Akören’in hizmet erleri

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, memleketi Akören’in tarihini kaleme almayı sürdürüyor. Bu kapsamda Tulukcu, ilçede belediye başkanlığı yapmış isimlerin hizmetlerine ve hayatlarına ışık tutuyor.

FOTO ALTI : Astsubay İsmail Çakır 1982-1984 yılları arasında memleketi Akören’de Belediye Başkanlığı yapmıştı

NAHİYE MÜDÜRÜ BELEDİYE BAŞKANI BEDİİ YÜCESOY

12 Eylül 1980 tarihinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'ndan oluşan Milli Güvenlik Konseyi'nin liderliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından emir komuta zincirine uyularak 12 Eylül Darbesi gerçekleştirilmişti. Bu çerçevede Türkiye'nin 2. Askeri Darbesi paralelinde Belediye Başkanı Halil Naci Kılıçarslan görevden alınarak yerine Nahiye Müdürü olarak görev yapmakta olan Bedi Yücesoy atandı. Bedi Yücesoy bu hizmeti 2 yıl yaptıktan sonra görevi, o günün Astsubay'ı Akörenli İsmail Çakır'a devretti.

FOTO ALTI : İsmail Çakır emekli hayatını Akören’de geçirmekte

14 Ocak 1936 tarihinde Mardin Merkez Artuklu Şehidiye Mahallesi'nde doğan Bedii Yücesoy, Mardin Hacı Kasım sülalesinden olup ilk, orta ve lise eğitimini memleketinde tamamladı. İyi derecede Arapça, orta derecede Fransızca bilen Bedii Yücesoy, askerlik görevini, Ankara Yedek Subay Okulu sonrası Sarıkamış'ta teğmen olarak yapmıştı. 1959 yılında komşu kızı Nesibe hanımla evlendi, bu evlilikten Mursel, Yücel, Yusuf ve Mehmet Kamil adında dört erkek evladı dünyaya gelmişti.

Bir süre vekil öğretmenlik yaptıktan sonra, Nahiye Müdürlük imtihanını kazandı ve sırasıyla Diyarbakır Ergani, Mersin Pozantı, Hatay Şenköy, Harbiye'de Nahiye Müdürü olarak görev yaptıktan sonra 1980 yılında Akören'e tayin oldu.

FOTO ALTI : Dağ Sarnıcı Yolu’nda yol yapım çalışmaları Ali İhsan Doğru döneminde Karayolları Bölge Müdürü  Mücahit Şahin’in ilgisi ile yapılmıştı

12 Eylül 1980 Askeri ihtilali ile birlikte ek görev sonrası, Başkanlık nöbetini Akörenli Astsubay İsmail Çakır'a devretti. 1982 yılında emekli olan Bedii Yücesoy memleketi Mardin'e döndü.1983-1998 yılları arasında ailesi ile beraber bakkal dükkanı işletmeciliği yaptıktan sonra, İstanbul'a göç etti. 2002 yılına kadar muhtelif işlerle ilgilendi, sağlık sorunları nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gördükten sonra 21 Temmuz 2008 tarihinde vefat etti. Rahmetli İstanbul Eski Topkapı Mezarlığı'na defnedildi.

FOTO ALTI : 1980-1982 yılları arasında Akören Belediye Başkanı olarak görev yapan Nahiye Müdürü Bedii Yücesoy aslen Mardinli idi

İSMAİL ÇAKIR

1980 ihtilali sonrası 2 yıl kadar Akören Belediye Başkanı olarak görev yapan dönemin Nahiye Müdürü Bedii Yücesoy’dan nöbeti devralan ve 1982-1984 yılları arasında 2 yıl Belediye Başkanlığı yapan İsmail Çakır 1942 yılında Akören'de doğdu. Babası Dikicilerin (Kör) Seyit, annesi ise Körbekirgilin Bekir'in kızı Hatice Karabayır Akviran İlkokulu sonrası, 1959-1960 öğretim yılında Sarayönü Konuklar Teknik Ziraat okulundan 1960-1961 öğretim yılındaysa, Ankara Polatlı Astsubay Okulundan mezun oldu. 1961 yılı ile birlikte astsubay olarak Burdur, Trabzon, Ağrı ve Edirne'de görev sonrası 1 Mart 1981 tarihinde Konya Askerlik Dairesi’nden emekli oldu. 1982 yılında Akören Belediye Başkanlığı görevine getirildi. 2 yıllık görevi döneminden Kültürspor’u da destekleyen Çakır Başkan Boyalık mevkisine sondaj kuyusu açılması, imar planının yapılması, hastane su şebekesinin yenilenmesi konularını neticeye ulaştırdı.

FOTO ALTI : Ak İpsan 1987 yılı ile birlikte iki yıl üretim yapmıştı

25 Mart 1984 Mahalli İdareler Seçimi sonrası da görevi Ali İhsan Doğru’ya devretti.

1997 yılına kadar özel işlerle ilgilenen Emekli Astsubay İsmail Çakır halen Akören'de yaşıyor. Aslen Burdur’lu Tunay hanımla evli olup Ayhan ve Hatice adında iki çocuk babası.

FOTO ALTI : Ali İhsan Doğru 1984-2004 yılları arasında toplam 20 yıl Akören Belediye Başkanı olarak görev yapmıştı

EN UZUN SÜRE BAŞKANLIK YAPAN ALİ İHSAN DOĞRU

Belediye teşkilatının kurulduğu 1914'ten bu yana geçen 110 yıllık sürede en uzun süre belediye başkanlığı görevini Ali İhsan Doğru'nun yaptığı görülmekte. 1984-2004 yılları arasında toplam 20 yıl bu görevi sürdüren Ali İhsan Doğru'yu 14 yıl ile Sait Aydemir, 9 yıl ile Hüseyin Özkanoğlu, 8 yıl ile Tahir Dinç takip etmekte. Ali İhsan Doğru döneminde ilk defa Kadastro çalışmaları yapılmış bunun neticesinde de Akörenli, ilk defa mülklerine ait tapularının sahibi olmuştu. Tüm Türkiye'de olduğu gibi gene bu dönemde Akörenli 461 ile başlayan numaralarla evine telefon alabilmiş, bu sayede haberleşme konusunda hayli mesafe katedilmişti. Gene bu dönemde ilk defa Dağ Sarnıcı Yayla Şenlikleri’nin yapılması da Akörenlilerin bir araya gelmeleri konusunda hayli artı olmuştu. Bu konuda 1992 yılında Halil Şahin, Mustafa Ertaş, Hayber Erkoç, Seyit Mehmet Gençtürk, Halil İbrahim Özden ve Abdurrahman Toraman yönetiminde kurulan Konya Akörenliler Derneği'nin de organizenin içinde olması Akören Milliyetçiliği konusunu hayli pekiştirmişti. 1996 yılında kurulan Ankara Akörenliler Derneği de konuya güç vermişti. 2003-2004 yılında Jandarma Karakolu'nun yeni binasına taşınarak askeriyenin daha uygun şartlarda görevini sürdürmesi, eski binanın da Emniyet Teşkilatı tarafından kullanılması imkanı da ilçemiz için artı olmuştu. 1980'li yıllarla birlikte bürokrasi ve siyasi çevrede hayli Akörenlinin yetkili ve etkili makamlarda olması Akören'e önemli yatırım ve hizmetlerin gelmesine vesile olmuştu. Nitekim bu artı ile 1988 yılında Akören ilçe oldu. Bu paralelde de Kaymakamlık ile birlikte resmi kurumlar güçlendi. Kaymakamlık binası da hizmete girdi. Gene aynı dönemde tamamı olmasa da Akören'in üç tarafı çevre yoluna kavuştu. (Kayasu, Seydişehir Yolu-Çumra Yolu ve Avdan Bozkır Yolu). Bu konuda Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Etüt Proje Baş Mühendisi hemşehrimiz Atilla Karaçelebi'nin emeği geçmişti. Yeni yapılan Çevre Yolu Çumra girişine yapılan Un Fabrikası, Yem Fabrikası ve Soğuk Hava Deposu'na ilave gene Belediye tarafından aynı yere yapılan Sanayi Sitesi Akören için bir başka artı olmuştu. Bu dönemde Belediye'nin teşvik ettiği Kooperatifçilik anlayışı ile 1996 yılında kurulan kuraları çekilen Perçinkent ve 2003 yılında oturulmaya başlanan Akkent Yapı Kooperatifi yapılaşma konusunda artı sağlamış, bu sayede Akörenli kerpiç evler yerine daha düzgün konutlarda kalma imkanına sahip olmuştu. Akören'in Hatunsaray tarafı girişine Belediye'nin gayreti ile yapılan futbol sahası ve Abdullah Tenekeci Paşa'nın imzası ile o günkü rakamla 36 milyon liraya yapılan soyunma odaları sayesinde Akören çocuğu spor yapma imkanına kavuşmuş, devamında da ilçe takımı Akviran Kültürspor maçlarını burada oynamaya başlamış ve öz taraftarı artmıştı.

FOTO ALTI : Akören Dağ Sarnıcı Yayla Şenliklerinin ilkini dönemin belediye başkanı Ali İhsan Doğru 1996 yılında başlatmıştı

Belediyenin de işin içinde olduğu huzurevi inşaatı İsmail Sarılar ve Abdurrahman Çağlar'ın önderliğinde hayırseverlerin katkısı ile 1998 yılında tamamlanmıştı.

İş adamı Nurullah Ercan'ın babası adına yaptırdığı Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksek Okulu da gene aynı dönemde 1997 yılında eğitim öğretime açılmıştı. 2003 yılında dönemin Selçuk üniversitesi Rektörü Abdurrahman Kutlu'nun okula Spor Salonu yaptırması da önemli bir eksiği gidermişti. Bunun devamında Akörenlinin yaptığı öğrenci yurtları da artı olmuştu. 1995-1997 yılları arasında Karayolları 3. Bölge Müdürü olarak Konya'da görev yapan hemşehrimiz Mücahit Şahin bu dönemde Akören-Avdan-Bozkır yolunun asfalt yapılmasını sağlamıştı.

FOTO ALTI : Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksek Okulu açılışı Nurullah Ercan, Meliha Ercan, Ali İhsan Doğru ve Rektör Abdurrahman Kutlu

Gene aynı dönemde Mücahit Şahin ve Asfalt Baş Mühendisi İsmail Hakkı Gültekin'in ilgisiyle Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır ile diyalog kurularak Karayolları'nın temin ettiği malzeme ile Beyşehir Belediyesi Asfalt Şantiyesi'nde üretilen asfalt ile Akören'in birçok cadde ve sokakları asfalt ile tanışmıştı. 1990'lı yıllarda Konya MEDAŞ Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Genel Müdür Cemal Harmankaya ve Mühendis Adnan Kurban'ın talimatları ile Akören Dolukuyu ve Bayındır mevkilerine elektrik hattı döşenmesi sonraki yıllar için önemli bir altyapı oluşturmuştu.

FOTO ALTI : Bedii Yücesoy ve hanımı rahmetlinin kabri İstanbul Eski Topkapı Mezarlığı’nda

Emektarlara ödül Emektarlara ödül

1950'li yıllarda Marangoz Mehmet Karabüber, 1970'li yıllarda Valinin Mehmet Türkoğlu'nun ufak çapta yaptıkları petrol işletmeciliği sonrası Akören Belediyesi Ali İhsan Doğru, Çevre Yolu kıyısına yaptırdığı Belediye Petrolü'nü halkın hizmetine sunmuştu. Ali İhsan Doğru döneminde Akören'in ilçe olmasında dönemin Devlet Bakanı Abdullah Tenekeci ve Yargıtay Başkanı Ahmet Coşar'ın büyük etkisi olmuştu. 1987 yılında Başkan Doğru ile (Hakim) Ahmet Coşar, Bakan Tenekeci Paşa'yı ve Gelirler Genel Müdürü Altan Tufan'ı ziyaretimiz olmuştu. Yargıtay Başkanı ziyaretimizde Ahmet Coşar aynen şunu söylemişti-Ali İhsan merak etme Akören ilçe olacak burada biz varız. 1980 ve 1990'lı yıllarda bürokraside yetkili makamlarda olan Gelirler Genel Müdürü Altan Tufan, Etibank Genel Müdürü Abdurrahman Yalçın, Müsteşar Mücahit Şahin, Adnan Kurban, Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürü Muzaffer Gültekin, MEDAŞ Genel Müdürü Cemal Harmankaya, İller Bankası Konya Bölge Müdürü Adem Kılıçarslan, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Turcan başta olmak üzere birçok Akörenli bürokrat toprağı Akören için birçok olumlu imza atmıştı. 1995-1999 yılları arasında Milletvekili olarak mecliste görev yapan Turan Bilge’de Akören için olumlu işlere imza atmıştı. Dağ Sarnıcı Yolu'nun yapılması, Alan Belkuyu yolunun (6 kilometre) asfalt olması, Avdan Dutlu Yolu'nun (3 kilometre) asfalt yapılması, Ahmediye-Süleymaniye köy girişlerinin asfaltlanması, o yıllarda Akören'e bağlı olan Çomaklar Yolu'nun (4 kilometre) onarımı, Belkuyu Süleymaniye ve Çomaklar'ın içme suyu işlerinin halledilmesi Bilge Milletvekilinin ilgisi ile halledilmişti.

FOTO ALTI : Bedii Yücesoy oğulları Yücel ve Mürsel ile

Akören Merkez Çarşı boyuna yapılan İlkokul Konya Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Turcan döneminde eğitim öğretime açılmıştı. 1984-2004 yılları arasında Akören Belediye Başkanı olarak görev yapan Ali İhsan Doğru döneminde 1973 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca Ticaret Sicili onaylanan Ak-İpsan 1987 yılı itibariyle üretime geçmişti. 12.500 metrekare arsa üzerinde 3000 metrekare kapalı alanda üretim yapan fabrika 2 yıl kadar üretim yaptıktan sonra kapanmıştı. Gene bu dönemde Başkan Doğru'ya destek veren Emekli Öğretmen İdris Öncel'in desteği ile Akören Müftülük binası 1997-1998 yılında tamamlanmıştı. Ali İhsan Doğru'nun başkanlığı döneminde Milletvekilliği yapan Abdurrahman Bozkır ve Mustafa Dinek'in de destekleri olmuştu. Özellikle Devlet Bakanı Saffet Sert döneminde Akören’e çimento fabrikası yapılması için teşebbüs yapılmıştı. Ne yazık ki Saffet Sert'in Bakanlık görevi kısa sürünce neticeye varılamamıştı. Ola ki konu müspet olsaydı, Akören'in 1 numaralı sorunu istihdam meselesi hallolmuş olacaktı. Akören gene Ali İhsan Doğru döneminde ilk lisesini eğitim öğretime açmıştı. Kurulan dernek önderliğinde Akörenlinin katkıları ile 1990 yılında okul eğitim-öğretime açıldı. 2007 yılında E. Astsubay Ali Aşık’ın yaptırdığı yeni bina ile Akören Çok Programlı Lise güçlenmiş oldu. Akören’de 20 yıl belediye başkanlığı yapan Ali İhsan Doğru 1938 yılında Akören’de doğdu. Babası Hacı Ümmetlerin Durmuş, annesi Avdanlı Fatma Hanım. Akviran İlkokulu sonrası, İvriz Köy Enstitüsüne devam etti, sonrasında da Balıkesir Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu. Yunak, İçeri Çumra’da öğretmenlik yaptıktan sonra Akören’de de ortaokul müdürlüğü yaptı. Meram Kız Meslek Lisesi ve son olarak da S.Ü. Mesleki Eğitim Fakültesi’nde öğretmenlik yaptıktan sonra 1980 yılında emekli olmuştu. Emeklilik sonrası Konya Şatoform’da 3 yıl kadar ticaretle uğraştı. 1984 seçimlerinde Akören Belediye seçimlerine bağımsız aday olarak girdi, seçimi kazandı, sonrasında Anavatan Partisi’ne geçerek 4 dönem hizmet etti.

FOTO ALTI : Ali İhsan Doğru Akören Ortaokulu Müdürlüğü yaptığı dönemde (3 sırada).

Mektepli Terzi Mehmet’in kızı Gülten hanımla evli olup Funda Yalın, Fulya Ertuğrul, Füsun Çivlik ve Ferhan Raziye Akbulut adında 4 çocuk babası. Ali İhsan Doğru halen Konya’da emekli hayatını sürdürüyor.

FOTO ALTI : Orhaniye tarafından girişte bulunan un fabrikası Ali İhsan Doğru döneminde üretime başlamıştı

FOTO ALTI: Belediye yem fabrikası Akören’in doğusunda

FOTO ALTI : Akören Müftülük binası inşaatına1995 yılında başlanmıştı

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU