YENİGÜN ÖZEL

Akören Tarihi-99

Akören’in bu önemli isimlerini kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, ilçede yetişen İmam Hatip Okullarındaki kız öğrencileri, öğretmenleri, imam hatipte yetişen sporcuları ve bu insanları yetiştiren imam hatipleri anlatıyor

Abone Ol

İnsan yetiştiren ilçe Akören,

her alanda kendini gösteriyor

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’ni kaleme almayı sürdürüyor. Tulukcu, ilçenin yetiştirdiği siyaset, spor, bürokrasi, eğitim ve diğer alanlardaki önemli isimlerine dikkat çekiyor.

FOTO ALTI:  Perçinkent Cami 1996 yılında ibadete açılmıştı.

İMAM HATİP OKULLARINDAKİ AKÖRENLİ KIZ ÖĞRENCİLER

1968 yılı öncesi, Akörenli hiçbir kız öğrenci İmam Hatip okullarında eğitim yapmadıkları halde, bu tarih sonrasında Akörenli kızlarımızın da İmam Hatip okullarına kayıt olmaya başladıkları görülmekte. Bu oranın her geçen gün arttığı özellikle 1980 sonrası bu oranın çok daha arttığı mezun olanların sayısından anlaşılmaktadır. Bu konuda tespit edebildiğimiz İmam Hatip okulunda okuyan Akörenli kız öğrenciler:

1-Zeynep Öğüt (Avukat) 2-Şerife Asiltürk (Çiftçi-Ev Hanımı) 3-Ulviye Asiltürk (Taşbaş-Avusturya'da öğretmen) 4-Fadime Demirci (İlahiyat Din Kültürü Öğretmeni) 5-Elmas Kurban (Sevinç- Karatay Uzman Vaiz) 6-Sevgi Darıcı (Fahri Kur'an Kursu Öğreticisi) 7-Sema Kınaç (Fahri Kur'an Kursu Öğreticisi) 8-Şerife Eren (Din Kültürü  Öğretmeni) 9-Fatma Pancar (Ev Hanımı) 10-Şeyma Pancar (Ahmet kızı) 11-Emine Pancar (Ev Hanımı) 12-Şeyma Pancar (Mustafa kızı) 13-Zeynep Pancar (Torku Üniversitesi öğrenci) 14-Gülnisa pancar 15-Emine Pancar (İlahiyat Fakültesi öğrenci) 16-Zeynep Demirci ( S.Ü.Tarih Bölümü öğrenci) 17-Fatma Nur Ertaş (İHL Orta Kısım mezunu) 18-Hatice Tulukcu (Çekiç-Ev Hanımı) 19-Hilal Sabancı (Koç- Ev Hanımı) 20-Emine Tulukcu (Embel-Ev Hanımı) 21-Şerife Kurban (Ulukara) 22-Havva Karakaya (Harmankaya-hemşire) 23-Esra Coşkun (Eralp- S.Ü. Psikolog) 24-Sema Öğmen (Ev kızı) 25-Şerife Kurban 26-Gülsüm Özdil (Emekli Kuran Kursu Hocası) 27-Sema Nur Sabancı 28-Selma Nur Balaban (Çoban) 29-Sümeyye Özdil (İlahiyat yeni mezun) 30-Gülsüm Harmancı (Noyan-Din Kültürü Öğretmeni) 31-Fatma Özselek (Ev hanımı) 32-Ayşe Kaynar (Özel firma personeli) 33-Meliha Tulukcu (Ev hanımı) 34-Emine Dinç (Kur'an Kursu Öğreticisi) 35-Atiye Şenay Ataç (Ev hanımı) 36- Raziye Soyertaş. Seda Nur Özselek

FOTO ALTI: Şerife Hatun Cami Akören girişinde Akkent’te oturanların ve İmam Hatip Okulu’nun hizmetinde.

AKÖRENLİ FEDEKAR ÖĞRETMENLER

30'u Aşkın Akörenli öğrencinin eğitim gördüğü Çumra İmam Hatip okulunda görev yapan o günkü Akörenli öğretmenlerden Ahmet Dinç, Ali Osman Ceylan, A. Kadir Mermer, Osman Pancar ,Abdurrahman Pancar ,Üzeyir Yavuz , Orhaniyeli Adem Doğan'ın bir taraftan asli görevlerini büyük bir ciddiyet ve fedakarlıkla yapmaları, diğer taraftan da Akörenli öğrencilere gösterdikleri sıcaklık onlarla özel ilgilenmeleri ,o günkü öğrencilerce hep takdir edilmiş, bu öğrenciler o günkü öğretmenlere teşekkür etmekte ,vefat edenlere de dualarında yer vermektedirler. Özellikle Ahmet Dinç öğretmenin sıcaklığı, fedakarlıkları o günkü öğrencileri hep duygulandırmıştır.

FOTO ALTI: TOKİ’nin son yapılan Camisi.

Çumra İmam Hatip okulunda görev yapmadıkları halde, aynı yıllarda Çumra ve Akören'deki okullarda mesleklerini sürdüren Halis Demirci, Halil Naci Kılıçarslan, M. Ali Akıncı, S.Ahmet Sezgin, Ömer Ali Kelek (Asiltürk), D. Ali Kol ve Ali Osman Darıcı'nın teşvik edici tutumları hala o günü yaşayanların hatıralarını süslemekte.

FOTO ALTI: Tülce Yeni Cami Aktaş Mevkii’nde.

İMAM HATİP OKULLARINDA YETİŞEN AKÖRENLİ SPORCULAR

1951 yılında açılan İmam Hatip okullarının ilk yıllarında spor ile ilgilenen tek bir isme rastlıyoruz, Halil İbrahim Gültekin.

FOTO ALTI: Kayasulu Musa Tosun Hoca’nın görev yaptığı 1.Toki Cami.

Akviran Kültürspor'un 1958 yılında kurulması öncesi,1956-1957 yıllarında, kulübün faaliyete geçmesi için çaba sarf eden Gültekin, koşu antrenmanı yaptığı ilk günlerde rahatsızlanarak spora son noktayı koyduğu görülmekte.

FOTO ALTI: Yarbayın Cami Dereceağzı’nda.

İlk yıllarda mezun olanların spor ile hiç alakaları olmamasına rağmen 1960'lı yıllar ortasında başlayan spor merakının 1970 ve sonraki yıllarda hayli gelişme gösterdiği tarihi bir gerçek.

FOTO ALTI: Yarbayın Cami İnşaatının bittiği ilk yılları.

Bu konunun ilk zirvesi Orhaneli Mustafa Yavuz, Atletizm sporunu düzenli bir şekilde yapan Mustafa Yavuz 1960'lı yılların sonunda milli formayı giydiği ve Türkiye'yi Balkanlar'da kros yarışlarına katılarak temsil ettiği bilinmekte. Mustafa Yavuz'un bunun devamında da Konya İmam Hatip Okulu Atletizm takımını fahri olarak çalıştırdığı, 1974-1979 yılları arasında da Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde kadrolu olarak atletizm antrenörlüğü yaptığına şahit oluyoruz.

FOTO ALTI: Belen Camii Minaresi Ömer Taşbaş’ın güzel çamları ise Kasım Çelebi’nin hatırası.

1970'li yıllarda Konya İmam Hatip Okulu’nda okuyan Mehmet Özdil'in ilk yıllarında atletizm, sonraki yıllarda futbol ile meşgul olduğu bilinmekte, Atletizmde Milli forma ve Galatasaray forması ile yarışan Özdil 400 metrede Konya ve Türkiye Salon şampiyonlukları yanında rekorlarda kırmıştı. Mehmet Özdil Amatör Takımlar Türkiye Şampiyonu Konya Demirspor'un sağ beki  olup antrenörlüğü döneminde de Konya Yolspor'u 3. lige çıkarma başarısını göstermişti.

FOTO ALTI: Yarbayın Camisi İç kısmı Yiğeni Nustafa Uysal’ın katkısı ile güzelleşti.

Gene 1970'li yıllarda Konya İmam Hatip okulunda eğitimlerini sürdüren Mustafa Çalışkan'ın boks Mustafa Çoban'ın ise atletizm sporu yaptıkları görülmekte, Çumra İmam Hatip Okulu öğrencisi Mustafa Dinç ise amatör bir ruhla futbol oynadığını biliyoruz.

FOTO ALTI : Kendini mesleğine adayan Hasan Çalışkan Hoca.

Konya İmam Hatip okulunda okuyan Mehmet Kol ve Abdullah Özdil, Akviran Kültürspor'un kırmızı -siyah forması ile memleket takımlarına hizmet ederek futbol sahalarında top koşturmuşlardı. Abdullah Özdil futbola ilave atletizm yarışlarına da katılmıştı.

FOTO ALTI: Hasan Çalışkan Hoca’nın talebeleri.

1980'li yıllarda ise Konya İmam Hatip okulundan yetişen ve bisiklet sporunda defalarca Milli forma ile yarışan Muhammed Mustafa Karaselek halen Nevşehir Ürgüp'te bisiklet antrenörü olarak mesleğini sürdürmektedir.

FOTO ALTI: Çumra İmam Hatip Okulu’nun fedakar öğretmenleri Osman Pancar, Abdurrahman Pancar, çocukları ve meslektaşları ile.

1980'li yıllarda Konya İmam Hatip Okulu'nda eğitimini sürdüren D. Ali Erdoğan Yolspor, Büyükşehir Belediyespor forması yanında Bölge ve okul forması ile atletizm yarışlarında oldukça başarılı olmuş. Beden Eğitimi Öğretmeni olduktan sonra da öğrencilerinin spor yapması için hayli gayret etmiş, halen Seydişehir'de bu konuda emek sarf etmektedir.

FOTO ALTI: Dini müziğin iki yeteneği Oğul Muhammed Ceylan, Baba Yavuz Selim Ceylan yan yana.

İMAM HATİPLİLERDEN DİĞER FAALİYETLER

1951 yılında açılan İmam Hatip Okulu öğrencileri eğitimlerini tamamlayıp kısa sürede hayat mücadelesi verirken, sonraki yıllarda rızk mücadelesine ilave sosyal, kültürel, musiki gibi farklı faaliyetlerle ilgilenen Akörenliler olduğu görülmekte.

FOTO ALTI: Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği Sanatçısı Muhammed Yavuz.

İşte bunlara birkaç örnek:

Konya İmam Hatip okulu mezunu uzun yıllar Kur'an Kursu hocalığı yapan Yavuz Sultan Ceylan'ın ilahi ,kaside hanendesi olduğu ,sesinin güzelliği nedeniyle emekli olmadan önceki yıllarda Konya'da cuma günleri de merkezi sistem ile sela verdiği ezan okuduğu görülmekte. Oğlu Muhammed ise babadan gelen yeteneği ile Kültür Bakanlığı Klasik Türk müziği sanatçısı olarak ney üflemektedir.

FOTO ALTI: Aktaş (Tülce Yeni) Cami inşaatı için Akörenli seferber olmuştu.

Belkuyu’lu Lokman Aydoğan Hoca sesinin güzelliği nedeniyle merkezi sistem görevlisi olarak Konya Hacıveyis Camii'nde görev yapmakta.

 Alanya Merkez İbrahim Başkaptan Kur'an Kursu'nda Kur'an Kursu Öğreticisi olarak görev yapan Aykut Gök hocamız Konya'da iken 7 yıl Ahmet Kirtiş Hoca'dan makam, usul, klasik Türk musikisi dersleri almıştı.

FOTO ALTI: Matematiğin duayeni Üzeyir Yavuz öğrencileriyle.

 Aykut Gök halen Alanya'da Dini Musiki alanında konser program musiki dersleri vermekte.

Kayseri İncesu Yeşil Cami Kayyumu Muhammed İkbal Karabüber TRT'de Kur'an-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması'na katılarak bu konuda yeteneğini göstermişti.

FOTO ALTI: Milli Bisikletçi Muhammed Mustafa Karaselek.

 Bu konuların gayretli ismi Hasan Çalışkan hocamızın özel gayretleri takdire şayan.

Halen Konya Meram Batı Hadimi Mahallesi Mevlana Camii'nde görev yapan hocamız, kısa bir süre merkezi ezan uygulamasında görev yapmıştı.

FOTO ALTI: Akören’in fedakar öğretmenleri Ayaktakiler: Halis Demirci, Celal Gültekin, Hasan Uysal. Oturanlar: Çumra İmam Hatip Okulu’nun gönüllerde yaşayan öğretmeni Ahmet Dinç ve Ali Osman Karakaya.

 Hasan Çalışkan hocamız Meram Müftülüğü Hadimi Gençlik Merkezi'ne bağlı 10 imamdan biri olarak imamlık görevine ilave İmam Hatip Okulları'nda Hafızlık Sınıfı'nda ilkokul 4. sınıftaki gönüllü öğrencilerle ilgilenip 50 öğrenciye Kur'an Kurslarına hazırlık çalışmasında yer alan ekibin en gayretlerinden biri olarak fedakarlıklarını sürdürmektedir.

FOTO ALTI: Mehmet Özdil Galatasaray forması ile rakipleri ile mücadele ederken.

 Hasan Çalışkan hocamız ayrıca Meram Bölgesi'nde boş Kur'an Kursları ve Cami altlarında Suriyelilere ait 60 sınıfta 60 Suriyeli hoca ile birlikte 1400 öğrencinin Türkçe ve Kur'an-ı Kerim öğreten hoca ekibinin içinde yer almaktadır.

FOTO ALTI: İmam Hatip Okulu’nun Milli atleti Mustafa Yavuz İdmanyurdu forması ile pistlerde.

Hasan Çalışkan hocamız bunları ilave Hanımlara İlmihal, Evlilik ve Aile Hayatı, Örtünme ve Çıplaklık, Evrensel Sözler Atlası, Gelin Kaynana İlişkileri, Namaz Hocası adında 6 kitabın yazarıdır.

Mustafa Çoban Hocamız yaptığı çalışma ile SEZAİ KARAKOÇ ile ilgili bir kitap çıkarmıştı.

FOTO ALTI: Çaykur Şube Müdürü Kenan Harmancı.

Son yıllarını Kütahya Tavşanlı İmam Hatip Lisesi'nde öğretmenlik yaparak geçiren ve yeni emekli olan Mustafa Tulukcu Hoca, Her Şey Onu Anlatıyor adlı küçük el kitabı hayli ilgi çekmişti.

Eğitimi sonrası önce öğretmenlik sonrasında Konya Büyükşehir Belediyesi Otogarlar Müdürlüğü yapıp emekli olan Ömer Lütfi Ersöz ise 10 adet kitabı yayın hayatına kazandırdığı görülmekte .1- Damıtılmış Damlalar 2 -Ayetlerin Işığında Peygamber Kıssaları ve Helak Olan Kavimler 3- Muhammed-ül Emin Alemlere Rahmet Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimizin Hayatı 4-Görünmeyen İki Düşman Biri Nefsin Biri Şeytan 5- Sünnet Düşmanlığının Sebepleri 6- Topal Veyis ( Veysel) 7- Güzel Yüzlü Yusuf 8- Mağara da Uyuyanlar (Ashab-ı Kehf) 9- Güzel Ahlaklı İbrahim 10-Sabırlı Nuh'un Buharlı Gemisi 11 - Hayvanlarla Konuşan Süleyman

1960'LI YILLAR SONRASI AKÖREN'DE İBADETE AÇILAN CAMİLER

1960'lı yıllar öncesi Akören'de yapılan Büyük (Koca) Camii, Hacılar Camii, Çeşme Camii ve Çarşı Camisi (12 Temmuz Şehitler) ne ilave 1960'lı yıllar ve sonrasında Akören'e 9 daha yeni caminin yapılarak ibadeti açıldığı görülmekte.

 1960 ihtilali ile zorunlu emekli edilen Yarbay Hüseyin Vehbi Uysal, Konya'daki evini de satarak bugünkü Altan Tufan Caddesi (Kademe) üzerine annesi Şerife Hatun Camisi'ni yaptırmıştı. Asım Elmaslar (Kümük Usta) Usta'nın özenerek yaptığı camiyi yıllar sonra sanayici yeğeni Mustafa Uysal caminin iç kısmını restore ettiği, ahşaptan minber ve mihrap yaptırdığı görülmekte.

1950'lerin önemli esnaflarından Marangoz Mehmet (Karabüber) 1960'lı yıllarda verdiği büyük emekle kendi mahallesine göç ettiği Avdan yolunun az iç kısmına yaptırdığı cami, Marangozun Camii adıyla hizmetlerini sürdürmektedir.

FOTO ALTI: Dini Musiki Sanatcısı Aykut Gök.

 Aktaş yolu tarafında olan Akörenliler 1963 yılında kollarını sığayarak Cami inşaatına başladılar, sonrasında Almancı ve tüm Akören'in fedakarlığı ile 1965 yılında camiyi ibadeti açtılar. Halk arasında Aktaş Camii adıyla anılan ibadethanenin resmi ismi Tülce Yeni Cami. Caminin minaresi 1999 yılında, şadırvanı ise 2000'li yılların başında Mehmet-Emine Ertuğ tarafından yaptırıldı.

1980'li yılların sonunda Perçinkent Kooperatifi yapımı sonrasında 1996 yılında yapılan Perçinkent Cami mahallenin ibadetleri için faal durumda.

 1990 yılında Abdurrahman Çağlar'ın önderliğinde kurulan derneğe Hikmet Ertaş, (Alanlı) Mehmet Tekin hocalar ile Osman Fartlı başta olmak üzere ama mahallelinin verdiği destek ile Belen Camii 1992 yılında ibadete açıldı, caminin halısını ise Rahmetli Milletvekili Ali Rıza Ercan'ın hanımı Meliha Ercan Hanım temin etmişti. Cami yapımında Almanya'da çalışan Kerim Çetin'de önemli katkılarda bulunmuş. Caminin minaresinin ise o yıllarda Almanya'da olan Ömer Taşbaş yaptırmıştı .

Aynı yıllarda Belen Camisi'nin yanına dernek tarafından yaptırılan Kur'an Kursu 10 yılı aşkın öğrencilerin hizmetinde bulunmuştu. Ama ne yazık ki yıpranan binanın şu anda yıkım kararı var. İş adamı Mustafa Uysal İmam Hatip Okulu yanınada okul ve Akkent'teki hemşehrilerimizin kullanmaları için 2017 yılında annesi adına Fatma Hatun Camini yaptırdı ve ibadete açmıştı.

FOTO ALTI: Muhammed İkbal Karabüber TRT’de Kur’an-ı Kerim Güzel Okuma Yarışmasına katılmıştı.

Tülce Mahalle Camisinde tüm Akörenlilerin gayreti ile hizmete açılmıştı.

 Tüm bu camilere ilave Akören'e son olarak TOKİ (Toplu Konut İdaresi) idaresi tarafından 2012 yılında Akören TOKİ 1’e bir cami 2023 yılında ise TOKİ 2 ve TOKİ 3'ün ortasına bir cami daha yapıldı.

Böylece Akören merkezdeki cami sayısı 13'e yükseldi.

FOTO ALTI: Sesi güzel Belkuyulu... Lokman Aydoğan hoca...

ORTA KUŞAK AKÖRENLİ İMAM HATİPLER (ERKEK)

Ebubekir Karaaslan (İlçe müftülüğü, vaizlik, Emekli öğretmen)

İdris Öncel (Doktor ),Mustafa Öncel (Mühendis),M. Emin Bilgiç (Memur) Hüseyin Özkan( Memur) ,Mehmet Kol ( E. Emniyet Mensubu),D. Ali Erdoğan (öğretmen )Nazım Ünver( Öğretmen ),Abidin Taşbaş (Esnaf ),Abdülkani Tekin (Memur ),Nuh Taşbaş (Esnaf), Abdullah Akıncı (Memur), İsmail Ertaş (Vaiz), İsa Taşkın (Öğretmen) Kenan Harmancı (Memur), Aykut Gök (Kur'an Kursu Öğreticisi), Muhammet Mustafa Karaselek (Memur),Mehmet Dündar (Karaburun-Memur), Sıtkı Yarımca (Öğretmen) Muharrem Ertaş (Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi) Fatih Çetinkaya (Öğretmen), Mustafa Kılıçarslan (Doğanhisar İmam Hatip-Öğretmen), M.Ali Pancar (Mühendis-Memur), Oktay Aydemir (Memur), Abdurrahman Sezgin (E.Memur), Mustafa Kol (E.İmam Hatip) Bekir Fındık (Tömek, Diyanet Müfettiş), A.Zafer Soyertaş.

MUZAFFER TULUKCU