Öğrenciler yaz tatili molasının ardından okulların açılışıyla yeni eğitim öğretim dönemine girecek. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 2-6 Eylül'de uyum eğitimleri gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim gören öğrenciler ise 9 Eylül 2024 Pazartesi günü okula başlayacak. Okulların açılışına yaklaşık 2 hafta kala okul alışverişleri de başladı. Çarşı esnafı, hafta sonu itibarıyla okul formaları ve kırtasiye alışverişinde artış beklerken veliler ise artan zamlar dolayısıyla çocuklarının ihtiyaçları giderme derdine düştü!
‘FİYAT ARTIŞLARI DİĞER SEKTÖRLERE NAZARAN DAHA AZ’
Okul alışverişini son ana bırakmak istemeyen vatandaşlar, okulların açılmasına yaklaşık 2 hafta kala alışverişe başladı. Okul ihtiyaçlarında ilk akla gelen okul formaları almak isteyenler için bilgi veren Konya Okul Forma İmalat ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Serin, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının sektöre, öğrencilere hayırlı olmasını diledi. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 40-50 oranda bir artış olduğunu aktaran Serin, “Enflasyona bağlı olarak üretimde gerçekleşen farklılıklardan meydana gelen bir fiyat artışı var. Kira ve maliyetlerdeki artış fiyatlara da yansıdı. Ancak her gün ihtiyaç duyduğumuz gıdadaki fiyat artışlarına baktığımızda bizim sektörümüzdeki zam daha normal seviyelerde.” diye konuştu.
İLKOKUL FORMASI BİN, LİSE FORMALARI BİN 400 TL’DEN BAŞLIYOR
Okul formalarındaki fiyatlar hakkında da konuşan Serin, “Fiyatlarımız genellikle sezonluk oluyor ve yıl içerisinde farklı bir değişiklik olmuyor. Fiyatlar yüksek olunca biz de fedakârlık yaparak fazla kâr olmaksızın fiyat belirlemeye çalıştık. Bu kapsamda bu yıl ilkokul öğrencisinin giyimi bin TL’den; ortaokul formaları bin 200 TL; lise öğrencileri için ise bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla okul formaları mevcut. Serinler Okul Formaları olarak sezon için kaliteli, sağlıklı olması adına yüzde 100 pamuklu ürünler hazırladık.” ifadelerini kullandı.
‘KAZANÇ, BİTME NOKTASINA GELDİ’
Konya Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, yeni eğitim öğretim yılından umutlu olmadıklarını ifade ederek perakende yasasının sorunlara çözüm getiremediğine işaret etti. Küçük sermaye ile iş yapan esnafın vadeli borçlanarak mal bulmakta zorlandığını ifade eden Kuşpınar, “Kırtasiyeci esnafımız aldıkları ürünlerin demelerini okul sezonunda ödeyecek şekilde bor altına girmişlerdir. Bununla birlikte her sokakta faaliyete geçen zincir marketlerin sermayeleri karsısında küçük esnaflarımızın devletimiz tarafından hiçbir korumaya alınmaması küresel sermayenin de her yıl birçok sektörde fazlası ile kendine yer edinmesi sonucunda esnaflarımızın kazancı bitme noktasına geldi.” diye konuştu.
‘KALİTESİZ ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN’
Fiyatlardaki artıştan dolayı vatandaşın ucuz ve kalitesiz ürünlere yöneldiğine dikkat çeken Kuşpınar, TSE EN71 ve CE Belgesi olmayan ürünlerin denetimsiz şekilde özellikle pazar yerlerinde satıldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Kalitesiz merdiven alt bu ürünlerin çokluğu ve doğru dürüst denetimlerinin yapılmaması neticesinde, bedel ödeyen yine kırtasiyeci esnafımız ve bu ürünleri alıp kullanan çocuklarımız olacaktır. Ülkemize merdiven altı ürünlerin girişleri kesinlikle yasaklanmalıdır. Yurt içine giren ürünlerin bir an önce toplatılmaları gerekmektedir."
OKUL ÇANTASINI ORTA KALİTEDE DOLDURMANIN MALİYETİ 4 BİN TL!
Okul çantalarının olmazsa olmazı kırtasiye malzemelerinde de sezonun fiyatları belli oldu. Fiyatlar hakkında bilgi veren Kırtasiye Esnafı Furkan Dursun, neredeyse her 4 ayda bir ürünlere zam geldiğini ifade eti. Geçen yıla oranla fiyatlarda minimum yüzde 50 oranında artış gerçekleştiğini aktaran Dursun, gelir düzeyine göre farklı kalitede ürünlerin var olduğuna dikkat çekerek orta kalitedeki ürünlerle ilgili şöyle konuştu: “Orta kalitede okul çantası 2-3 bin, beslenme çantası 300-500; defter 150; su matarası 150-500; kurşun kalem 10; silgi 20 TL civarında. Kalitesiz ürün aldığınızda bin 500 TL; kaliteli ürünlerle çanta doldurmanın maliyeti 5-6 bin TL’yi buluyor. Orta kalitede aldığınızda 4 bin TL gibi bir rakam çıkacaktır.” diye konuştu.
‘BİZ PİRİNÇ SATMIYORSAK ONLAR DA KALEM SATMASIN!’
Okulların açılışına az bir zaman kala zincir marketlerde satışı gerçekleşen kırtasiye ürünleriyle ilgili de konuşan Dursun, serbest piyasada herkesin her şeyi satabildiğini söyleyerek bu satışların kendilerini etkilediğinden dert yakındı. Zincir marketlerdeki ürünle kendilerindeki fiyatı karşılaştıran müşterilerin zincir markete yöneldiklerini belirten Dursun, bu noktada kalite ve satış farkının es geçildiğini vurguladı. Dursun, esnafın bu konuda tepkili olduğuna dikkat çekerek, “Biz marketteki ürünleri satmıyorsak onlar da kırtasiye ürünü satmasınlar. Serbest piyasa ancak etik değil’ dedi.
KPSS UMUDU KALMADI, UMUDUMUZ ÜNİVERSİTE!
Rampalı Çarşı esnafından Kitapçım Kitabevi Sahibi Sedat Öztürk de üniversite ve liseye hazırlık kitaplarıyla ilgili gündemi değerlendirdi. Bu yıl Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) kitaplarında kaynak bulma sorunu dolayısıyla KPSS hazırlık kitabı satamadıklarını ifade eden Öztürk, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Üniversite sınavlarına dair her türlü kaynak elimizde mevcut. Ayrıca okuma kitaplarımız da satışta ancak KPSS kaynakları bu yıl elimizde yoktu. Çoğu yerlerde önlisans ve ortaöğretim için KPSS soru bankası kalmadı. Tasarruf tedbirleri sonrası atamanın daha az olacağına dair çıkan haberler insanların umudunu kırdı. Bu sebeple beklenen satış yakalanamadığından dolayı basılmadığını düşünüyoruz. Atama umudu pek kalmasa da insanlarda üniversite kazanma umudu olduğu için biz de satışlarımızı o yönde yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
‘KİTAP ALMAK YERİNE FOTOKOPİ ÇEKTİRİYORLAR’
Kitap satışlarında sezonun henüz başlamadığını ancak geçen yıla göre işlerinin yüzde 40 oranında azaldığını belirten Öztürk, krizin olup olmadığını sezonda öğreneceklerini açıkladı. Öztürk, sezona hazırlık sürecinde geçen yıla oranla 3 kat daha az kitap getirdiklerini ifade ederek, “Son yıllarda zamdan etkilenmemek için fazla alıp stokluyorduk ancak geçen yıla oranla 3 kat daha az kitap getirdik. Normal kalitedeki test kitapları 140-360 TL arasında değişiyor. Bir tane kaliteli TYT matematik kitabı 300 TL bandında. Fiyatlar geçen yılın yüzde 30 daha fazlası. İnsanlar da kitap almak yerine fotokopi çektiriyorlar.” şeklinde konuştu.