EREĞLİ’NİN İLK YILDIZI: YILMAZ KÜÇÜKAVŞAR (1946)

Ereğli ilçemizin Gülbahçe Mahallesi’nde doğan ve halen kışları Balıkesir, yazları Akçay’da yaşayan Emekli Beden Eğitimi Öğretmeni Yılmaz Küçükavşar Fenerbahçe forması ile 1969 yılında Ankara Naili Moran’ın kömür tozlu toprak pistinde 100m. de 10.7 lik derecesi ile Büyükler Kategorisi’nde birinci oldu. Konya’mızın en hızlı spirinteri olarak tarihe geçti. Küçükavşar’ın spor hayatı futbol merkezli yönetici, antrenör ve uğraşı ise atletizm merkezli geçti.

FOTO- Yılmaz Küçükavşar 100 metre yarışını 10.07 ile derecesi ile kazanırken finişte.

İlk, Orta, Liseyi Ereğli’de tamamlayan, spora Ortaokul 2. Sınıfta iken, Yeşilyurtspor’da antrenör Garlof Mahmut nezaretinde futbol ile başladı.

Ereğli Sümerbank’ın kuruluş yıl dönümlerinde geleneksel olarak yapılan futbol turnuvasının birinde yıldızlaşan Küçükavşar’ı Kayseri Yolspor’a transfer etmek istediler. Sümerbank’ta çalışan baba yaşı küçük olduğu için eğitimi sekteye uğramasın diye Yılmaz Küçükavşar’a izin vermedi. Lise bitinceye kadar Ereğli’de futbola devam etti.

Bir yıl İstanbul’da Alman Filolojisi’nde okuyan Küçükavşar, dil alt yapısı olmayınca, gazete haberi ile duyduğu Çapa Beden Eğitimi Bölümü’ne geçti.

Antrenör Doğan Acarbay’ın desteği ile 3. Sınıfta atletizm ile tanıştı. Ankara’da 100 m. de 10.7 ile Türkiye Şampiyonu oldu. Ve Milli forma ile Balkan Şampiyonasına katıldı. O dönemde Milli Takım antrenörlüğünü Macar Zoltan Tenke yapmaktaydı.

Ereğlispor’dan sonra kısa dönem Fenerbahçe forması ile top koşturdu. Balıkesir’de öğretmenlik yaptı. Balıkesirspor ve kısa bir dönemde Sivasspor formasını giydi.

FOTO- Arif Güler’in de milli olduğu müsabakada, Yılmaz Küçükafşar hoca da Milli Takım antrenörlüğü yapmıştı.

Balıkesir’de öğretmenlik yaparken Türkiye Şampiyonalarında birçok şeref kürsüsüne çıkan sporcular yetiştirdi. Bunların içinden en başarılı olan Nazan Bulut İtalya’da 2. Olarak ODTÜ Beden Eğitimi Bölümü’ne sınavsız kayıt oldu. Aynı yarışta Rıfat Demirkıran Dünya 6. sı oldu.

Sonrasında memleketine dönen Yılmaz Küçükavşar özellikle Cumhuriyet Lisesi’nde Müdür Yardımcılığı ve Beden Eğitimi Öğretmenliği görevini sürdürürken atletizm sporuna büyük katkısı oldu. Disiplinli ve gayretli çalışmaları ile 60 ın üzerinde başarılı atlet yetiştirdi.

Öğrencilerinden Mehmet Yardımcı, Harun Bilgiç ve Arif Güler Ay Yıldızlı formayı giydiler.

Ümran Tunca, Fatih Akyüz, Beyhan Kaya, Aynur Gülsoy, Ayşe Atasaray, Suat Çimen, Hasan Kaynak, Ercan Solak, Taner Bilgiç, Elif Akkuş, Bayram Karataş, Mustafa Andıç, Saib Baybal…gibi bir çok atlet bir çok yarışmada şeref kürsüsünde Ereğli’yi temsil ettiler.

FOTO- Yılmaz Futbol Antrenörü olarak Balıkesirspor dada görev yapmıştı (1989 -9

Bu sporculardan Ercan Solak Yüzbaşı iken şehit oldu. Yılmaz hocamız özellikle Balıkesir’de görev yaparken Futbol Federasyonu’nun Balıkesir, Edremit, Konya, Burhaniye, Bandırma, gibi yerlerde açılan kurslarda Teknik Direktörlük diplomalarına imza attı.

Konya’mızın 31 ilçesi içinde atletizm sporunun Ereğli’de kökleşmesinin ilk harcını Yılmaz Küçükavşar hocamız koymuştur. İkinci harcını ise Hilmi Yılmazok hocamız koymuştur. Sonrakilerini ise onların yetiştirdikleri devam ettirmektedirler.

FOTO- Yılmaz Küçükafşar birinci olduğu yarışın madalyasını, Ankara Bölge Müdürü Sami Yavrucuk ün elinden almıştı.

FOTO- Yımaz Küçükavşar doğduğu memleketin takımı Ereğlispor’a da hizmet etmişti.

FOTO- Yılmaz Küçükafşar hocaya, Hasan Civcik hoca hep destek oldu.

FOTO- Bölge Müdürü Cemil Ergen, Ereğlispor’da antrenörlük yaptığı dönemde Yılmaz Küçükafşar hocaya hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuştu