2017-2023 yılları arasında tamamlanan, “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi”nin değerlendirilip sonuçlarının paylaşıldığı panel, Taş Bina Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Panele; Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Vali Vahdettin Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, 25 ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili ve MHP Genel Başkan Başdanışmanı Ruhi Ersoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Demirci, bilim insanları ve birçok davetli katıldı.

TARİHİMİZE VE ECDADIMIZA BORCUMUZU ÖDEDİK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türk tarihinin daha açık olması adına önemli bir proje için toplandıklarını belirterek Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nin hayırlara vesile olmasını temenni etti. Türklerin Anadolu’daki maceralarla burada büyük bir medeniyet oluşturduklarının altını çizen Alpaslan, “Dünyanın en büyük imparatorluklarından birini kurduk. Örnek, adil ve insan imparatorluğunu oluşturduk. Dolayısıyla tarihimize ve ecdadımıza saygı açısından çok önemli bir projeyi gerçekleştirdik. Gerek üniversite camiamız gerek Konya’daki sanayi, ticaret, borsa odalarımızın ve birçok kişinin katılımıyla Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanımız Devlet Bahçeli tarafından takip edildi. Böylelikle önemli bir tarihi çalışmaya imza atılmış oldu. Bu çalışmaların tüm dünyaya gösterilmesi noktasında da önemli faaliyet yürütülüyor. Bütün belediyelerimiz kültür ve turizm adına çalışmalar gerçekleştiriyor. Böylelikle tarihimize ve ecdadımıza borcumuzu ödemiş olduk” şeklinde konuştu.

BU PROJE TARİH VE GELECEK ARASINDA BİR KÖPRÜ OLACAK

Açılış konuşmasını yapan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, başkenti Konya olan Türkiye Selçuklu Devleti’nin Anadolu’da 230 yıla yakın hüküm sürdüğünü anımsattı. Yarar, Konya’da Alaattin Tepesinde Selçuklu Devletini yönetmiş 17 Sultan içerisinden 13’ünün naaşının olduğu Sultanlar Türbesi yani 2’nci Kılıç Arslan Türbesinin bulunduğundan bahsetti. Bu türbenin 13 Sultan naaşıyla Türk tarihinin ilk ve en özel akropolü olduğuna dikkat çeken Yarar, “2’nci Kılıç Arslan Türbesi Türkiye Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra da Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti boyunca hürmet ve hizmet görmüş bir ziyaretgah. 2’nci Kılıç Arslan Türbesi bir Türk Devlet Mezarlığı ve Sultanlar anısıdır. Türkiye tarihinde ender görülen bu duruma göre Alaattin Tepesi ve üstündeki Selçuklu Hanedan Türbesi, Türkiye Selçuklu Handanının bir dönem başkenti olan Konya’yı merkez alarak Anadolu’yu nasıl sahiplendiklerinin göstergesidir. Ancak türbe; Selçuklu Devleti, tarih sahnesinden çekildikten sonra birçok tahribat gördü. Bu tahribatın arasında en acısı olan 2’nci Kılıç Arslan Türbesinde ağaçlara ve hanedan erbabının mezarlarına yapılandır. Dilerim Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi, tarih ve gelecek arasında sağlam bir köprü olarak bizi bugünden daha ileriye taşımaya vesile olur” diye konuştu.

MİLLETİMİZ AÇISINDAN ÇOK DEĞERLİ BİR PROJE YAPILDI

Vali Vahdettin Özkan, Selçuklu ve Türk İslam Medeniyetinin anlaşılması, geleceğe aktarılması yönünde çok derin, önemli ve millet açısından değerli olan bir projeyi gerçekleştirdiklerini dile getirerek emeği geçen ve katılan herkese teşekkür etti. Vali Özkan, “Devlet yetkililerimiz, mahalli idarelerimiz, akademik çevrelerin elbirliğiyle bu güzel çalışmayı ortaya koydular. Dünya tarihine baktığımız zaman aslında hikmetin olduğu yerler o hikmete önem veren hükümetlerle aynıdır. Dolayısıyla Selçuklu Devleti de ilim ve irfan merkezi oldu. Konya’daki insanlarımız da ilme ve irfana bağlıdır. Şehrimizdeki irfan sahibi insanlara teşekkürlerimi ileterek, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

12 yıldır Geleneksel Türk el Sanatlarını tanıtıyor 12 yıldır Geleneksel Türk el Sanatlarını tanıtıyor

TARİHİMİZDE YEPYENİ BİR SAYFAYI ARALADIK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nin çok güzel bir çalışma olduğunu kaydederek tüm Konyalılar adına emeği geçen herkese sonsuz şükranlarını sundu. Altay, “Ayrıca gerçekleştirdiğimiz panel ve proje, şehrimizin tarihine ışık tutacak. 2017 yılında başlayan ve 6 aşamada gerçekleşen proje sonucu tarihimizde yepyeni bir sayfanın aralıyor olmanın heyecanını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. 10 bin yıllık tarihi ve kültürel birikimi bünyesinde taşıyan Konya, Selçuklu Devletine 200 yıl başkentlik yaptı. Bu şehir bir medeniyetin, sanatın ve bilimin eşiği olarak Anadolu’nun, İslam dünyasının önemli bir parçasıdır. Bunu sağlayan, şanlı sultanlarımızın ve ecdadımızın verdiği mücadelenin sonucudur. Özellikle Selçuklu Hanedanın her bir mensubu sadece askeri başarılarla değil, aynı zamanda kültür, sanat ve bilim alanlarında vermiş oldukları katkılarla şehrimizin yükselmesini sağladı. Dolayısıyla Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nde desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, sabırlı bilim insanlarımıza ve katkı sağlayan herkese tekrardan teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

KONYA, SADECE MEVLANA İLE DEĞİL SELÇUKLU TARİHİYLE DE TANINMALI!

25 ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili ve MHP Genel Başkan Başdanışmanı Ruhi Ersoy, Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi ile çok uzun süre devam eden bir eksikliğin telafisi için milli iradenin ortaya konulduğuna dikkat çekerek bu açıdan emek veren ve gayret edenlere şükranlarını sunduğunu söyledi. Ersoy, “Devlet Bahçeli, ‘Konya’nın Mevlana’yla birlikte dünyaya tanınması gurur verici fakat bir yönüyle de eksiğidir. Çünkü Konya’nın, Selçuklu başkenti olarak da tarihini dünyaya hatırlatmak gerekir. Konya’ya gelip Mevlana’yı ziyaret edenler, ecdadının türbesine de gider. Bu aynı zamanda milli kimliği oluşturur’ demişlerdi. Bu mesele elbette ki bizim ecdada vefamız, borcumuz” diye kaydetti.

BU ÇALIŞMA İLK DEĞİL, SON DA OLMAYACAK!

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Konya’mız, Türkiye Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmış, ülkemizin önemli bir bilim ve sanat şehridir. Türkiye Selçukluları adil ve hoş yönetimiyle askeri başarılar, ekonomiye verdikleri önem sayesinde Anadolu’nun ismini duyurmuşlar. Dolayısıyla Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “İnsanlığın en kadim yerleşimlerinden olan bir coğrafyada, engin kültür havzasında yaşıyoruz. Muhteşem bir tarih, kültür mirasının üzerindeyiz. 200 yıllık Selçuklu, 600 yıllık Osmanlı ve tam bir asırlık Cumhuriyet tecrübesiyle üzerinde bulunduğumuz coğrafyada yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişe sahibiz. Bu yüzden Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Demirci ise şunları söyledi: “Bu projeyi çok şükür kazasız belasız bitirdik. Aslında bu çalışma üniversitemizden olan Prof. Dr. Ahmet Sağbacak tarafından 1992 yılında başlatılmış. Ama neticelenmemiş. 1998 ve 2000’li yıllarda üniversitemizin ana bilim dalına 2 resmi yazı geldi. Bu naaşların kimliklerine kavuşması hususunda teknik ve bilimsel destek istendi. Bu konuyu konuştuk ve değerlendirdik. Belli sebeplerden çalışmadan çekilmek zorunda kaldık. Sonrasında 2017 yılında tekrardan başladık. Bu ilk çalışma değil, son da olmayacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Atalarımıza minnet borcumuzu böyle bir çalışmayla yerine getirdiğimiz için onurlu ve gururluyum.”

TUBA KAYA

Editör: Tuba Kaya