin açılışına İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Konya Verem Savaş Derneği Başkanı Mümtaz Koru, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Doğan, İl Sağlık Müdürlüğü hizmet başkan ve yardımcıları, Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Faruk Erkoçak, ilçe sağlık müdürleri, hastane başhekimleri ile kamu, üniversite ve özel hastanelerin Tüberküloz sorumluları ve göğüs hastalıkları uzmanı doktorlar katıldılar.

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

‘KONYA’DA AÇILAN İLK MERKEZ’

Tüberküloz hastalığının hem ülkemiz hem de dünya için son derece önemli bir tehdit olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “11 yataklı hasta ve 6 yataklı yoğun bakım servisimiz ile birlikte Tüberküloz ünitemiz, Konya’da tek olan bir merkez konumundadır. Tüberküloz kliniğimiz ile birlikte hem şehrimize hem de çevre illere hizmet sunmaktayız. Tüberküloz hastalarımız daha önceki yıllarda Ankara’ya sevk ediliyordu. Bu durum özellikle aileler için çok büyük bir sorun teşkil ediyor, maddi ve sosyal açıdan ciddi travmalara ve yüke neden oluyordu. Bu merkezin açılması ile birlikte Konya’nın büyük bir sağlık sorunu daha böylelikle ortadan kalkmış oldu” dedi.

‘TÜBERKÜLOZ ÜNİTESİ, SAĞLIĞIN EMNİYET MERKEZİ’

Prof. Dr. Koç, “Tüberküloz ünitemiz, salgın hastalıklar durumunda Konya adına bir emniyet merkezi konumunda hizmet sunmaya devam etmektedir. Salgın hastalıklar konusunda ülke olarak sağlam bir sağlık sistemimizin yansımasını pandemi döneminde hep birlikte gördük. Verilere baktığımız zaman Avrupa ve Amerika’ya göre Tüberküloz kontrolünde de çok daha iyi bir noktadayız. Bu da ülke olarak hem hastane hizmetlerinde hem de koruyucu sağlık hizmetlerindeki başarımızı ortaya koymaktadır” dedi.

‘KORU AİLESİ, TÜBERKÜLOZ İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR MARKA’

Koru ailesinin Tüberküloz ile mücadele konusunda Konya’ya bu güne kadar çok önemli destekler verdiğinin de altını çizen Prof. Dr. Koç, “Tüberkülozda Konya olarak temkinli davranıyor ciddiyetle bu hastalığa karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Mümtaz Koru beye Tüberküloz ünitesi ile ilgili projemizi aktardığımızda kendileri konuyu hemen sahiplendiler ve dernek olarak harekete geçtiler. Koru ailesi gerçekten kendilerini bu işe vakfetmiş bir aile. Konya’da marka olabilmek kolay olmuyor. 1947 yılından bu yana önemli katkılar yaparak Tüberkülozla mücadelede hep en önlerde olmayı başarmış bir aile” diyerek Koru ailesine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

BAŞKAN KORU, “GURURLUYUZ, HİZMETLERİMİZ DEVAM EDECEK’

Konya Verem Savaş Derneği Başkanı Mümtaz Koru’da böylesine önemli hizmetlere imza atan bir dernekte başkan olarak görev yapmaktan dolayı duyduğu gururu dile getirdiği konuşmasında Tüberküloz hasta servisi ve yoğun bakım ünitesinin hayırlı olmasını diledi. Başkan Koru, “2020 yılı sonu itibari ile tamamlanan ancak pandemi nedeni ile açılışı bugün gerçekleştirilen 11 yataklı Tüberküloz hasta servisi ve 6 yataklı yoğun bakım ünitesi açılışını yapıyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bizlere böyle bir imkânı sunan İl Sağlık Müdürlüğümüze çok teşekkür ederim” dedi.

Konya Verem Savaş Derneği’nin 1947 yılında merhum Mümtaz Koru önderliğinde kurulduğunu hatırlatan Başkan Koru, “İlimizde Tüberküloz tanısı konulan hastalarımız Ankara’ya gönderiliyor bu durum çoğunluğu gelir düzeyi düşük hastalarımız için büyük bir külfet ve sıkıntı oluşturuyordu. Artık hastalarımız açılışını yaptığımız bu ünitemiz ile birlikte başka illere sevk edilmeyerek kendi yaşadıkları şehirlerde yatarak tedavi edilebileceklerdir. Devlet hizmetlerinin çok genişlediği ve çeşitlendiği bir dönemde halkımızın yararına olan bütün işlerin devlet eli ile yapılmasını beklememek gerekir. Sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin de bazı konularda ellerini taşın altına koyması gerekir. Konya Verem Savaş Derneği olarak bundan sonraki süreçlerde de hizmetlerimiz artarak devam edecektir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Konya Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ayşe Bulut ve Tüberküloz Aktif Sürveyans İl Sorumlusu Hemşire Özlem Girgiç tarafından yapılan sunumlar ile Tüberkülozun Dünya’da, Türkiye’de ve Konya’daki durumu istatistiki veriler eşliğinde katılımcılar ile paylaşıldı.

Açılış sonrasında katılımcılar, Tüberküloz Ünitesini gezerek incelemelerde bulundular. 

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim