Artan hava sıcaklıklarına karşın Diyetisyen Nur Açlan  uyarılarda bulundu. Sıcak havalarda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Açlan, “Sıcaklarda beslenmeye  çok dikkat etmeniz gerekiyor.  Güneşin altında uzun süre kalmak, gıda zehirlenmeleri ve en önemlisi sıvı kaybına yol açıyor. Ofiste, dışarda, tatil de hatta evde bile sıcaklarla baş etmek oldukça riskli görünüyor. Bireylerin sıcaklardan kendini muhafaza ederken beslenmelerine  de kendilerini de sıcaklardan korumalı. Yaz sıcaklarında, yeme ve içmenizle birlikte daha dinç kalınmalı.   Beslenmede kızartmalarda uzak durulmalı , kreme, mayonez, hamur işinden uzak durulmalı. Bunun yanında  Kan şekerin hızla yükselip düşmesine sebep olan besinlerden de yine  uzak durulmalı.  Beslenmelerde  tabaklardan yer açılmalı . Yaz meyveleri tüketilmeli  ana yemeklerin yanında bol mevsimi olan sebzeleri taze taze salatasını yaparak tüketilmesini öneriyoruz.  Gün içerisinde oldukça terleme olacağı için elektrolit dengeyi bozmamak adına, ayran, cacık, maden suyu, yoğurt mutlaka tüketilmeli.  Halsizliği önüne geçilmeli.  Öğün saatleri sıcak dönemlerde aksayabilirken öğünleri tamamıyla kaldırma yanlısı olan bireyler de elbette var. Onun için bu durumdakiler 2 -3 saat de bir ara öğünlerini yaparak dinç kalabilirler. Örneğin kahvaltı sonrası 3-4 kez mini ara öğünler oluşturarak akşam yemeği çok geçe kalmadan yenmelidir.Besinlerin saklama koşullarına da sıcak havalarda  dikkat edilmeli.  Et grubu ve süt grubu besinlerin saklanma sıcaklıkları çok önemlidir. Onun için et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin saklanma sıcaklıkları önemlidir. Besin zehirlenmelerine neren olan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan dikkat edilmesi gerekir” dedi.

‘MUTLAKA GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLANMALI’

Her zaman olduğu gibi sıcak havalarda da güne kahvaltıyla başlanması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Nur Açlan, “Mutlaka güne kahvaltıyla başlanılmalı.  Rutin zeytin, peynir, yumurta, süt gibi besinleri tüketirken, mevsimi olan sebzelerden ve meyveler tabaklarınız da yer alabilir. Bunun yanı sıra abartmadan kahvaltı da yapılmalı.  Dondurmalarımızı evde kendimiz yapabiliriz. Zaman zaman dışarda yediğiniz dondurmaya bazı zamanlarda kendinize yeni lezzetler denebilmeli. Dondurmanın dozunu kaçırılmamalı, bu sıcak günlerde daha sık dondurma yemek isteyeceğinizden kendiniz dondurmanızı yapılmalı. Dondurma tarifiniz çok basit. 2 adet muz,1 yemek kaşığı kakao, 3 yemek kaşığı süt, isteğe göre badem ya da ceviz eklenebilir. Basit karbonhidratlardan da bu sıcak havalarda uzak durulmalı.  Kurubaklagil, bulgur, yulaf, tahıllı besinler tüketilmeli.  Yine meyve suları  evlerde  yapılmalı.  Hazır meyve suyunu tercih etmektense, en sağlıklısını taze meyvelerden yapılandır.  Meyve suyu tarifiniz çok basit. 200 gram karpuz, 1 şişe maden suyu, 1 yemek kaşığı limon eklenebilir.  Farkında olmadan kilo alabilirsiniz dikkat edin. Daha hafif öğünler geçsin diye paketli ürünlere yönelebilir, farkında olmadan fazla kaloriler alabilirsiniz. Yağlı kavurma besinlerden uzak durarak daha sağlıklı pişirme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Hem bu şekilde hazımsızlık sorunu ile karşılaşmaz hem de daha sağlıklı beslenirsiniz.  Ağır yemekler tercih etmemeli ve geç saatlere öğünler bırakılmamalıdır. Bu sıcak havalarda açıkta satılan besinlerden kaçınılmalıdır. Sıcak havalar yiyeceklerin bozulma riskini arttırmaktadır. Saklanma koşullarının kötü olması bakterilerin üremesi için uygun ortam sağlamaktadır. Bunun sonucunda sindirim sisteminin bozulmasına sebep olmaktadır” diye konuştu.

‘YAZ SICAKLARINDA BESLENMENİZE VE SIVI ALIMINIZA DİKKAT EDİLMELİ’

Yaz sıcaklarında beslenmeye ve sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Açlan, “Yaşlılar ve çocuklar daha dikkatli olmalıdır. Yeterli su tüketimi bu grup için hayati önem taşımaktadır. Özellikle sodyum potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından, meyve sebze, peynir, yoğurt ayran cacık her gün tüketilmelidir. Yaz aylarında ishal vakaları arış gösterirken bu durumda bol sıvı ve ayran tüketimi yapılmalıdır. Sıcaklar kalp ve tansiyon hastalarını da olumsuz etkiliyor, aşırı sıcağın hissedildiği saatlerde dışarıda olmamalılar. Sıcaklar sıvı kaybına, elektrolit kaybına neden olduğu için kişilerin hem kan basınçları etkileniyor hem de ritim bozuklukları bakımından tehlikeli olabiliyor. Yaz sıcaklarında beslenmenize ve sıvı alımınıza dikkat edin”

SICAK GÜNLERDE SU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMELİ

Sıcak yaz günlerinde neden su içmeliyiz? Sorusuna da cevap veren Açlan, “ Su insan yaşamı için çok önemli bir yeri vardır. Vücudumuz pek çok hayati işlevi yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Besinlerin sindirimini, emilimini ve hücrelere taşınmasını sağlayan tek sıvıdır. İçeceklerden ve besinlerden sindirim yoluyla vücudumuza aldığımız su sindirim, solumun sistemleri ve deri yoluyla vücuttan atılır. Vücutta su dengesinin sağlanması için günlük su alımının su kaybına eşit olması gerekir. Su tüketimi bu dönem de en önemli noktalardan birisidir. Sıvı kaybı, ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur, yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir. Onun için sıvı tüketimine dikkat edin. Günlük su tüketimi özellikle bu sıcak günlerde 2,5-3 litre maksimum olması gerekiyor. Çay, kahve ya da diğer sıvı içecekler su yerine geçmez. Ama sade suyu içemiyor iseniz, içerisine birkaç dilim meyve, nane veya tarçın gibi aroma veren besinler ekleyebilirsiniz. İçmediğiniz su size gün içerisinde halsizlik, baş ağrısı, tansiyonda tutarsızlık gibi problemlerle sizi huzursuzluk hale getirecektir. Bu dönemde özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar sıcak zaman dilimlerinde daha dikkat eden grubun içerisindedir. Bu dönemde fiziksel aktivitenize de dikkat edin.  Su içmeyi unutuyorum diyenler küçük yudumlarla su tüketimi alışkanlığı kazanılabilir. Suyun tadını sevemiyorum diyen bireylere sularınızı renklendirin, aromalandırın. Fesleğen, nane, tarçın, zencefil, limon, elma, portakal istediğiniz ve sevdiğiniz her bir besinle sularınızı zenginleştirin. Bir bireyin su içmesi vücudunuzdaki toksinleri temizlediğini de hatırlatmak isterim. Su içmek kilo vermeye de yardımcı bir etkendir.  Artı bir özelliği de cildi gençleştirip, güzelleştirir. Susama hissiniz oluşmadan su için. Deri yoluyla, akciğerden, böbreklerden ve bağırsaklardan su atılımı gerçekleşir. Akciğerlerden nefes alıp verirken, böbreklerden idrar yoluyla atılım gerçekleşir. Su kaybı sadece sıcak günlerde değil, soğuk günlerde de su kaybı gerçekleşir.  Su tüketimi neden önemli dersek şu şekilde sıralayabiliriz. Vücut suyunda kan hacmi ve fiziksel performans azaldığı için, az su tüketimi konsantrasyon azalttığı için, baş dönmesi, halsizlik yaptığı için su tüketiminin arttırılması gerekir. Vücudun susuz kalmamasıyla, sindirim problemleri, mide krampları, kabızlık gibi problemlerle karşılaşılıyor. Su vücutta depo edilmediği için her gün ihtiyacımız kadar içilmelidir. Su tüketiminizi aksatmayınız”

ANUŞ GÖKCE

Editör: TE Bilişim