Konya Ovası’nda yaşanan su sorunu her geçen gün daha da büyüyor. Uzmanlar bu sorunu defalarca dile getirse de hâlâ daha kalıcı bir çözüm yoluna gidilmemesi özellikle üreticiyi çıkmaza sürüklüyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ise, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bazı adımlar atıldığını ama bunun için geç kalındığını söyledi.

3 2-11

ÇÖZÜM İÇİN GEÇ KALINDI!

Konya’nın suya ve kuraklığa karşı bir çözüme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, gelecek için düşünülen projeler gerçekleştirilirse yerüstü ve yeraltı suları için mutlaka bir fayda sağlayacağını belirterek; “Konya’da su problemi uzun zamandır dile getiriliyor. Konya Ovası’na Apa Barajı’ndan çok fazla su gelmedi. 2 yıldır yüzey sulaması hiç yapılamadı. Dolayısıyla bu tehlike görülürken daha önceden uzmanlarca raporlarla sorun dile getirilmişti. O yüzden Konya Ovası’ndaki su sorununu çözmek için geç kalındı. Adımların daha erken atılması gerekiyordu. Ama bu noktadan sonra olsa bile çözüm ve yol haritası çıkarılabilir” diye konuştu.

3 4-13

İHMAL VE KABAHAT VAR!

Parası yettiği kadar yaşıyor! Parası yettiği kadar yaşıyor!

Yeraltı suları azaldıkça Konya Ovası’nda obruklar ve yarıklar oluştuğuna işaret eden Mevlüt Mülayim, özellikle Karapınar ile Çumra yöresinde bunların sıkça görüldüğünü kaydetti. Mülayim, sorunlara rağmen bu zamana kadar çözüme gidilmemesinin, ya devletin bu konuyu çok ciddiye almamasından ya da bölgedeki idarecilerin sorunu çok yüksek sesle dile getirmediklerinden kaynaklandığını belirtti. Prof. Dr. Mülayim, “Zaman zaman çiftçiler su sorununa ve kuraklığa dikkat çektiler. Geçen senelerde çiftçiler su verilmediği için İsmil’de yolu kapatmıştı. Hem yazılanlar hem de karşı eylemler pek dikkate alınmamış olsa gerek ki, su sorunuyla ilgili bugüne kadar çok önemli bir şey yapılmadı. Özellikle yeşil mahsul dediğimiz suyu fazla tüketen bitkilerin ekildiği bir ortamda daha fazla suya ihtiyaç olacağı hesaplanıyor. Bunlar bilinen gerçekler. Dolayısıyla bütün bunların dikkate alınmaması bence yöneticilerin kabahati veya ihmali” şeklinde konuştu.

3 5-20

DEVLETİN EKİM KONUSUNDA YÖNLENDİRMESİ ŞART!

Türkiye’nin mısıra, şekere ihtiyacı olduğunun altını çizen Mülayim, fazla su istiyorlar diye bu ürünler ekilmezse dışarıdan ithal etmek zorunda kalınacağına dikkat çekti. Eğer su kıtlığı nedeniyle mısır ve şeker yasaklanırsa, Konya’nın birçok ürün yetiştiriciliğinde ülkede birinci veya ikinci olma ihtimalinin kalmayacağını belirten Mülayim, “İyi bir noktaya gelebilmemiz için mutlaka yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de suya ihtiyacımız var. Tarımla ilgili kooperatifler çiftçilere gübre, ilaç veriyor veya diğer girdileri temin ediyor. Ama ürün ekiminde yönlendirmede bulunmuyorlar. Devletin, kuruluşlara bu yönlendirmeyi ve sıkılaştırmayı zorunlu hale getirmesi gerekiyor. Bazı bitkilerin ekiminin zorunlu olması lazım. Maalesef bu zorunluluk ülkemize getirilmedi. Devlet, ‘onu ekmeyin, şunu ekmeyin’ diyor. Bu da, ‘tarlada 1, pazarda 50 lira’ hesabına dönüyor. Örneğin bu sene kavun çok para ediyorsa çok kavun ekiliyor. Gelecek sene satılmayınca da bu sefer kavun ekilmiyor. Böyle olunca da ‘tarlada 1 lira, pazarda 50 lira’ fiyatlarıyla karşı karşıya kalınıyor. Ayrıca ürünlerin markete gelene kadar nakliye gibi çok fazla gideri de oluyor. Dolayısıyla kooperatiflerin ülkenin ihtiyacına göre ürün ektirmesi şart. Üretici hangi ürün fazla para ediyorsa onu ekiyor. O yüzden piyasada bolluk veya darlık yaşanıyor. Hatta bir ara soğanın kilosu 30-40 liraya kadar çıkmıştı. Bazen pazarlara bir ürün 10 kamyon gelebiliyor. Böyle olunca da pazarda bolluk yaşanıyor ve o ürünü ya satıyorlar ya da çöpe atıyorlar. Ellerinden çıkarmak isteyenler ucuza satıyor. Gerekilenler yapılmadığı sürece dengesiz bolluk ve darlık yaşanmaya devam edecek. Bunların yanında buğday yurtdışında 240 dolarken bizim burada daha yüksek. Maliyetlerimiz yüksek olduğu için destekleri artırmamız gerekiyor. Zaten Tarım Kanunu’nda da gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 1’i kadar tarıma destek verilmesi lazım. Ama henüz o yüzde 1’e ulaşmadık” dedi.

3 1-17

DESTEĞİN YÜZDE 1’İNİ GÖREMEDİK!

Çiftçinin üretmeye devam etmesi gerektiğinin altını çizen Mülayim, şunları dile getirdi: “Üreticinin kendi ekim alanlarını değerlendirmeleri lazım. Destekler de çiftçiyi üretime yönlendirirse, üretici ekime devam eder. Türkiye’de üretim alanları büyümeye doğru gidiyor. Çünkü küçük çiftçi hem yaşlı olduğu için işi bırakmak zorunda hem de genç nüfus hizmet ve sanayi sektörüne kaydığı için tarımdan kaçıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde küçük işletmelerin azalacağını tahmin ediyorum. İşletme büyüklükleri artacak ve teknoloji ağırlıklı üretim yapmak zorunda kalacağız. Beklentilerim bu yönde.”

Muhabir: TUBA KAYA