2014 YGS YORUMU VE HAYDİ LYS' YE KONSANTRE OLALIM
Bu köşeyi her hafta takip eden öğrenciler, anne ve babalar, bir sınavı daha çocuklarınız ve siz atlattınız. Bahsettiğim sınav tahmin ettiğiniz üzere 2014 YGS!.
Yazıma ilk olarak 2014 YGS değerlendirmesiyle başlayacağım.
Bir eğitim danışmanı ve rehber öğretmen olarak, 23 Mart 2014 saat 12:41'den itibaren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere ve kendi yorumlarıma (2014 YGS'ye ben de girdim) göre, matematik testinin ayırt edici olduğunu ancak tüm sınava baktığımızda kolay bir sınav olduğunu söyleyebilirim.
Elbette ki kolaylık ve zorluk kavramları öğrenciden öğrenciye değişmektedir. Ben öğrencilerimden aldığım geri dönütler ve kendi tecrübemle bu yorumu yapıyorum.
Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sona ermesinin ardından yapılan değerlendirmeleri, öğretmenlerinizden, arkadaşlarınızdan ve rehber öğretmenlerinizden dinlediniz. Üniversiteye girmek isteyen siz sevgili öğrenciler, sınavın ilk aşaması olan YGS'de ter döktünüz. Ülke genelinde 174 sınav merkezinde, 6 bin 475 binada, 106 bin 312 salonda saat 10.00'da başlayan YGS, tek oturumda 160 dakika sürdü. 2014 öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi sınavlarının birinci aşaması olan YGS' ye ülke genelinde 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı.
YGS, ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde oluştu. Adaylara geçen yıl da olduğu gibi, 40 Türkçe, 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 40 temel matematik, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi. ÖSYM bu yıl ilk defa sınavda sorulan soruların %20 sini yani 32 soruyu paylaşacağını açıkladı ve öyle de yaptı.
GELELİM DERS DERS SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİNE
2014 YGS Türkçe sorularında en çok dikkatimizi çeken son yıllarda karşımıza gelen uzun paragraf soruları gelmemiştir. Ancak öğrencilerimiz soruların anlaşılabilir ve net olduğunu ifade ettiler. Yine benim yorumum olarak Ales tarzı soruların varlığını sezdim diyebilirim. Dilbilgisi soruları kolay ve yapılabilir düzeydeydi.
2014 YGS tarih sorularının öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre; bilgiye çok fazla gerek olmayan sorular olduğunu, ve genel tarih bilgisine sahip her öğrencinin rahatlıkla cevaplayabileceğini söylediler.
Coğrafya sorularının ise, yine öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre; soruların bilgi birikimi, yorum gücü gerektiren türden olduğunu ve şekilli soruların bolca sorulduğunu, harita okuma beceresinin gerektiğini öğrendik. Soruların lise 1 ve lise 2 müfredatına uygun olarak hazırlandığını zümre başkanımızdan öğrendik.
Felsefe soruları ise öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, ayırt edici ve kavram bilgisi gerektirdiğini öğrendik. Bu doğrultuda geçmiş yıllara nazaran felsefe testi biraz daha zor gelmiş olabilir öğrencilerimize!
Matematik sınavının diğer derslere göre ayırt edici olduğu ve özellikle geçen yılki LYS 1 ve YGS'de olduğu gibi Matematik testinin bu yıl da ayırt edici olduğunu söyleyebilirim. Kendi deneyimim ve özellikle sınava giren öğrencilerimizden edindiğim bilgilere göre, matematik dersi soruları geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ayırt edici olmuştur. Soruların Ales tarzında düşündüren ve sonrasında çözdüren dolayısıyla zaman alıcı olduğunu söyleyebilirim. Geometri ise daha kolay sorulmuştur. Geometri sorularının, temel bilgilere dayalı olup basit çizimlerle çözülebileceği görülmüştür ve öğrencilerimiz de bu yönde bilgi vermişlerdir.
Fizik sorularında matematiksel işlemlere ve analitik düşünmeye fazla girilmeden, kavramların ön plana çıkarıldığı ve sözel ağırlıklı soruların olduğunu öğrendik. Bu durum bazı öğrencilerimize farklı bir tarz olarak gelse de çözülemeyecek bir sorunun olmadığı da belirtilmiştir.
Kimya ve biyoloji sorularının ise geçmiş yıllardaki sınavlarda sorulan soru tiplerine benzer olduğu ve yapılabilir düzeyde olduğunu öğrencilerimizle görüşmelerimiz sonucunda anlamış bulunmaktayız.
Sonuç olarak; sınavın birinci maratonu bitmiştir. Öğrencilerimizin hızlı bir şekilde LYS' ye odaklanmaları gerekmektedir.
LYS'LERE YÖNELİK ÇALIŞMAYA BAŞLAMALI
İstedikleri bölümün hayalini kuran öğrencilerimizin 24 Mart pazartesi gününden itibaren LYS'lere yönelik çalışmaya başlaması gerekiyordu.
Öğrencilerime aynen şu şekilde söyledim, YGS'niz nasıl geçtiyse geçti. İster çok iyi bir derece gelsin, isterse kötü bir derece gelsin yerleştirme puanı oluşumunda LYS'nin ağırlığının daha fazla olduğu aşikardır. Dolayısıyla telafi imkânınız olacaktır. Bu sınav sona erdi. Bu sınavın etkisini olabildiğince çabuk üzerinizden atmalısınız. Önümüze bakmamız gerekiyor, LYS'lere 10 haftadan daha az bir zaman var ve bu çalışmalara hemen bugünden (24 Mart pazartesi) itibaren başlamalısınız
ŞİMDİ SIRA LYS'DE
YGS'de 180 puan barajını geçmeyi başaran adaylar, LYS' de hangi sınavlara katılacaklarını belirleyerek 21 Nisan 2014 ile 30 Nisan 2014 tarihleri arasında başvurularını yapabileceklerdir. Lisansa Yerleştirme Sınav tarihleri şu şekildedir: 14 Haziran 2014 tarihinde LYS 4 (Sosyal Bilimler), 15 Haziran 2014 LYS-1 (Matematik ve Geometri) ve LYS-5 (Yabancı Dil) sınavları, 21 Haziran 2014 LYS-2 (Fen Bilimleri) ve 22 Haziran 2014'te ise LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) şeklinde ÖSYM'nin sınav takviminde belirlenmiştir.
TÜM EMEK VEREN ÖĞRENCİLERİMİN, EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALMALARI UMUDUYLA
Eğitim Danışmanı Mehmet Alper YOLCU - [email protected]