BEŞ AMATÖR AKÖRENLİ

                                                     

MUSTAFA ÇOBAN

 1960 Yılında Akviran’da doğdu. İlk ve ortaokulu Akören’de, liseyi Konya İHL’de okudu. Atletizme Konya Yüksek İslam Enstitüsünün ikinci sınıfındayken 1980 yılının ilk aylarında başladı. Atletizme başlamasının sebebi arkadaşı ve hemşehrisi Adem Kılıçarslan’ın atletizm yapmasıydı. Bir de her gün sağ sol çatışmalarının olduğu bir dönemde spor yapmak güvenli bir limandı. Sporculara sağcılar da solcular da karışmıyorlardı.

Adem Kılıçarslan Selçuk Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürürken kros yarışındaki başarısı ile başarı belgesi ile onore edilmişti.

Mustafa Çoban’ın atletler arasındaki samimi arkadaşlık, dostluk ve siyaset yapmamak çok hoşuna gitmişti. İnsanlar atletizm sahasında siyaset değil spor yapıyorlar, birbirlerinin siyasi görüşlerine saygı duyuyorlardı. Bunların dışında atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu’nun düzen ve disiplin anlayışı, zamanı doğru kullanması da atletizme devam etmesine ve bağlanmasına sebep oldu.

 Adem Kılıçarslan Stad çevresinde kros yarışında mücadelede...

Kırmızı siyah Akvran Kültürspor’a lisansı çıkarıldı. Konya’da yapılan orta ve uzun mesafelerdeki il ve bölge yarışlarına katıldı. 1981 Yılında Ankara’da Anıtkabir’in etrafında yapılan Üniversitelerarası 100.yıl Atatürk Koşusu’nda Mustafa Çoban; Alpay Üstündağ, Mehmet Gören ve Adem Kılıçarslan ile takım olarak 4. oldu. 1982 Yılında da Konya'da yapılan üniversiteler arası kros Türkiye birinciliği yarışında Ali Tunç’un da takıma katılmasıyla takım halinde Türkiye 6’ıncısı oldular. Mustafa Çoban, 1982 sonunda da askere gitti ve askerde de atletizme devam etti. Askerdeyken TSK içerisinde katıldığı kros yarışlarında 212. P. Er Eğitim Alayında 1. ve akabinde Manisa’da yapılan 1. Er Eğitim Tugayı’nda da 2. oldu.  Askerlikten sonra da aktif atletizmi bıraktı. Halen K. Maraş Sütçü İmam Üni.  İlahiyat Fak. Din Eğitimi Anabilim Dalında doçent olarak görev yapmaktadır.

Aynı kuşağın atletleri antrenman öncesi Ayaktakiler; Hüseyin Tunç, Adnan Akova, Ali Osman Gençtürk Oturanlar; Talip Gençtürk, Zafer Göçmez, İbrahim Dülger.

ADEM KILIÇARSLAN

1961 yılında Akören’de doğdu. İlk ve ortaokulu memleketinde okudu. 1974-77 yıllarında Gazi Lisesi’nde öğrenim gördü. 1982 yılında Selçuk Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. 1975 yılında Akviran Kültürspor genç takımında futbol oynamaya başladı. 1976 yılında atletizmle tanıştı. Kros ağırlıklı orta mesafe koştu. Dönemin atletleri Mustafa Çoban, Adnan Akova, Ali Tunç, Erdem Şerbetçiğil ile antrenmanlar yaptı. Konya’da bekâr evinde kalıp yaz tatillerinde memleketine dönünce pist yarışlarına fazla katılamadı. 1980 ve 1981 yılında Konya Üniversiteler Arası Kros Müsabakası’nda 1. oldu.  1981 yılında Ankara’da yapılan üniversite, akademi ve yüksek okullar arası il karması kros yarışmasında güç verdiği Konya takımı Türkiye dördüncüsü oldu.İnşaat mühendisi Dr. Adem Kılıçarslan, 2011 yılında İller Bankası bölge müdürlüğü görevinden emekli oldu. Konya’da yaşıyor.

Konya’da kros yarışı dereceye girenlere ödül töreni 3.Süleyman, 2.Talip Gençtürk 1. Zekeriya Akdoğan.

HAYATİ ÇOBAN

1966 yılında Akören’de doğdu. İlkokul sonrası aile Konya’ya taşındı. 1979’da Mevlâna Ortaokulu’nun son sınıfındayken beden eğitimi dersi öğretmeni Seçil Kutay’ın okul çevresinde yaptırdığı kros seçmelerine katıldı. Bu seçmelerde 3. oldu. Sonra stadyumda yapılan okul seçmesine katılıp 6. olunca antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı. Kros yarışları yanında pistte de 800m, 1500m ve 4x400m bayrak yarışlarına katıldı. Ortaokuldan sonra iki yıl da Gazi Lisesinde antrenmanlara devam etti. Bu zaman zarfında Konya dışında Adana’da yapılan grup birinciliğinde 800m’de 2. oldu. İki sefer 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan geleneksel Atatürk Koşusu’na, iki sefer de İzmir’de yapılan Salon Türkiye Birinciliği’ne katıldı. 1979-1982 yıllarında bütün okul, kulüp ve ferdi yarışlara katıldı. Üniversite imtihanına hazırlık nedeniyle 1982 yılında atletizmi bıraktı. Uzun yıllar sonra atletizmde giydiği memleket takımı Akviran Kültürspor formasıyla 1995-96 ve 1996-97 sezonunda futbol oynadı. DSİ’den inşaat mühendisi olarak emekli olan Hayati Çoban Konya’da yaşıyor.

Adem Kılıçarslan ödülünü Üniversite hocalarının elinden almıştı

TALİP GENÇTÜRK

1966 yılında Konya’nın Akören ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Konya Merkez Selçuk İlkokulu’nda, Ortaokulu Mevlana Ortaokulu’nda, liseyi Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’nde okudu. Liseden sonra 1989 yılında Selçuk üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Bu bölümden 1993 yılında mezun oldu. Spora 1981 yılında Et Balıkspor Kulübü’nde futbol oynayarak başlayan Talip Gençtürk, atletizmle lise yıllarında tanıştı. Okulundaki Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler tarafından yapılan sınıflar arası atletizm yarışlarında okul birincisi oldu ve okul takımına seçildi. Mehmet Hoca’nın yoğun teşviki ile o dönemin spor il müdürlüğü atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu’ya yönlendirildi. 1982 yılında Muzaffer Tulukcu nezaretinde Et Balıkspor lisansıyla kros ve orta mesafe branşlarında atletizme başladı. Okul takımı ile birçok il birinciliği dereceleri elde etti. Kulübü ve daha sonra spor il müdürlüğü adına katıldığı, grup ve Türkiye şampiyonası müsabakalarında Kros ve 1500 ve 3000 metre branşlarında altı yıl boyunca yarıştı, atletizm için ter döktü ve yine çeşitli dereceler elde etti. Selçuk üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünden mezun olduktan sonra ilk görev yeri olarak atandığı Ordu Fatsa’dan, Konya Kadınhanı Çok Programlı Lisesine tayin oldu. Oradan, 1995 yılında Karatay Anadolu Lisesine tayin olup göreve başlayan Talip Gençtürk, o günden bugüne aralıksız yirmi sekiz yıldır aynı okulda beden eğitimi dersi öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

1984 Isparta Yöresel Seçme Ayaktakiler; Yaşar Bulu, Abdullah Özdil, Burhan Özkan Ramazan Sayar. Oturanlar; Kemal Arslan, Tansel Canan D. Ali Erdoğan

ABDULLAH ÖZDİL

29.10.1969 Tarihinde Konya’da doğdu. İlkokulu İhsan Özkaşıkçı’da, ortaokulu Konya İmam Hatip Lisesi orta kısmında, liseyi ise Konya Gazi Lisesi’nde tamamladı. Üniversiteyi Selçuk Üniversitesi BESYO’da (1994-1998) tamamladı. 1991 yılında İzmir 100. Yıl Polis Okulu eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra 1992 yılı Mayıs ayında Ankara iline ataması yapıldı ve polis memuru olarak göreve başladı. Aynı yıl Ekim ayında evlendi ve 1994,1996 ve 2000 yıllarında üç oğlu oldu. 2015 yılında emniyet teşkilatından emekli oldu. Emekli olduktan sonra Ankara’da Sitare Giyim Tekstil Firması’nda kurumsal finans yöneticisi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Kros Açılış Müsabakası 3000 m. ödül töreni sonrası Hayati Çoban Hüseyin Kıyak, Ali Tunç ve Zafer Göçmez.

Spor hayatına atletizm ile çok küçük yaşta kendisi de milli atlet olan abisi Mehmet Özdil sayesinde onu örnek alarak başladı. Ağabeyinin yakın arkadaşı olan atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı. İlkokul yıllarında yaz dönemleri, ortaöğrenim yıllarındaysa (1982 – 1986) Konya İmam Hatip Lisesi ve Gazi Lisesinde, kulüp olarak da Konya Yolspor takımında kros, 400m, 800m, 4x100 ve 4x400 branşlarında koştu. Aynı zamanda 1985 yılında hem okul futbol takımında hem de Yolspor yıldız ve genç takımında futbol oynadı. Futbol biraz daha ağır bastığı için 1986 yılından sonda tamamen pistlerden kopup atletizmi bırakarak sahalara geçiş yaptı. 1983–1984 yıllarında yapılan bölgesel takım yarışlarında 400m’de 56sn ve 800m’de 2,06sn koştu. Zaman zaman 400m engelli de koştuğu oldu.1984–1985 yıllarında İzmir’de hem salon hem de pistlerde 60m, 200m, 400m, 800m branşlarında yarıştı. 1984 yılında Gençler Türkiye Şampiyonası’nda 400m’de 55sn, 800m’de 2,06sn koştu. 1985–86–87 yıllarında aynı zamanda Konya Yolspor genç takımında futbol oynadı. Yolspor 1985, 1986 ve 1987 yıllarında üç yıl üst üste gençler liginde Konya şampiyonu oldu. 1988 yılında Konya Akören Kültürspor’da bir yıl amatör takımda futbol oynadıktan sonra 1989 yılından sonra çalışma hayatının içerisinde spordan koptu. Zaman zaman atletizm sahasına gidip koştuğu oluyordu, ancak faal olarak yarışmalara katılmıyordu. Atletizmden tamamen kopmadı ve bir süre sağlık için koşmaya devam etti.  1991 yılında girdiği polis okulu sınavlarını kazanarak İzmir 100. Yıl Polis Okulunda eğitime başladı. Polis okulunda da spor faaliyetlerinde aktifti.  Ege bölgesi (Aydın Nazilli, İzmir Bornova, İzmir Bozyaka 100.Yıl) üç polis okulu arası atletizm ve futbol turnuvalarına katıldı. Atletizmde 5000m kır koşusunda ve İzmir Atatürk Stadyumu pistinde 2,04sn ile 800m’de 1. oldu. 1991 yılında polis okulu eğitimine devam ederken yaz döneminde Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü sınavlarına girdi ve başarılı oldu. 1992 yılında polis okulundan mezun olarak hem emniyetteki görevine hem de üniversite öğrenimine devam etti. 1994 yılında başladığı beden eğitimi bölümünden 1998 yılında mezun oldu.

Erdem Şerbetçigil, Hayati Çoban, Zafer Göçmez, Hüseyin Kıyak, Mehmet Özdil, Muzaffer Tulukcu, Şevki Açıkalın, Mustafa Şimşek Ayakta; Muammer Demirci

Talip Gençtürk yağmur altında kros yarışında

1981 100.Yıl Kros Yarışları Adem Kılıçarslan ve Mustafa Çoban Büyüklerde Hayati Çoban ise Yıldızlarda yarışarak Kültürspor’a puan kazandırdılar.

Dutlukır’da Kros Yarışı öncesi Ayaktakiler; Zafer Göçmez, Adem Kılıçarslan, Mustafa Çoban. Oturanlar: Hüseyin Kıyak, Hayati Çoban, A.Korkut Yapıcı…

Abdullah Özdil ilk yıllarında Konya’da antrenman öncesi.

Abdullah Özdil (ayakta 6.) Başkan Cemal Harmankaya döneminde Antrenör Hüseyin Akın nezaretinde Akviran Kültürspor’da futbol oynamıştı

Ayaktakiler Talip Gençtürk Zafer Göçmez Mustafa Şimşek Öndekiler; Adnan Akova Kâmil Çetin Ali Tunç Mehmet Kuş ve Hüseyin Tunç...

Hayati Çoban’ında forma giydiği Akviran Kültürspor futbol takımı Ayaktakiler Mehmet Metin, Hamit, kaleci Mustafa, Nizamettin ve Hayati Oturanlar; Zeki, Metin, Mustafa, Güven Akselek, Kaptan Muammer Bingöl…

Bir Kros Yarışı 1. Adem Kılıçarslan 2.Mustafa Çoban 3.Seyfi Atamer ödüllerini alırken...

Mustafa Çoban halen Maraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Doçent olarak görevini sürdürüyor.