Erbakan Konya'ya geliyor Erbakan Konya'ya geliyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin 13’üncü cumhurbaşkanını belirlemek için yapılacak olan 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi tarihi 18 Haziran 2023. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde seçimlerin öne çekilebileceğiyle ilgili açıklaması, kulislerdeki seçim tarihi yorumlarını hareketlendirdi. Buna göre kulislerde 14 Mayıs tarihi öne çıkarken, seçim takviminin ise bu ay içerisinde netlik kazanması bekleniyor.

SEÇİM İÇİN 14 MAYIS ÖN PLANA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, yılbaşından birkaç gün önce yaptığı görüşmede seçimlerin öne alınması konusunun ele alınması, basına yansımıştı. MHP Lideri Bahçeli’nin, "Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri ister zamanında ister erkene alınsın, biz iki seçeneğe de hazırız. Seçim kararının alınabilmesi için ya 360 vekilin oyu ya da Cumhurbaşkanımızın Türkiye'yi seçime götürmesi lazımdır. İki yol da hukukidir” ifadelerini kullanması, seçimlerin öne alınacağının sinyali olarak değerlendirildi. Konu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da ele alındı. Edinilen bilgiye göre toplantıda, seçim tarihine yönelik 3 farklı alternatif üzerinde duruldu. Bu kapsamda seçim tarihinin 14 Mayıs olabileceği düşünülürken, 30 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinin de değerlendirildi gelen bilgiler arasında. Net tarihin yapılacak olan resmî açıklamayla birlikte bu ay içinde netlik kazanması bekleniyor.


18 HAZİRAN MASADAN KALKMADI!
Seçimle ilgili tartışmalar sürerken konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti genel başkan yardımcılarının verdiği ifadeler, seçimin öne çekileceği yönündeki ihtimalleri güçlendirdi. Seçimlerin öne çekilmesiyle ilgili konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, bayramdan sonra seçime gidilebileceğini aktardı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise, seçim tartışmalarıyla ilgili gazetecilere verdiği açıklamalarda, “18 Haziran tarihi masadan kalkmış değil. Cumhurbaşkanımız henüz bir karar vermedi. Bize bir seçim tarihi söylemedi. Değerlendirme sürüyor” açıklaması yapmıştı.

TATİL DÖNEMİ, ÜNİVERSİTE SINAVI VAR!

Seçimin öne alınma ihtimalini güçlendiren gerekçeler ise birden fazla. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimine göre okullar 16 Haziran Cuma günü tatile giriyor. Bu durum tatilcilerin hareketlenmesini de artıracak. Ayrıca Milyonlarca öğrencinin gireceği üniversite sınavının da yine 17-18 Haziran tarihinde yapılması planlanıyor. Seçime katılım oranlarını düşürme ihtimali göz önüne alınınca, seçimin 18 Haziran’dan daha önce bir tarihe alınma ihtimali daha güçlü görünüyor.

EN ÖNEMLİ SEÇİM ‘TÜRKİYE’DE

Cumhuriyet'in 100’üncü yaşının kutlanacağı 2023’te Türkiye, aynı zamanda demokrasi tarihinin en kritik seçimlerinden birini yapacak. Seçimler, Türkiye’de gündemde ilk sırada yer alırken, dış basında da Türkiye’nin seçimi gündem oluşturmayı başardı. Yabancı bir televizyon kanalında yer alan analizde, 2023’te Nijerya ve Pakistan gibi ülkelerde de seçimlerin ‘gürültülü’ geçeceği ama en önemli seçimin Türkiye’de yapılacağı belirtildi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim