Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel bir salgın haline gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19)’un Türkiye’de de görülmesiyle tedbirler de sıkılaştırıldı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün ekonomik tedbirler paketini açıkladı. Bunun yanında Erdoğan, vatandaşları uyararak mümkün olduğunca evden çıkmayın çağrısı yaptı. Bu noktada harekete geçen tüm kurum ve kuruluşlar, alınan bu önlemlere destek vermeye çalışıyor. Ayrıca özel kurum ve kuruluşlar da mümkün olduğunca kendi önlemlerini almaya çalışıyor. Diş Polikliniklerinin büyük risk oluşturduğu da son günlerde sık sık gündeme gelmişti. Sağlık söz konusu olduğu için diş polikliniklerinin kapatılması mümkün değil. Ancak, bir yandan Konya Dişhekimleri Odası üyelerini tedbirler noktasında uyarırken, diğer yandan konuya duyarsız kalmayan diş poliklinikleri acil olmayan hastaları ileriki tarihlere erteliyor.

ACİL OLMAYAN DİŞ TEDAVİLERİ ERTELENİYOR

Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında büyük risk oluşturan diş tedavileri, büyük bir özenle gerçekleştiriliyor. Bunun yanında Konya Dişhekimleri Odası da yaptığı tavsiyeyle, acil olmayan hastaların alınmaması isteniyor. Bu tavsiyelere büyük oranda uyan Diş Poliklinikleri de, diş konusunda acil olmayan muayene ve tedavileri iler ki tarihlere erteliyor. Ayrıca “Evden çıkmayın” çağrısına kulak veren vatandaşlar da, mümkün olduğunca acil olmayan diş tedavilerini sonraya bırakıyor.

‘ACİL HASTALARA BAKMAK ZORUNDAYIZ’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz, diş hekimleri olarak acil vakaları almaya devam ettiklerini söyledi. Amaçlarının maddi sürekliliği sağlamak değil, sağlık hizmeti vermek olduğunu belirten Eldeniz, “Acil olmayan hastaları öteledik. Tedavisi devam eden hastalarımız var. Mesela 10 gün bir hastamıza dikiş atmışız, o dikişin alınması gerekiyor. O tür hastalarımızın tedavisini sürdürüyoruz. Ayrıca acil ağrıyla gelen hastaya bakmak zorundayız. Hastalarımızı mağdur etmemek temel görevimiz” dedi.

POLİKLİNİKLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Bunun yanında, acil hastaların tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara da açıklık getiren Eldeniz, şunları söyledi, “Hastalar diş polikliniğine geldiğinde antiseptikle karşılanmalı. Bu bir kolonya olabilir, dezenfektan olabilir. Ayrıca hastaların elleri ve yüzlerini yıkamaları istenmeli. Bunun yanında hastalara gargara yaptırılmalı. Zaten diş poliklinikleri titiz bir şekilde dezenfekte edilir ama bugünlerde bu konuda daha dikkatli olunmalı. Her hastadan sonra ortam bir süre havalandırılmalı. Kapı kolları, elektrik düğmeleri gibi sık kullanılan yerler gün içerisinde sürekli temizlenmeli.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim