TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi, şehrin gelişimine katkı sunmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor. MMO Konya Şubesi aynı zamanda TMMOB'nun İl Koordinasyon Kurulu Sekreterlik görevini de yürütmesi nedeniyle, TMMOB'a bağlı diğer odalarla olan irtibatı ve istişareyi de sağlıyorlar. Bu anlamda, şehirle ilgili bazı konularda ortak kararlar alma noktasında TMMOB'a bağlı odalar olarak MMO Konya Şubesi tarafından çalışmalar gerçekleştiriliyor. Şehrin sorunlarıyla ve yaptıkları çalışmalarla ilgili Yenigün'e değerlendirmelerde bulunan MMO Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun, şehirdeki istişare eksiğine dikkat çekti. Konya'nın önemli bir potansiyeli olduğunu ancak bu potansiyeli değerlendiremediğini belirten Başkan Altun, yerel yöneticilerin kendileriyle yeterli derecede görüş alışverişi yapmadıkları için Konya'nın bu potansiyelini iyi değerlendiremediğine vurgu yaptı. Ayrıca Başkan Altun, geleceğin teknolojilerine hazırlık yapmak için üniversite-sanayi işbirliğine işaret etti. 

İSTİŞARE YOKLUĞU KANAYAN YARA!

MMO Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun, şehrin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2010 yılında Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nin Yönetim Kurulu Üyeliğine girdiğini ve bu tarihten başkan olduğu tarihe kadar, yerel yöneticilerin TMMOB'a bağlı odaları dikkate almadığını gördüğünü dile getiren Altun, "Konya'da uygulanacak projelerde, atılacak adımlarda odalara gelip danışma, fikir alma girişiminde bulunmuyorlardı. Bu benim hep dile getirdiğim ve üzerine gitmek istediğim bir durumdu. Başkan olunca bu konunun üzerine eğildim ve Belediye başkanlarını ziyaret ederek bu sorunları konuştum. Biz belediye başkanlarımıza projelerde önerilerde bulunabileceğimizi, Konya'da atılacak faydalı adımlarda faydalı olabileceğimizi ve elimizden geldiğimizce yardım edebileceğimizi söyledik. Ama maalesef bir dönüş olmadı. Bu durum bizim kanayan yaramız. Nedeni nedir bilmiyoruz ama Konya'da yerel yönetimler TMMOB'a bağlı odaları yok sayıyor. Bunun faydasından çok zararı oluyor. Bazı projelerin şehrin geleceği için zararı olabiliyor. Biz bu projelerden ancak projeye başlanınca haberdar olabiliyoruz. Proje başladıktan sonra da geri dönüşü olmuyor. Ankara'da Konyalılarla ilgili toplantı yapılıyor STK'lar çağırılırken, TMMOB'a bağlı odalar çağrılmıyor. Konya'da yine STK'ların katılımıyla toplantılar yapılıyor ama TMMOB'a bağlı odalar çağrılmıyor. Bu durumdan rahatsızlık duyuyoruz" ifadelerini kullandı. 

STK'LARIN GÖRÜŞLERİ ŞEHRE KATKI SAĞLAR

Şehirde en büyük eksikliğin özeleştiri olduğunu savunan Başkan Altun, özeleştiri olmadığı için Konya'nın potansiyelini değerlendiremediğini söyledi. Konuyu örneklerle açıklayan Altun, sözlerine şöyle devam etti, "Diriliş Ertuğrul Dizisi'ni ele aldığımızda Muhittin Arabi'nin etkisini görüyoruz. Muhittin Arabi diyince de benim aklıma Konevi Hazretleri geliyor. Çünkü manevi oğlu, aynı zamanda üvey oğlu. Konevi Hasretleri'nin annesi ile evlidir. Ama biz bu potansiyeli bile ele alamadık. Tarihi bir dizide kesinlikle Konya'nın bir etkisi vardır. Bugün Abdülhamid Dizisinde bile Konya'daki Mevlevi Dergahı'nın önemi orada bile zikrediliyor. Kaldı ki yine geçmişten bu yana ticaret kervanlarının güzergahı olmasını, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bile geçen doğal güzelliklerinin olmasını şehrimizin Hz. Mevlana gibi önemli değerlerinin olmasını bir türlü dışarıya yansıtamadık. Şuanda Mevlana Haftası'ndayız, türbelerin ve müzelerin hepsi tadilatta. Gelen misafirler günübirlik geliyor, 2. güne kaldığında gezecek yer bulamıyor. Ne zaman biz vizyoner bir bakış açısıyla bu potansiyelimizi dışarıya yansıtır, özeleştiri yaparak diğer STK'ların da görüşlerini alırsak o zaman şehir daha başarılı olacaktır. Bugün bir trafik sorunumuz var, hava kirliliği sorunumuz var, dar gelirli vatandaşlar için kira sorunu var, Suriyeli kardeşlerimizle ilgili bazı sorunlar var, el birliği yapıldığı zaman bu sorunların hepsini aşılabilecek sorunlar olarak görüyorum."

KONYA'DAKİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENMELİ

Konya'nın kış aylarındaki en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliği ile ilgili yapılması gerekenlerden bahseden Başkan Altun, Aralık ve Ocak ayının Konya'nın havasının en kirli dönemleri olduğunun bilgisini verdi. Geçen yılki verilere göre Konya'nın en kirli havası olan 3. şehir olduğunu hatırlatan Altun, şunları söyledi, "Hava kirliliğinin önlenmesi için bir kere şehrin yapısını iyi ele almak lazım. Rüzgara hakim bölgeler ve rüzgarın geliş ve çıkış yönünü iyi bilmek gerekiyor. Konya çünkü çukur bir bölge, rüzgarı kestiğinizde kirli hava şehrin üstünde birikiyor. Bu sorun doğalgazla biraz azaldı ama araç sayısının artması ve hala kömürün kullanılması nedeniyle devam ediyor. Biran önce doğalgazın daha da yaygınlaştırılması, kirliliğin milimize edildiği araçlara teşvik verilmesinin önünün açılması lazım. İnşallah yetkililer bu kirliliği görürler ve önlem alırlar diye düşünüyorum."

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ 

Makineleşmeyle gelinen süreçten sonrası için Konya'nın ve ülkenin yeni teknolojilere hazırlıklı olması gerektiğini de vurgulayan Başkan Altun, sözlerine şöyle devam etti, "Almanya 2030 yılında içten yanma motoru yani petrol ürünüyle çalışan motoru bitirecek. Elektrikli arabaya geçecek. Aynı kararı Fransa ve İsveç de aldı. Dolayısı ile önümüzdeki 20-30 yıl için bir hedefleri var. Bizim için biraz bu teknolojiler erken. Ama önümüzde Avrupa Birliği'nin koyduğu kararlar var. Bir kere bu bizim bütün sanayimizi, vatandaşımı etkileyecek. Konya sanayisi otomotiv sektöründe öncü bir şehir. Avrupa tamamen elektrikli motora geçerse, piston gibi malzeme üretimi yaparak bu bölgelere ihraç eden firmalar ne yapacak? Ama şuanda önlem alırsak hem çevreye hem vatandaşımıza hem sanayicimize fayda sağlayacak. Özellikle yerli otomobilde elektrikli araba kararı alınması çok doğru bir karardı bu konuda devletimizin arkasındayız. 1970'lerde Konya sanayisi yeni doğdu, 1980'lerde emeklemeye başladı, 1990'larda koşmaya başladı, 2000 ve sonrasında delikanlılık çağında Konya sanayisi. Ama kırılma noktasında. Bu noktaya kadar biz kopyalamayla geldik. Ama Konya bu konuda devletten hiç destek almadı. Biz sanayide 5. sıradayız bizden önceki sıradaki illerde devlet destekli yatırımlar var. Daha ilk defa Konya'ya ASELSAN yatırımını yeni verdi. Bu nedenle, biz bugüne kendi potansiyelimizle gelmişiz. Kopyalayabilerek her şeyi yapabiliyoruz ama kırılma noktası şu; katma değer katabilecek bilimsel yetkiye ve etkiye sahip olmak lazım, orada da üniversite-sanayi işbirliği ön plana çıkıyor."

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim