Geçici ve mevsimsel bir hareket olarak tarımsal üretim için yer değişikliği anlamına gelen mevsimsel tarım işçiliği, her geçen gün sorunlar yumağı olmaya devam ediyor. Konu ile ilgili medyada cılız da olsa haberler yapılmasına rağmen iş-genel sağlık ve güvenliği, kayıt dışılık, eğitim ve daha başka pek çok sorunu bünyesinde barındırmaktadır. Medyada çeşitli rakamlar telaffuz edilmesine rağmen 4-6,5 milyon kişi ilgilendiren bir konunun ilgisizlik görmesi anlaşılması zor bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Konu ile ilgili Kalkınma Atölyesi tarafından; Türkiye'de Mevsimlik Tarımsal ÜretimdeMevcut Durum RaporuYABANCI GÖÇMEN İŞÇİLER isimli bir yayın konuya bir nebze de olsa dikkatleri çekmeye çalıştı. Çalışmada; Türkiye'de mevsimlik geçici tarım işçiliği toplumun hep en yoksul kesimi tarafından yapılagelmiştir. Geleneksel olarak az topraklı veya topraksız köylüler, kırda yaşayan yoksullar ile kent yoksulları tarafından yapılan ücretli tarımsal üretim, aynı zamanda kentleşme ve toplumsal değişimden etkilenen dinamik bir alandır. Toplumsal gelir seviyesinin en altında bulunanlar zamanla üst basamaklara çıktıkça, onların boşalttıkları yoksulluk nöbetini başka toplumsal gruplar devir almaktadır. Mevsimlik gezici tarım işçiliği bir nevi yoksulluk durağı olarak adlandırılabilir. Bu durum farklı zaman dilimlerinde farklı toplumsal grupların nöbet tuttuğu bir duraktır. Bu durağın en son sakinleri ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu kırsallarından yaşanan çatışmalar sonucu köylerini terk edip topraksız ve mülksüz hâlde kentlere yerleşmiş kent yoksullarıdır. Bu göçün kaynak kentleri olarak daha çok Şanlıurfa, Adıyaman, Van, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şırnak gösterilmektedir.yapılan tespit önemlidir.(http://www.kalkinmaatolyesi.org/v2/wp-content/uploads/2016/06/yoksullarin_rekabeti.pdf) Çalışma yabancı göçmen çalışanların durumunu daha çok gözler önüne sermesine karşın ülkemizde çalışan mevsimlik geçici çalışma şekil ve şartlarını göstermesi bakımından ve atılması gereken daha çok adımların olmasını da yansıttığı için önemlidir.
Bu arada mevsimlik çalışanların büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar temsil ettikleri için Milli Eğitim Bakanlığının konu ile ilgili bir genelgesi de bulunmaktadır. Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi konulu 21.03.2016 tarihli ve 45512797-10.06-E.3243629 sayılı 2016/5 No´lu Genelge yürürlüğe konulmuştur.
Konu ile alakalı olarak bir milletvekili tarafından kanun teklifi de sunulmuştur.
Yine bu tür olumlu gelişmeler sevindiricidir. Ancak konunun önemi ortadadır. Kapsamlı çalışmalar ve somut adımlar atılmaya muhtaçtır. Konu pek çok bakanlığı ilgilendirmektedir. Toplum sağlığı, eğitim kayıt dışılık, güvenlik, vergi gibi daha pek çok konuyu içerisinde barındırmaktadır.
Yoğun olay geçişlerin yaşandığı muhakkaktır. Fakat bu arada yaşayan bir toplum için ihtiyaçlar da bulunmaktadır. Çok yönlü bir karar mekanizması işlerliğini her daim muhafaza etmelidir.
Gelişme ve kalkınmanın olması adına, nefes alıp veren yalnızca insan değildir.