Türkiye her yıl farklı ülkelerden gelen yüzlerce misafir öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin daha fazla tanınması ve eğitim kalitesinin daha iyi seviyede olması, gelen misafir öğrencilerin sayısını da artırmış durumda. Misafir öğrencilerden nasibini fazlasıyla alan iller arasında Konya da bulunuyor. Konya, bugün çok sayıda misafir öğrenciye ev sahipliği yaparken, Konya’nın misafirperverliği ve Hz. Mevlana’nın “Gel ne olursan ol yine gel” çağrısıyla yoğrulmuş bir şehir olması, misafir öğrencilerin Konya sevgisini artırıyor.  Tayland’dan eğitim görmek için Konya’ya gelen Safaa Binarboot, “Ben çok şehri gezdim Türkiye’de ama Konya gibisini görmedim. Konya daha güzel bir şehir” dedi.

BÜYÜK BASKILAR YOK ARTIK 

20 yaşındaki Taylandlı Safaa Binarboot, 1 buçuk yıldır bulunduğu Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde İşletme öğrencisi. Tayland’la ilgili kısa bir bilgi veren Binarboot, Tayland’ın Budist bir ülke olduğunu söyledi. Ancak buna rağmen, ülkesindeki nüfusun yaklaşık yüzde 10’unn Müslüman olduğunun bilgisini veren Binarboot, “Ben Müslüman bir aileden geliyor. Doğuştan Müslümanım. Tayland’da daha önce Müslümanlara baskı yapılıyordu ama şuan böyle bir sorun yok. Müslümanları sevmeyenler orada çok fazla. Bazı olaylar elbette çıkıyor. Ama eskisi gibi büyük baskılar yok şuanda” dedi. 

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Eğitim görmek için yurt dışında bir ülkeye gitme kararı verdiğini bir süre sonra da Türkiye’yi tercih ettiğini dile getiren Binarboot, neden Türkiye’yi tercih ettiğini şu cümlelerle anlattı, “Türkiye’de insanlar çok sıcakkanlı. Misafirperver. Bu yüzden Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorum.  Tayland’dayken Türkiye’yi tanıyordum ama sadece Kapadokya ve İstanbul’u biliyordum. Bir de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tanıyordum. Tayland’da Türkiye çok iyi görülüyor. Oradaki Müslümanlar Türkiye’yi güçlü görüyorlar ve çok seviyorlar. Benim Türkiye’ye gelme sebebim de buydu zaten. Türkiye Müslüman bir ülke. Güçlü ve gelişmiş bir ülkeydi. Ben de burayı tercih ettim. Geldim burada eğitim hayatımı sürdürüyorum ve çok mutluyum.”

KONYA GÜZEL BİR ŞEHİR 

Ramazan ayının Tayland’da nasıl geçtiği ile ilgili bilgiler de veren Binarboot, sözlerine şöyle devam etti, “Tayland’da Ramazan’da müzik filan dinlemiyoruz. Saygısızlık olarak algılıyoruz ve Ramazan’da özel bir hale bürünüyoruz. Daha çok Kur’an-ı Kerim okuruz, namaz kılarız Ramazanlarda. Çok sessiz ve sakin bir ülke haline gelir Tayland. Daha çok ibadetle geçiriyoruz Ramazan’ı. Türkiye’ye gelince bu konuda biraz hayal kırıklığına uğradım. Çünkü kültürel ve inanış anlamında bazı farklılıklar var. Burada arkadaşlarım Ramazan’da ibadet yapmıyor, hep film izlemekle geçiriyorlar. Ama biz Tayland’da sürekli ibadetle geçirir. Müzik dinleniyor mesela burada. Bunlara şaşırmıştım. Yemek kültürüm buradan çok farklı. Özel yemekler yapılır Ramazan’da. Yemeklerimiz çok acı olur. Baharatı çok kullanırız. Etli pilav, çorba, erişte yeriz. Buradaki yemekler bana çok yağlı geldi. Biz daha az yağ kullanırız. O yüzden yemek konusunda alışmak biraz zor oldu.” Konya’da da Ramazan ayının güzel geçtiğini vurgulayan Binarboot, “Konya’nın Ramazan atmosferi çok güzel. Ben çok şehri gezdim Türkiye’de ama Konya gibisini görmedim. Konya daha güzel bir şehir. Bir de Konya’da misafirperverlik çok güzel. Yardımlaşma, dayanışma çok güzel” değerlendirmesinde bulundu. 

TAYLAND HAKKINDA

Tayland bir Uzak Doğu ülkesidir. Ülkenin başkenti aynı zamanda en kalabalık şehri olan Bangkok’tur. 1238 yılında kurulan Budist krallık,  ilk Tay devleti olarak biliniyor. Tayland aynı zamanda Avrupa ülkelerinin sömürgeleştiremedikleri tek Güneydoğu Asya ülkesi olarak dikkat çekiyor. Ekonomisi daha çok tarıma dayansa da, zengin maden yatakları ve turizm de ciddi ekonomik gelir kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ülke son yıllarda büyük atılım sağlamış ve ihracat noktasında büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Dünyada ekonomik anlamda ilk 20 ülke arasında yer almıştır. Tayland’ın tarihi oldukça köklüdür. Başta Hindistan olmak üzere diğer Uzak Doğu  ülkeleri ile etkileşim sonucu Budizm toplumda hakim din olmuştur ve toplum yapısının şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Din ve kültür yönünde Uzak Doğu Asya’nın farklı özelliklerini bünyesinde barındıran Tayland’da farklı dini ve kültürel öğeler harmanlanmış halde bulunur. Ülkede genel anlamda kültürler arasında bir uyum söz konusudur. Bu da ülkenin sorunsuz bir ülke olmasında önemli bir katkı sunmaktadır. Tayland halkı oldukça güler yüzlü ve misafirperver olmasıyla da bilinir. Özellikle ülkeye her yıl giden milyonlarca turiste karşı oldukça sıcakkanlı davranan Tayland halkı, turistleri oldukça etkilemektedir. Tayland, Türkiye’den gidecek turistlerden 30 güne kadar vize istememesi nedeniyle son yıllarda ilgi çeken bir ülke haline gelmiştir. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim