Kitap bize bilmediklerimizi öğretir. Görmediğimiz yerleri tanıtır. Kitap okunduğu zaman göze, dinlendiği zaman kulağa seslenir. Kitaplar zamanımızı değerlendiren birer sevgili arkadaştır.

Kitaplarla arkadaşlık küçük yaşta başlarsa bu güzel alışkanlık büyüyünce de sürer gider. Kitaplar doğruyu, güzeli, iyiyi, yararlıyı bulmamıza yardım eder. Kitaplar yaşamı sevdirir. Dünyayı güzelleştirir. İçimizi aydınlatır.

Yazarlar, kitaplar aracılığıyla binlerce, yüz binlerce insana seslenirler. Yazarın düşünceleri kitaplar aracılığıyla ülkeden ülkeye yayılır. Bilgiler en uzak yerlere ulaşır.

 Yazarla okuyucu arasında bir bağ kurulur, bir yakınlık sağlanır. Kitapların satıldığı yere kitapevi, konulduğu yere kitaplık denir. Herkesin yararlanması, okuması, başvurması için kurulan ve içinde kitaplar bulunan yere kütüphane denir. Amerikan İzcileri Kitaplık Yöneticileri ilk kez 1917 yılında bir kitap haftası düzenlemeyi önerdiler. Aydınlar, yazarlar, yayıncılar önerinin benimsenmesi için çalıştılar. Bu çalışmalar sonucu Kasım ayının ikinci haftası dünyanın bir çok uygar ülkesinde Kitap Haftası olarak kabul edildi. Bu hafta daha sonra bizde de Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanmaya başladı. Kitap Haftası içinde, kitap sergileri düzenlenir. Kitap siparişleri mektuplarının nasıl yazıldığı öğretilir. Arkadaşlar birbirlerine kitap armağan ederler. Kitapsever öğrenciler hafta içinde kitaplıklarına çeki düzen verirler.

UNESCO 1972 yılında kitapların çocuk gelişiminde önemli bir yer tuttuğu düşüncesiyle bu yılı “Dünya Kitap Yılı” ilan etmiş, birçok ülkede kitap sergileri açılarak ve çeşitli etkinliklerle bu önemli olay kutlanmıştır. Ülkemizde de her yıl, Kasım ayının ikinci haftası Dünya Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanır.

Bir ülkenin, toplumun gelişmesi için vazgeçilmez öğeler olan kitaplar bizlere yol gösteren, yeni dünyalar keşfetmemizi sağlayan, dünyamızı aydınlatan, yeni bilgiler edinmemizi sağlayan araçlardır. Kitaplar ruhumuzu besleyen ürünlerdir. Bir toplumun gelişmişlik düzeyi dahi o ülkede basılan ve okunan kitap sayısıyla doğru orantılıdır, yani okudukça gelişir bir toplum. Kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı çok küçük yaşta çocuklara aşılanması gereken bir alışkanlıktır ve bu hafta ile bunu gerçekleştirmek mümkündür. Çocuk Kitapları Haftası ile kitabın hayatımızdaki önemi vurgulanır, kişilerin gerek kütüphanelerden yararlanarak gerekse başka yollarla kitaba daha kolay ulaşması sağlanarak okuma alışkanlığı yaygınlaştırılmaya çalışılır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bu konunun önemini “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür. Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek, zekayı eğitmektir.” sözüyle açıklar.

Eğer büyük bir hazineye sahip olmak istiyorsak olabildiğince kitap okumaya özen göstermeliyiz. Kitap okudukça daha bilgili olup, çevremize daha verimli olacağız. Okuyup öğrendikçe, huzur ve mutluluğun kuşkusuz farkına varacağız.