Konya ve çevresindeki enerji altyapısını güçlendirmek amacıyla elektrik dağıtım ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında kent genelinde planlı elektrik kesintileri uygulanacak. Şebeke yenileme, yıllık bakım, trafo modernizasyonu ve yeni tesis bağlantıları sebebiyle gerçekleştirilecek bu kesintiler toplam üç gün sürecek. Yetkililer, enerji hattı üzerindeki riskleri en aza indirmek ve ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek büyük arızaların önüne geçmek adına bu tür periyodik müdahalelerin zorunlu olduğunu aktarıyor.
Elektrik kesintisinden etkilenecek alanların tespiti için bölgedeki dağıtım ağları detaylı şekilde incelendi ve çalışma takvimi kamuoyuna duyuruldu. Perşembe gününden itibaren başlayacak olan uygulamalar günün belirli saatlerinde kademeli olarak devreye sokulacak. Çalışmaların tamamlandığı hatlarda ise enerji akışı beklenenden daha erken saatlerde normale dönebilecek. Kent sakinlerinin günlük yaşamlarının aksamaması için gerekli tüm önlemleri önceden alması tavsiye ediliyor.
Selçuklu İlçesinde Şebeke Yenileme Ve Bakım Mesaisi
Selçuklu sınırları içerisinde yer alan çok sayıda mahalle ve ticari alanda üç gün boyunca belirli saat dilimlerinde elektrik verilemeyecek. İlçenin yoğun nüfusa sahip merkez mahallelerinin yanı sıra sanayi siteleri ve gelişmekte olan konut alanları da bu kesintilerden nasibini alacak. Çalışmaların odak noktasında ise eskiyen iletken hatların yenilenmesi ve yüksek gerilim trafolarının bakım işlemlerinin tamamlanması bulunuyor.
Dağıtım şirketinin saha ekipleri, Selçuklu bölgesindeki kesintilerin sabah erken saatlerde başlayıp öğleden sonra veya akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. Esnaf ve hane halkının mağduriyet yaşamaması adına çalışmaların mümkün olan en kısa sürede bitirilmesi hedefleniyor. Yine de vatandaşların hassas elektronik cihazlarını koruma altına almaları ve jeneratör kullanan işletmelerin teknik kontrollerini yapmaları büyük önem taşıyor.
Meram Sınırlarında Hat Bakımı Ve Tesis Taraması
Meram ilçesinde yürütülecek planlı kesinti programı doğrultusunda geniş bir coğrafi alanda elektrik enerjisine geçici süreyle ara verilecek. Özellikle kırsal mahalleler ile merkeze yakın yerleşim yerlerinde iletim hatlarının güvenliğini artırmak adına ağaç budama, direk değişimi ve pano yenileme işlemleri icra edilecek. Bu çalışmalar sayesinde bölgedeki enerji kalitesinin ve voltaj dengesinin artırılması amaçlanıyor.
Üç gün sürecek kesinti periyodu boyunca Meram sakinlerinin planlamalarını duyurulan saat aralıklarına göre ayarlamaları gerekiyor. Elektrik enerjisinin kesileceği süre boyunca buzdolabı ve soğutucu dolapların kapaklarının kapalı tutulması yiyeceklerin bozulmaması açısından önem arz ediyor. Ekipler, hava şartlarının elverdiği ölçüde müdahaleleri hızlandırarak mahallelere kademeli olarak yeniden elektrik sağlamayı hedefliyor.
Karatay Yerleşkesinde Altyapı Güçlendirme Adımları
Karatay bölgesinde yer alan sanayi bölgeleri, tarımsal alanlar ve konut mahalleleri üç günlük kesinti takviminden doğrudan etkilenecek. Şebekenin yük taşıma kapasitesini yükseltmek ve ani voltaj dalgalanmalarını engellemek amacıyla yeni altyapı yatırımları sahada uygulamaya konuluyor. Kesintilerin uygulandığı saatlerde iletim hatlarında çalışan teknik personelin can güvenliği ön planda tutuluyor.
Söz konusu kesinti saatleri boyunca Karatay ilçesindeki tarımsal sulama tesislerinde ve imalathanelerde enerji kullanımı durdurulacak. Bölgedeki üretim süreçlerinin aksamaması adına işletmelerin çalışma saatlerini dağıtım şirketinin duyurduğu programa göre düzenlemeleri tavsiye ediliyor. Çalışmaların son bulmasıyla birlikte Karatay genelindeki elektrik altyapısının çok daha dayanıklı hale gelmesi öngörülüyor.
Diğer Dış İlçelerde De Elektrik Hatları Bakıma Alınıyor
Kent merkezindeki ana ilçelerin yanı sıra Konya'nın çevre ilçelerinde de eş zamanlı bakım ve onarım faaliyetleri yürütülecek. Akşehir, Ereğli, Beyşehir, Seydişehir ve Cihanbeyli gibi nüfus yoğunluğu yüksek dış ilçelerde de trafo merkezleri genel kontrolden geçirilecek. Kırsal kesimlerdeki hatların kış aylarına hazırlıklı girmesi amacıyla iletken tellerin gerginliği artırılacak ve yıpranmış izolatörler yenileriyle değiştirilecek.
Dış ilçelerdeki çalışmalar boyunca özellikle su pompaları ve depo sistemleri elektrik kesintisinden etkilenebileceği için yerel idareler su kesintilerine karşı da uyarılarda bulunuyor. Vatandaşların kesinti süresince elektrikle çalışan cihazlarını fişten çekmeleri, enerji tekrar verildiğinde oluşabilecek voltaj yükselmelerine karşı koruyucu bir tedbir olacaktır. Dağıtım ekipleri tüm ilçelerdeki yenileme çalışmalarını planlanan takvime sadık kalarak tamamlamayı amaçlıyor.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım




