Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de yapılan Ek Bütçe görüşmelerinde “Dar ve sabit gelirlilere, çiftçilere, mahalli idarelere ve yatırımlara ayrılan ek kaynakları ve çiftçimizin taleplerini” gündeme getirdi. Kalaycı, küresel belirsizliklerin ve risklerin devam ettiği makroekonomik ve jeopolitik ortamda, Ülkemizde, mevcut bütçe ödeneklerini arttırmaya dolayısıyla kamu hizmetlerinde herhangi bir aksaklık oluşmaması amacıyla 2022 yılı bütçesinde revizyona gitme ihtiyacının hasıl olduğuna işaret etti. Bu doğrultuda atılan adımlarla ilgili hatırlatmalarda bulunan Kalaycı, “Emeklilerin ve kamu çalışanlarının aylıkları önümüzdeki ay yaklaşık yüzde 40 artırılacaktır. Ek gösterge düzenlemesi, lisans, yüksek lisans, doktora eğitimlerini çeşitli sebeplerle bırakmak zorunda kalanlara okullarına dönüş imkanı tanıyan düzenleme ve yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanların bedelli askerlik hizmetinden faydalanmasını öngören düzenleme de bugünlerde görüşülecektir. Asgari ücret artışının hafta sonuna kadar belirlenmesi için çalışma başlatılmıştır. 20 bin yeni öğretmen ataması ile ilgili süreç önümüzdeki günlerde başlayacaktır. Ayrıca emeklilikte yaşa takılanlar ve sözleşmeli çalışanlarla ilgili konular da Hükümetimizin gündemindedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, vatandaşlarımızın ekonomik yararını gözetecek, gelir ve ücret artışını sağlayacak, enflasyona karşı koruyacak bu düzenlemeleri destekliyoruz. Bu düzenlemeler hem sevindirici bir gelişme hem de geçim standartlarını yükseltici hamlelerdir. Nihayetinde verilen sözler tutulmaktadır” dedi.

TARIM DESTEKLERİ İÇİN 13,4 MİLYAR LİRA İLAVE KAYNAK TAHSİS EDİLİYOR

Tarım sektöründeki girdi maliyetlerinin arttığını bu durumun çiftçiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Kalaycı, şöyle devam etti, “Girdi maliyetleri artan çiftçilerimize destek vermek amacıyla 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesi, ek bütçe ile 39,2 milyar liraya, tarıma ayrılan toplam kaynak da 46,4 milyar lira artırılarak 104 milyar liraya yükseltilmektedir.  Ek bütçe kapsamında; hububat alımları ilave prim desteği için 4 milyar lira, alan bazlı girdi desteği için 3,2 milyar lira, tarımsal sulama elektrik desteği için 2,8 milyar lira, çiğ süt desteği için 1,9 milyar lira, tarım sigortası devlet prim desteği için 1,3 milyar lira, et regülasyonu desteği için 175 milyon lira olmak üzere tarımsal destekler için 13,4 milyar lira ilave kaynak ayrılmaktadır.  Ayrıca; tarım sektörü yatırım ödenekleri için ilave 8,8 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları ve tarımsal KİT’ler için 24,2 milyar lira ilave kaynak tahsis edilmektedir. Tarımsal desteklerden gelir vergisi kesintisi kaldırılmış, geçmiş beş yıllık kesintiler de çiftçilerimize iade edilmiştir.”

Başkan Angı’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür Başkan Angı’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

ÇİFTÇİMİZ VE NAKLİYECİ ESNAFIMIZ VERGİSİZ MAZOT İSTİYOR

Tarımda artan girdi maliyetlerine karşı yeni tedbirlerin de alınması gerektiğini gündeme getiren Kalaycı, MHP’nin önerilerini şöyle sıraladı,Haziran ayları itibariyle 2020 yılında 40 dolar, 2021 yılında 73 dolar olan petrol varil fiyatı geçtiğimiz aylarda 130 doları görmüş olup bugün 117 dolar düzeyindedir. Üre gübresi de 2020 yılında 202 dolar iken geçen ay 925 dolara kadar çıkmış ve bu ay 707 dolar düzeyindedir. Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı olarak artan akaryakıt ve gübre fiyatları, yapılan vergi indirimlerine rağmen yüksek seviyelere çıkmıştır. Artan fiyatların tümüyle yansıtılmaması için akaryakıt vergi yükü indirilmiş, örneğin, mazot bedelinde daha önce yüzde 50’nin üzerinde olan vergi yükü, bugün yüzde 22,1’e düşmüş durumdadır. Vergi yükü İtalya’da yüzde 38,2, Fransa’da yüzde 49,6 seviyesindedir. Buna rağmen çiftçimiz ve nakliyeci esnafımız için akaryakıt vergi yükünün daha da indirilmesi hatta vergisiz mazot verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Çiftçimiz elektrik fiyatlarında indirim ya da elektrik desteği talep ediyor.

Konya Ovası'nda ruhsatsız ya da depo ve başka adlarla izin alınmış çok sayıda yer altı su kuyusu bulunmaktadır. Bu kuyular yıllardır kullanılmakta, elektrik faturaları ödenmektedir.  Çiftçimiz, kuyu barışı yapılarak ruhsat verilmesini, bu suretle desteklerden ve elektrikte tarımsal sulama tarifesinden yararlanmak istemektedir. Ayrıca kuyu açılması serbest olan komşu illere yakın ilçelerimizdeki kuyu açma yasağı gözden geçirilmelidir.”

TARIM SEKTÖRÜNDE ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALI

“Dünyanın gıda krizi felaketine doğru gittiği de dikkate alınarak Ülkemizde gerekli tedbirleri almak zorundayız” diyen Kalaycı, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak tarım sektöründe üretim planlaması yapılması; desteklerin üretici refahını artıran, verimliliği yükselten, üretim maliyeti ve ürün fiyatı dengesini gözeten bir anlayışla ve üretime başlanmadan önce belirlenmesi görüşündeyiz. Ayrıca tarım sektörünün üretim, işletme ve pazarlama boyutlarıyla bütüncül bir yapıya kavuşturulmasını, katma değerli üretim için tarım sanayinin geliştirilmesini, gençlerin ve kadınların tarım sektörüne yönelmelerinin teşvik edilmesini gerekli görmekteyiz” açıklaması yaptı.

EMİNE ÖZDEMİR