Türkiye'nin üretim, tarım ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan karayolu ağında tarihi bir aşama daha geride kaldı. Özellikle Konyalıların yaz aylarında ve tatil dönemlerinde yoğun olarak tercih ettiği Mersin turizm koridorunda trafiği rahatlatacak olan Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu'nun Çeşmeli-Kızkalesi kesimi gece saatlerinde resmen trafiğe açıldı. Konya üzerinden Akdeniz sahiline inen D715 devlet yolundaki transit trafiğin de şehir merkezlerine girmeden otoyol ağına bağlanmasına imkân sağlayan yatırım, bölge içi ticareti ve turizmi doğrudan hareketlendirecek.

Yaz aylarında saatler süren ve sürücülere zorlu anlar yaşatan çileli yolculuklar, açılan yeni güzergah sayesinde dakikalar seviyesine indi.

A W813299 01

52 KİLOMETRELİK DEV PROJEDE DEVASA MÜHENDİSLİK

Kamuoyunun uzun süredir takip ettiği projede ulaşım konforunu en üst seviyeye çıkaracak mühendislik çözümleri hayata geçirildi. Toplam 52 kilometre uzunluğuna sahip olan Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu projesinin 41 kilometresini ana gövde hattı, 11 kilometresini ise bağlantı yolları oluşturuyor. güzergâh boyunca kesintisiz ve güvenli bir sürüş imkanı sunmak adına projede 10 köprülü kavşak, 7 tünel, 5 viyadük, 2 otoyol hizmet tesisi, 6 ücret toplama alanı ile birer bakım ve tünel işletme merkezi inşa edildi.

Özellikle yüksek standartlı asfalt kalitesi ve virajsız yapısıyla dikkat çeken yol, yaz sezonunda ve bayram tatillerinde oluşan kilometrelerce uzunluğundaki araç kuyruklarını tamamen tarihe karıştırmayı hedefliyor.

YILLIK 3 MİLYAR LİRAYI AŞAN EKONOMİK TASARRUF

Meşhur dizideki o sahne sosyal medyayı ayağa kaldırdı
Meşhur dizideki o sahne sosyal medyayı ayağa kaldırdı
İçeriği Görüntüle

Dev projenin hizmete girmesi yalnızca zaman kaybını önlemekle kalmayıp ülke ekonomisine ve çevreye de devasa katkı sağlayacak. Yapılan resmi hesaplamalara göre, yolun kullanıma açılmasıyla birlikte zamandan yılda 2,68 milyar Lira, akaryakıttan ise 340 milyon Lira olmak üzere toplam 3 milyar 20 milyon lira doğrudan tasarruf elde edilecek. Ayrıca dur-kalk trafiğin ortadan kalkması sayesinde doğaya salınan karbon emisyonu yılda 17 bin ton azalacak.

Projeyle birlikte İç Anadolu'nun sanayi ve tarım merkezi durumundaki Konya ile Akdeniz’in lojistik ve turizm merkezleri arasındaki entegrasyon çok daha güçlü bir boyuta taşınmış oldu.

A W813299 03

İÇ ANADOLU VE KONYA'DAN GELEN SÜRÜCÜLER MEMNUN

D-400 Antalya-Mersin ile D715 Konya-Mersin hatlarını kullanarak otoyolu ilk kez deneyimleyen sürücüler memnuniyetlerini dile getirdi. Otoyolu deneyimleyen ilk sürücülerden Furkan Evcimen, "Uzun süredir beklediğimiz bir otoyoldu. Bölgemize büyük katkı sağlayacak. İnsanların özellikle yaz aylarında yoğun talep gösterdiği ve trafiğin kilitlendiği bir yerdi. Yol gayet güzel yapılmış, asfalt kalitesi mükemmel" ifadelerini kullandı.

Mersin'de yaşayan Rus vatandaşı Andrei Kichkidov ise havalimanından Erdemli yönüne ulaşımın inanılmaz derecede kısaldığını belirterek, "Daha önce 1 saat 10 dakika süren yolculuk şimdi en fazla 40 dakikaya indi. Proje gerçekten harika olmuş" değerlendirmesinde bulundu. Yeni otoyol kesimi, bugünden itibaren bölgeye seyahat edecek tüm sürücülere hizmet vermeye devam ediyor.

Kaynak: İHA