Antika eşyalar geçmişi geleceğe taşıyan, hatıraları canlandıran ve tarihi öğreten şeylerdir. Bu bağlamda Ali İhsan Ada ve Mustafa Bingöl, antika eşya alım ve satımını çocukluklarından beri yaparken bunu bir meslek değil aşk olarak görüyorlar. Ali İhsan Ada ve Mustafa Bingöl, dükkanlarındaki antika eşyaların genelde Osmanlı zamanından kalma olduğunu belirterek, “Mezatlarımız da düzenleniyor. Antika pazarları da mevcut. Bu yerlerde antika eşyaların alımını ve satımını yapıyoruz. Böylece daha fazla insana ulaşıyoruz” dedi.

PAHA BİÇİLMEZ ÜRÜNLER BURADA!

Dükkanlarında birçok antika eşyalar olduğunu dile getiren Ali İhsan Ada, “Kurtuluş Savaşı’ndan kalma madalyalar, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma dürbün, kılıç, Osmanlı zamanında kullanılmış bakır eşyalar, 150 sene önce Ermeni ustaların yaptığı işlemeli bakır ürünler, Osmanlı zamanında kullanılan elbiseler, bakır ve işlemeli pekmez akıtmalığı gibi birçok antika ürün elimizde var. Osmanlı zamanına ait pekmez akıtmalığı en az 300 yıllıktır ve dükkanımdaki en yaşlı antika eşyadır. Fiyatı ise 30 bin lirayı bulur. Çok değerli bir antika üründür. Bunun gibi bir eşya kolay kolay bulunmaz” diye konuştu.

“BİZ BU MESLEĞİN CAN DAMARLARIYIZ!”

Antikacılık mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Ada, geçmişten günümüze gelen bu antika eşyaların değerli olduğunu bildiklerini ve çöpe gitmesini istemediklerini kaydetti. Ada, “Bunun için uğraşıyoruz. Biz bu antika sektörünü yaşatmak için çalışmazsak geçmişimizden gelen bir ton değerli antika eşya sonsuza dek ölecek, çöpe gidecek. O yüzden biz bu mesleğin can damarlarıyız. Biz bu işi hem ticari için hem de severek yapıyoruz” şeklinde konuştu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ilân edildi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ilân edildi?

AMACIMIZ TARİHİ AŞILAMAK

Mustafa Bingöl ise, gün yüzüne çıkmamış daha pek çok antika ürünün olduğundan bahsederek insanların ellerindeki antika ürünlerinin değerini bilmediği için çöpe atıldığını veya satıldığını söyledi. Bingöl, “Halbuki her bir antika ürünün bir yaşanmışlığı, tarihi var. Antika tasların, tabakların bile çok derin mazileri olabiliyor. Bu noktada bizim amacımız bu tarihleri gün yüzüne çıkarmak. Biz bu antika ürünlerin ne kadar değerli olduğunu insanlara aşılamaya çalışıyoruz” dedi.

AVRUPALILAR, OSMANLI’YA ÇOK MERAKLI!

Avrupa ülkelerinden de çok fazla müşterilerinin olduğunu ifade eden Bingöl sözlerine şunları ekledi, “Çünkü onlar Osmanlı tarihini çok merak ediyorlar ve dikkatlerini çekiyor. Avrupalıların ciddi anlamda Osmanlı ürünlerine merakları var. Mesela bir müşterimiz 23 yaşından beri Osmanlı ürün topluyor. Avrupalılar kadar tarihimize sahip çıktığımızı düşünmüyorum. Onlar bizden daha fazla merak ediyorlar. Keşke böyle olmasa.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay