Kabızlık bağırsak ritminin bozulmasıyla ortaya çıkan bir sorundur. Rahat dışkılayamama, bağırsaklarda tam boşaltamama hissi, sert dışkılama, seyrek dışkılama, zaman zaman şişkinlik ve ağrılı dışkılama gibi bulgularla kendini gösterebilir. Yaşam kalitesini önemli dereceden bozan bir rahatsızlıktır.

Ülkemizde neredeyse on kişiden birinde ortaya çıkan bu sorun, sıklıkla kadınlarda görülmektedir. Her yaşta görülebilir ancak ilerleyen yaşlarda sıklık ve ciddiyetin arttığı görülür. Stres, gebelik, düzensiz beslenme, gıdalardaki katkı maddeleri, yoğun iş temposu, ilaç kullanımı gibi durumlar ve bazı hastalıklar kabızlık şikayetinin oluşmasına zemin hazırlar.

Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi, kabızlıktan kurtulmak için de ilk yapılması gereken, yaşam tarzında ve düşünce sisteminde değişiklik yapmaktır. Stresten uzak kalmayı öğrenmek, düzenli beslenme ve dışkılama alışkanlıkları kazanmak, bol sıvı almak ve posalı, lifli gıdalar tüketmek,  hızlı bir düzelme sağlayacak basit uygulamalardır. Keten tohumu yağı gibi, bağırsak pasajının sağlıklı devamlılığını destekleyen ürünler düzenli kullanıldığında önemli katkılar sağlar.

Dışkılama hissi kesinlikle ertelenmemelidir. Alaturka tuvaletler daha kolay dışkılama sağlar. Diğer tuvaletlerde ise ayakların altına bir yükseklik konulması, karın içi basıncını ve bağırsak kanal çıkışını anatomik olarak desteklediği için fayda sağlar. Nefes egzersizleri, meditasyon, yoga veya günlük egzersizler gibi yatıştırıcı ve dengeleyici aktiviteler, ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızın eski dengesine kavuşmasını kolaylaştırır. 

Daha önce hiçbir yakınması olmayan bir kişide birden bire kabızlık başlaması, dışkılama alışkanlığında değişiklik meydana gelmesi, istemsiz kilo kaybı, ailede barsak kanseri varlığı, kansızlık, dışkı çapında incelme, dışkılama sırasında kanama olması gibi durumlarda mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalı ve kolon kanseri için ileri değerlendirmeler yapılmalıdır.

Hayatımızda ve vücudumuzda yapmak istediğimiz iyileştirme ve düzeltmeler, dikkat, ilgi, özen ve emek isteyen, daha iyi olan halimize doğru giden bir yoldur. Yolunuz hep açık olsun.