SAĞLIK

Egzama nasıl tedavi edilir?

Abone Ol

İçsel egzama seboreik egzama ve atopik egzamadır. Dışsal egzama ise; alerjik temas egzaması, tahriş egzaması ve güneşe bağlı fotokontrak egzamadır.

Egzama her yaş grubunda görülen bir rahatsızlıktır. En çok bilinen nedenlerinin başında da kullanılan ilaçlar, cilde temas eden potasyum bikromat ve bazı kozmetik ürünleridir. Egzama kendini dokuda kızarıklık, şiddetli kaşınma, deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme ve doku çatlaklarından gelen sızıntı ile kendisini belli eder. 

Tedavisi nasıl olur?

Akut egzama tedavisi medikal olarak mümkündür. Haricen kullanılabilecek krem ya da oral yöntemlerle alınan kapsüller akut egzama tedavisinde kullanılır.

Kronik egzamalarda ise tetikleyici etkenler batırılarak dönemsel iyileşmeler sağlanır. Kronik egzama hastaları, rahatsızlığı tetiklediği için stres ve uykusuzluktan uzak durulmalıdır. Tedavi aşamasında kimyasal hiçbir maddenin cilde temas etmemesi gerekir. Özellikle de deterjan, sabun ve parfümler egzamalı bölgenin zarar görmesine neden olur.

Bu dönemde asit özelliği fazla olan sebze ve meyvelerin (domates ve limon) egzamalı bölgeye temas etmemesi önemlidir. Egzama belirtileri görüldüğü taktirde uzman bir dermatoloğa başvurulması gerekir.