16 Nisan 2017’de gerçekleştirilen ve Anayasa değişikliğini öngören halkoylaması ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni kabul etmişti. O günden bu yana cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin işleyişini sorunsuz sürdürme adına uyum yasaları üzerinde çalışmalar yapılmıştı. 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ilk adımları oldu. Seçimlerin ardından ise dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmen geçilmiş oldu. 

ZORLU SÜRECİN ARDINDAN 

Türkiye’de yaşanan bu siyasi süreç içerisinde ekonomik olarak zorlu bir süreç de yaşandı. 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişiminden bu yana içeride ve dışarıda yaşanan gelişmelere bağlı olarak ülke ekonomisinde bazı sorunlar ortaya çıkmıştı. Seçim sürecinde yapılan manipülasyonlar, döviz kurunda ve faizlerdeki olumsuzluklar, ekonomik durağanlığı beraberinde getirdi. Ancak 24 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin içinde yer aldığı “Cumhur İttifakı”nın seçimden başarıyla çıkması, ekonomik açıdan da Türkiye’yi rahatlattı. Seçimlerle birlikte döviz ve altında düşüşler yaşanmaya başladı. Seçim sürecinde siyasi istikrar ve güven ortamı bekleyen iş dünyası, 24 Haziran seçimleri ile beklentisine kavuşmuş oldu. Bu sonuçla birlikte iş dünyası bundan sonraki süreçte Türkiye’nin ekonomiye odaklanmasını istiyor. 

GÜNDEM EKONOMİ OLMALI

Yaşanan bu siyasi süreç sonrasında yeni hükümetin ekonomiye odaklanmasını bekleyen Konya İş dünyası, Türkiye’nin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile daha güçlü bir şekilde gerekli adımları atabileceğine inanıyor. Bu anlamda yeni hükümet sisteminin Türkiye’nin ekonomik anlamda bir sıçrama dönemi olacağına dikkat çeken Konya İş dünyası, kur ve faizlerin aşağıya indirilmesini ve istikrar ortamını devam etmesiyle birlikte yatırımların da hızla sürmesi gerektiğini belirtiyor. 

SORUNLARI BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı (TOBB) ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2017 yılı 16 Nisan referandumunda yeni yönetim sistemine geçiş için yeşil ışık yaktığını söyledi. 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerle de yeni bir dönemin başladığının altını çizen Öztürk, yeni döneme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM’de yemin ederek kabineyi açıklamasıyla fiilen Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başlamış bulunmaktadır. Yeni dönemin ülkemiz ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Artık Türkiye parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçmiştir. Bundan sonra Türkiye'nin gündemi mutlaka çok net bir şekilde ekonomi olmalıdır. Son bir yıldır devam eden ekonomideki bazı sıkıntıların seçimler yaklaştığında ağırlaştığına şahit olduk. Bundan sonra kurulacak yeni hükümetin ana gündem maddesi mutlaka ekonomi olacaktır. Yaşanan ekonomik problemler güçlü bir yönetim ile çözülebilecektir. Hep beraber daha fazla çalışarak Türkiye'nin ana gündemini ekonomiye taşıyabilirsek mevcut yaşanan problemleri aşarak tekrar ekonomimizi çok daha güçlü hale getirmiş oluruz. Ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için elimizden gelen gayreti hepimiz göstereceğiz. Yeni dönemin başlamasıyla istikrar ve güven arayan ekonominin yeniden ivme kazanmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Kur ve faizlerin de reel sektörümüzün üretim ve yatırım yapmasını teşvik edecek şekilde aşağı inmesini bekliyoruz.”

‘YENİ GÜZERGAHIMIZ DAHA YENİLİKÇİ BİR SANAYİ OLMALI’

Konya Sanayi Odası ve OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Başkanı Memiş Kütükcü,iş dünyası olarak 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan yeni dönemde üretime ve ekonomiye daha fazla odaklanılmasını istedi. Geçtiğimiz 16 yılda Türkiye’nin sanayide önemli mesafeler kat ettiğini, Konya gibi yeni sanayi merkezlerinin ortaya çıktığını anlatan Kütükcü, “Artık Anadolu’da Konya gibi yeni sanayi merkezlerinin rekabet gücünü daha da artırmanın zamanı geldi” dedi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya sanayisinin de nitelikli üretimin ağırlığının arttığı yeni bir hikayeye ihtiyaç duyulduğunu aktaran Kütükcü, “Bunu devletimizin desteğiyle, iş dünyamızla, üniversitelerimizle, çalışanlarımıza hep birlikte başarabiliriz. Geçtiğimiz 15-20 yılda sanayide ve ihracatta aldığımız yol gerçekten takdire şayan. Ancak artık bir makas ayrımına geldik. Yeni güzergahımız daha yenilikçi, daha yüksek katma değer içeren, dolayısıyla rekabetçiliği daha da gelişmiş bir sanayi olmalı” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR SIÇRAMA BAŞLATACAĞIZ’

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yeni sistemden çok şey beklediğini söyledi. “Yıllardır şikayet edilen hızlı karar alma ve uygulama sıkıntıları son bulacaktır” diyen Çevik, sözlerine şöyle devam etti, “Türkiye’nin yeni dönemde; eğitimden, sağlığa, güvenlikten dış politikaya, ekonomiden sosyal politikalara kadar hemen her alanda birikmiş sorunların çözümü, sanayi, tarım ve ticaret politikalarının geliştirilmesi, yerli ve milli savunma sanayinin güçlendirilmesi, ekonomimizin faiz-kur-enflasyon üçlü çıkmazından kurtarılarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını istemektedir. Belki de en önemlisi Türkiye’yi, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştıracak yol haritasının ve o hedeflere ulaştıracak medeniyetin inşası olacaktır. Yeni sistemin ülkemize güven ve istikrar getireceğine, uluslararası alanda daha güçlü bir Türkiye göreceğimize inanıyoruz. Ekonomi dünyası olarak yeni yönetim sisteminden öncelikli beklentilerimiz, istikrarın korunması ve güvenliğe önem verilerek ekonominin ana gündem maddesi olmasıdır. Tarım ve tarımsal ticaretin sürdürülebilir bir hale gelmesi için; altyapı yatırımları ve yapısal iyileştirmelerin hızlandırılması öncelikliler arasına alınmalıdır.  İş dünyamızda heyecan yaratacak reformların hayata geçirilmesini ve sürdürülebilir büyümenin her alanda desteklenmesini bekliyoruz. Önümüzde çok iyi değerlendirmemiz gereken istikrarlı bir dönem olacak. Bu dönem ekonomik, sosyal ve uluslararası alanda atılım yapmanın, kendi gücümüzü bilmemizin ve hissettirmemizin dönemi olacaktır. Ekonomi dünyası olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de hakkıyla, azimle, şevkle çalışarak istikrarla yeni bir sıçrama dönemini başlatacağız. Milli iradeden alınan güç ile aşamayacağımız engel, çözemeyeceğimiz sorun kalmayacaktır. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde oluşturulan, bakanlar kurulunu ve oluşturulacak kurulları şimdiden tebrik ederim. Allah Ülkemiz için, İslam camiası için, insanlık için çalışan herkesin yar ve yardımcısı olsun.”

‘TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE’

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak da yaptığı açıklamada, Esnaf Teşkilatı olarak ülkemizin büyük Türkiye hedeflerine ulaşacağına olan inançlarının tam olduğunu dile getirdi. Esnaf Teşkilatı olarak 5 yıllık dönem içerisinde özellikle özel sektörün önünü açacak fiziki ve sosyal altyapı yatırımlarının sürdürüldüğü güçlü bir ekonomik yapının tesis edilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Karabacak, şunları söyledi,“Zaten Cumhurbaşkanımızın ekonomik politikalarla ilgili seçim beyannamesinde de bu konu satır başlarında bulunmaktaydı. Maalesef piyasalar ve özellikle dövizdeki artış seçim öncesi Türk halkını çok tedirgin etti. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte hızla düşmeye başladı ve bu seyrin orta vadede reel piyasalara da olumlu yansımasını beklemekteyiz. İstihdam odaklı yatırımların daha çok teşvik edilmesi, işsizliğin yüzde beşlere düşürülmesi en büyük beklentimiz. Türkiye gerçekten çok güçlü bir ülke. Genç nüfusumuzu da dikkate alacak olursak 5 yıllık süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız, oluşturulacak Bakanlar Kurulu, güçlü bir parlamento ile büyük Türkiye hedeflerine hızla ilerleyeceğimiz kanaatindeyim. Türkiye güçlü olursa ekonomimizde güçlü olur. İstikrar ve büyüme bu sayede sağlanır. 84 Meslek Odamız ve 55 bine yakın esnaf ve sanatkarımız ile ülkemizin geleceğine iyimser bakıyor ve her alanda istikrarın sağlanacağına inancımızın tam olduğunu belirtmek istiyorum.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim