Mavi Tünel Projesi ile Akdeniz’e boşa akan sular Konya Ovası’na aktarılarak Konya’nın önemli bir su ihtiyacı karşılandı. Bunun dışında farklı dış havzalardan su getirilmesi için çalışma yürüten Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü, Ermenek kolundan ve Akçay kolundan olmak üzere toplamda 607 milyon metreküp suyun Konya Kapalı Havzasına aktarılacağı projenin yüzde 10’ununu tamamlamış durumda. 

Konya’nın rüya projesi olan Mavi Tünel Projesi ile Bağbaşı, Bozkır ve Afşar Barajı'nda toplanan sular, 17 kilometrelik Mavi Tünel vasıtasıyla mavi regülatöre iletiliyor. Buradan Apa Barajı'na aktarılan su, ovada çiftçinin kullanımına sunuluyor. Mavi Tünel ile akan sular, Konya Ovası’na can oluyor. Bunun dışında Konya Ovası’nın su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ 4. Bölge Müdürlüğü (Konya) dış havzalardan su getirilmesi konusunda farklı projeler de yürütüyor. Yenigün Gazetesi olarak bu yılbaşında yeni projeyle ilgili detayları paylaşmıştık. Ermenek ve Akçay kolundan toplamda 607 milyon metreküp suyun Konya’ya getirilmesi projesiyle ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Projenin son durumuyla ilgili bilgi veren DSİ 4. Bölge Müdürü(Konya)  Birol Çınar, projenin harita çalışmasını tamamladıklarını, tünellerin jeoloji çalışmalarına başlanacağını söyledi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Konya Kapalı Havzasına dış havzalardan su getirme çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden DSİ 4. Bölge Müdürü (Konya) Birol Çınar, Konya’ya Ermenek kolundan ve Akçay kolundan olmak üzere 2 koldan su getirilmesi projesi üzerindeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Projeyle her iki koldan toplamda 607 milyon metreküp suyun Konya Kapalı Havzası’na aktarılacağının bilgisini veren Çınar, projeyle ilgili son durum hakkında şunları söyledi, “Konya’ya Ermenek kolundan 462 milyon metreküp suyun toplam uzunluğu 51 kilometreye bulan üç tane tünel vasıtası ile yapımı tamamlanan Avşar barajına, Avşar barajından Avşar hadimi tüneli ile, yine yapımı tamamlanan Bağbaşı Barajı’na aktarılarak buradan Mavi Tünel ve AHİ kanal ile  KonyaOvası’na getirilmesi planlanıyor. Yine Akçay kolundan 150 kilometrelik suyun toplam uzunluğu 36 kilometreyi bulan tünel ile Beyşehir Gölü’ne aktarılması ve buradan mevcut su yolunu kullanarak BSA ve AHİ kanalları ile havzaya getirilmesi bu işin parçalarından biri. İki proje toplamda 607 milyon metreküp. Bu iki proje beraber yürüyor. Bu iki projenin harita çalışmasını tamamladık. Tünellerin jeoloji çalışmalarına başlayacağız.  Projemiz şuanda yüzde 10 seviyesinde. Bu projeler uzun soluklu projeler. Özellikle planlama ve proje işlerini titizlik ile yürütüyoruz. Projemizde biten tesisleri diğeri beklemeden faaliyete sokacağız. Jeoloji çalışmaları ve sondaj çalışmaları bu yıl biter ise önümüzdeki yılının sonuna doğru ilk bölümün inşaatını başlayabiliriz.” 

BARAJLAR GEÇEN YILA GÖRE İYİ

Çınar, Konya’daki barajların son durumu hakkında da bilgi verdi. Barajlardaki doluluk oranları geçtiğimiz yıla göre yüzde 13 arttığını dile getiren Çınar, sözlerine şöyle devam etti, “4 Temmuz 2018 itibariyle Konya ve çevresinde bulunan 23 depolamada doluluk oranımız yüzde 63. Geçtiğimiz yıl bu vakitlerde doluluk oranı yüzde 50 idi.  Bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 13 daha iyiyiz.  Depolama tesislerimizde şuan için herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Sulama sezonu da inşallah sorunsuz bir şekilde tamamlayacağız. Konya’nın sulama suyu ve içme suyu konusunda şuanda bir sıkıntısı yok.  Bu su seviyelerine bu sene yağan yağışların büyük katkısı oldu. Konyalı çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız su konusunda oldukça dikkatli ve bilinçli. Bizler yine suyun israf edilmemesi konusunda vatandaşlarımızdan bilinçli davranışlarına devam etmesini istiyoruz.” 

İÇME SUYU HAYIRLI OLSUN 

2. Abdülhamid'in 150 yıllık rüyasının gerçekleştirildiği Mavi Tünel Projesi'nde, ilk kez ovaya su verilmeye başlandığını ifade eden Çınar, “Konya’nın en büyük hayallerinden biri olan Mavi Tünel’den Konya’ya içme suyu getiren proje kapsamında musluklardan Torosların memba suyu akmaya başladı. Bu Konya’nın en büyük hayali idi.  Bizler bu projemizi bayram öncesinde tamamladık ve KOSKİ’ye devrettik. Onlarda kademeli olarak çeşmelerden suları vermeye başladılar. Konya’nın bir kısmı memba kalitesinde suyu içiyor. Aradaki fark da görülüyor. Konya’mız için hayırlı olsun. Bundan sonra Bağbaşı Barajı’ndan sürekli olarak Konya’ya içme suyu gelecek” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim