23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ilân edildi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ilân edildi?

 Kendine has  teknikleri  ve yapımında kullanılan malzemeleri yüzyıllardır değişmeyen  gelenekli Türk el sanatlarımızdan “Ebru”nun yurt içinde ve  yurt dışındaki tanınırlığını artırmaya yönelik sergilerden birisi daha kapılarını sanatseverlere açmaya hazırlanıyor.

            Dünyada artık yaygın kabul gören adıyla “Ebru” sanatı aslında bir kağıt süsleme ve boyama sanatı. Bu yöntemle yapılan ebrulu kağıtlar uzun yıllar boyunca “Türk Kağıdı” olarak anılmış ve usta-çırak yöntemine dayalı gelenekli eğitim metodu sayesinde günümüze kadar varlığını koruyarak geliştirmiş nadide sanatlarımız arasında yer alıyor.

            Usta sanatçılar M. Sadrettin Özçimi, F.Betül Koyuncu, Esma Erarslan, Ayşe Temel Beldar ve bu ustalardan icazetnamelerini yakın dönemde almış ve yeni almaya hazırlanan yaklaşık 35 kişilik bir grup Konyalı ebru sanatçısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde 1-10 Kasım tarihleri arasında karma ebru sergisi düzenleyecekler. Sergide gelenekli ebru teknikleriyle hazırlanmış ebru türlerinden  battal ebru, hatip ebrusu, şal ebru, taraklı ebru, kumlu ebru,  akkase ebru ve  çiçek ebrularından oluşan 80 e yakın klasik ve tasarım eser yer alacak. Sergide ayrıca, sanat eğitimlerini tamamlayan ebru sanatçıları yapılacak törenle hocalarının elinden icazetnamelerini alacaklar.  1 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 18’de açılışı yapılacak olan sanat sergisi 10 gün boyunca gündüz  09-17 saatleri arasında ziyaret edilebilir.    Selçuklu kültür ve medeniyetine uzun yıllar başkentlik yapmış olan Konya, aynı zamanda Selçuklu sanatının doğup gelişmesinde etkili ve önemli merkezlerden de birisi. Orta Asya’dan Ortadoğu ve Anadolu coğrafyasına Türkler aracılığı ile taşınmış olan tasvir geleneği ekseninde Anadolu topraklarında ortaya çıkan türk el sanatlarında kullanılan renkler,şekiller ve motifler aslında yüzlerce yıllık bir birikimin eseri. Selçuklular sonrası Osmanlı kültüründe de bu birikimin ayak izlerini görmek hiç de zor değil. Öyle ki Osmanlı hanedanı içerisinde herhangi bir sanatla bizzat ilgilenmeyen Osmanlı padişahı neredeyse yok gibidir. Özellikle yükselme devri ve sonrası payitaht İstanbul tam bir kültür ve sanat atölyesine dönüşmüş.   “Payitahttan Payitahta Ebru Sergisi”, ebru sanatının Selçuklu’dan Osmanlı’ya uzanan yolculuğunda özellikle ortak kültürel izleri, şekilleri ve motifleri ele almak suretiyle bu iki kardeş şehri, iki payitahtı tekrar buluşturmayı amaçlıyor ve bu alanda çoğu ilk kez görücüye çıkacak renk ve desen kombinasyonlarıyla güzel sanatlar camiasında da adından söz ettirecek bir sergi niteliği taşımaya aday…

Editör: Muhammed Esad Çağla