Çocuk Hikayeleri yazarı Fatma Tutak Konya İl Halk Kütüphanesinde Karatay Şehit Albay Karaoğlan İmam Hatip öğrencileri ile bir araya gelerek okumanın önemini anlattı. Konuşmasına Amerikalı yazar Emily Dickinson’ın; “Bir kitap kadar elverişli değil hiçbir gemi, Uzak diyarlara götürmek için bizi” sözleriyle başlayan Fatma Tutak şöyle devam etti; “Bir gemiyle, trenle, uçakla çıkılan uzun yolculuklarda edineceğimiz bilgi sınırlıdır. Kitapta yazılan mekân belki bu dünyada görülebilecek bir yer değildir. Belki ötelerdendir… Belki çok önceden var olmuştur istesek de gidemeyiz; belki de yalnızca yazarın zihninde kurguladığı bir dünyaya aittir. O zaman şu sonuca varılır ki; her insan bir dünyadır, her kitap da keşfedilmemiş yeni dünyaların kapılarını açar bizlere. Hani bir kitap okursunuz ve orada bahsedilen yeri görmeseniz de görmüş gibi olursunuz. Çünkü gözlerinizi kapattığınızda hayalinizde canlandırabilirsiniz. Bunun sebebi içinizde saklı bir dünyada, yani hayal dünyanızda gezinme imkânı sunmasıdır. 

 “Kitap en iyi arkadaştır.”   Sözünü hepiniz duymuşsunuzdur. Ancak bunun ne anlama geldiği hakkında düşünenler çok azdır. Kitaplar sessiz, sakin, huzurlu dünyalarına bizi her an kabul ederler. İnsanlardan herhangi bir beklentileri yoktur, bunun yanında içlerinde gizli bilgileri sizinle paylaşırken son derece cömerttirler. Canınız sıkıldığı her an açıp okuyabilirsiniz size seve seve arkadaşlık ederler. Ona ayırdığınız zamanın karşılığını fikirlerinizi ve hayallerinizi zenginleştirerek fazlasıyla öder. Altını çizdiğiniz satırları ömürleri boyunca saklarlar. Sessiz bilgelerdir kitaplar; ömrünüzün farklı dönemlerinde tekrar okuduğunuzda başka şeyler söylerler. İçindeki bilgiler değişmemiştir ama okuyanın duyuşu, düşünüşü değişmiştir. Dolayısıyla yaşamının her döneminde insana eşlik eden en iyi arkadaşıdır.  En anlamlı hediyedir kitap. Eskimez, modası geçmez, çağlar öncesinden çağlar ötesine seslenir. Öğretmenleriniz, büyükleriniz sizi kitap okumaya yönlendirerek aslında kapağı ardına kadar açık bir hazinenin yerini tarif etmiş olurlar. O hazinenin yerini bir kez öğrenince harikalar diyarına yolculuk başlamış demektir…”

YENİ KİTABIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Tutak, yeni çıkan kitabı Ezgili Günler’le ilgili de bilgiler verdi. Kitapta, çölyak gerçeğiyle yaşamak durumunda kalan bir çocuğun hikayesini anlattığını belirten Tutak; “Bu konuya yönelmemin sebebi bir farkındalık oluşturmaktı.  Toplumda oldukça yaygın olmasına rağmen maalesef çok bilinmeyen ve üzerinde durulmayan bir konuydu” ifadelerini kullandı.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Okunabilecek kitaplarla ilgili önerilerde de bulunan Tutak; “Değinmek istediğim bir diğer konu da okunacak kitaplar. Katıldığım programlarda bununla ilgili sorular alıyorum. Öğretmenlere ve anne babalara önce masallarla başlamalarını tavsiye ederim. Masallar, halk hikayeleri, atasözleri, tekerlemeler, bilmeceler açısından zengin bir kültürümüz var. O nedenle çok yaygınlaşmış çeviri masallar yerine kendi masallarımızı okumalarını ve okutmalarını öneriyorum. Bunlar, derleme masallar (Dede Korkut masalları, Açıl Sofram Açıl vb), Nasrettin Hoca fıkraları, Keloğlan masalları, Anadolu efsane ve masalları ve buna benzer kendi kültürümüzü yansıtan bu topraklara has anlatılardır. Çocuklarımız daha sonra Hikayemizin öncüsü konumundaki Ömer Seyfettin, Peyami Safa, Kemalettin Tuğcu, Eflatun Cem Güney, Orhan Veli Kanık, daha çok şiir alanında verdiği eserlerle öne çıkan Fazıl Hüsnü Dağlarca, Rıfat Ilgaz ve Mehmet Seyda gibi yazarların eserlerine yönlendirilebilir” dedi. Program sonunda söyleşiye katılan öğrenciler ve Şehit Albay Karaoğlanoğlu İmam Hatip Orta Okulu Türkçe Öğretmeni Şeyma Yılmaz Fatma Tutak ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.

ABDULLAH BAŞYEMENİCİ

Mehmet Başar dualarla defnedildi Mehmet Başar dualarla defnedildi

Editör: Birkan Bakay