Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Hakan Koru, ilaç sıkıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde olduğu gibi Konya’da da ilca tedarik sorununu her geçen gün arttığına işaret eden Koru, bu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini söyledi. “İlaç yoklukları halk sağlığı sorununa dönüşmeye başladı” diyen Koru, yetkililerin bu ilaç yokluğu sorununa çözüm bulmaları gerektiğinin altını çizdi.

Down sendromlu çocuklar etkinliklerde buluştu Down sendromlu çocuklar etkinliklerde buluştu

Koru yaptığı açıklamada şunlara değindi, “Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar, bazı antibiyotikler, çocuk hastalıklarında kullanılan başta antibiyotikler, olmak üzere öksürük, ateş düşürücü şuruplar, grip ilaçları, göz damlaları vs. piyasada kullanılan ilaçların dört de biri bulunmamaktadır. Öncelikle gece nöbetlerde çocuğu için ilaç almaya gelen bir annenin, babanın ilacı bulamaması, ilaç için eczane eczane gezmesi, hastaları ve biz eczacıları oldukça zor durumda bırakıyor. İlaç yokluğu bir halk sağlığı sorununa dönüşmüş durumdadır. Hastalar mağdur, Eczacılar Mağdur.”

‘NEDENLERİ ARAŞTIRDIK!’

Konya Eczacı Odası olarak ilaç sıkıntısıyla ilgili yaptıkları araştırmanın sonucunu da paylaşan Koru, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ilaç fiyatlarında 2022 yılı için belirlediği 7.86 TL’lik kur, 19.5 TL’ye ulaşan Euro kurunun çok gerisinde kalınca, ithal ilaç sıkıntısı giderek artmaya başladı. İlaçların Fiatların düşüklüğü nedeniyle üretici firmalar tarafından yerli ilaçların üretilmediğini düşünüyoruz. Bir de ayrıca Türkiye’nin ihtiyaç olduğu ilaçlar maalesef toplanarak buda Türkiye’nin ihraç yapan depolar tarafından yurt dışına gönderiliyor. Bu da Türkiye’deki ilaç yokluğuna sebep olan en önemli unsurlardan biridir. İç piyasa için üretilen bu ilaçların yurt dışına satılması son derece yanlıştır. Bu satışlardan dolayı iç piyasadaki yaşanan ilaç yokluğunun ana sebeplerinden biridir. İhraç edilen ilaçların gümrüklerde mutlaka sıkı bir denetimden geçirilmesi gerekmektedir. Yanlış yapan ihraç yapan depoların mutlaka faaliyetlerine son verilmelidir. Ülke genelinde ve Konya’mızda yaşanan ilaç yokluğunun çözümünde mutlaka Sağlık bakanlığının bu konuya el atması ve bu konuda çözüm üretme zorunluluğu var.” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim