Dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı hayata geçirilen önlemlerin başında hijyen kuralları geliyor. Bu kapsamda özellikle ortak kullanım alanlarında faaliyet gösteren ilaçlama şirketlerinin iş yükü de bir hayli arttı. Ortak kullanım alanlarının yanı sıra vatandaş evini de dezenfekte ettirmeye başladı. Teknopest Çevre Sağlık Hizmetleri İşletme Sahibi Salih Uysal, koronavirüs sonrası insanların dezenfekte işlemine önem verdiğini belirtti.

‘RUHSATLI FİRMALARA DEZENFEKTE YAPTIRIN’

Koronavirüs salgının ardından herkesin dezenfekte işlemi yaptığına dikkat çeken Uysal, dezenfekte işlemlerin Sağlık Bakanlığı ruhsatlı firmalara yapılmasına dikkat etmek gerektiğini söyledi. Konuya açıklık getiren Uysal şunları söyledi: “Kullanılan dezenfekteler mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan dezenfektanlar işlemler sırasında kullanılmaz. Dolayısıyla bizim gibi Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı firmaların ruhsatlarında Biyosidal ürünlerinden birini bulundurmak zorundalar. Biz bunu sahip bir firmayız. Bu çerçevede kullandığımız ürünlerde Sağlık Bakanlığı tarafından Biyosidal ruhsatı var. Hem de bizlerin Sağlık Bakanlığından Biyosidal ürün kullanma ruhsatımız var. Bizler bu çerçevede uygulama gerçekleştiriyoruz. Dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı herkesin dezenfekte uygulaması yaptığını görüyoruz. Aslında bu doğru değil. Doğru olan, ruhsatlı firmalar tarafından bu işlemin yerine getirilmesi. Dezenfekte yaptıracak kurum, kuruluş ya da site yönetimi dezenfekte yaptıracağı firmanın Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatının olup olmadığına bakması gerekiyor. Belgenin ibraz edilmesi, istenilmesi lazım.”

‘BELLİ PERİYOTLARLA İŞLEM TEKRARLANMALI’

Toplu kullanılan yerlerde dezenfekte işlemlerin belli periyotlarla tekrarlanması gerektiğini belirten Uysal, “ Bu anlamda belli periyotlarla dezenfekte işleminin yapılması gerekmektedir. Şu dönem herkesin evinde dezenfektan işlemini bir kere yaptıracak olması önemlidir. Ortamdaki enfeksiyon yayıcı organizmalara yok etmek gerekiyor. Bu dezenfekte işleminin etkisi 5 günle sınırlıdır. Bunun tekrarlanması evdeki insan yoğunluğuna göre değişmektedir. Bu virüs gittikten sonra normal hayatımıza döndükten sonra ise bu bakımlar AVM'ler, kapalı ortamlar, restoranlarda mutlaka aylık olarak yapılmalıdır. Evlerde de ortam kalabalığına göre belli periyotlar ile yapılmalıdır" uyarısında bulundu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim