OBEZİTE KONYA’NIN SORUNU

Konya’nın sağlık sektöründe önde gelen kuruluşlarından olan Özel Büyükşehir Hastanesi uzun yıllardır Konyalıların hizmetinde. Deneyimli ve uzman kadrosu ile hizmet veren Büyükşehir Hastanesi sağlık alanında sağlamış olduğu istihdam ile de oldukça önemli bir kurum niteliğinde. Ayrıca hastane, hatalara göstermiş oldukları güler yüz ve sunmuş oldukları kaliteli hizmet ile sağlık sektöründe adından sıkça söz ettiren kuruluşlardan biri. Özel Büyükşehir Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Ali Yazar sağlık sektörü ve Özel Büyükşehir Hastanesi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Yazar, Konya’nın en önemli sağlık sorununun obezite ve buna bağlı olarak kalp rahatsızlıkları olduğunu söyledi. 

180 BİN HASTA MUAYENE EDİLDİ

2016 yılında 180 bin civarında hasta muayenesi yaptıklarını belirten Dr. Yazar, “9 bin  ameliyat ve 4 bin 500 civarında yataklı medikal hasta takibi yapılmıştır. 21 branşta 38 hekim 116 yardımcı sağlık personeli ve 135 idari, mali, teknik ve temizlik personelimizle hizmet verilmiştir. Sağlık Bakanlığının her yıl yapmış olduğu kalite standartlarına yönelik denetimlerde hastanemiz daha önceki yıllarda da olduğu gibi 2016 yılında da yüzde 90'ın üzerinde bir puan almıştır. Hasta memnuniyet oranlarımız ise polikliniklerde yüzde 97, yataklı bölümlerde yüzde 98 olarak gerçekleşmiştir” dedi. 

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Başhekim Dr. Mehmet Ali Yazar kimdir?

1967 yılında Konya 'nın Beyşehir ilçesinde doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Beyşehir Eşrefoğlu İlkokulu ve Beyşehir İmam Hatip Lisesi 'nde tamamladıktan sonra 1985 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 'ne girdim. 1992 yılında fakülteyi bitirdikten sonra iki yıl Nevşehir Kozaklı İlçesi Karasenir Sağlık Ocağında mecburi hizmetimi yaptım. Mecburi hizmet sonrası on yıl Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğünde kurum tabipliği görevinde bulundum. 2004 yılından bu yana da Özel Büyükşehir Hastanesi Mesul Müdürlüğü görevine devam ediyorum.

Büyükşehir Hastanesi’nin tarihsel süreciyle alakalı sizden bilgi alabilir miyiz?

Hastanemizin kuruluşu 1979 yılına kadar inmektedir.1979 yılında 13 doktor ortaklığı ile Büyük İhsaniye caddesinde 19 yataklı Yeni Sağlık Yurdu Hastanesi olarak faaliyete başlamıştır.1983 yılına kadar 22 doktorun ortaklığıyla devam etmiş, 1983 yılında 35 ortaklı Özel Sağlık ve Tedavi Kurumları Ltd. Şti.’ne dönüşmüştür.1985 yılında Özel Sağlık Yurdu AŞ. olarak ünvan değiştiren şirket, ortaklarının büyük bir kısmının hisselerini Konya Büyükşehir Belediyesinin bir iştiraki olan Sağtaş Sağlık Tesisleri ve Tic. AŞ.’sine satmasıyla 1987 tarihinden itibaren Belediye Hastanesi olarak Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmiştir. 2001 yılından bu yana Belediye Salık Hastanesi A.Ş çatısı altında hizmet veren hastanemiz 35 yıllık süreçte sırasıyla Yeni Sağlık Yurdu, Sağlık Yurdu, Özel Sağlık Yurdu, Belediye Hastanesi ve Özel Büyükşehir Hastanesi isimlerini kullanmıştır.

Hastaneniz kim tarafından işletilmekte ve hangi statüde hizmet vermektedir?

Hastanemiz Konya Büyükşehir Belediyesinin bir iştiraki olan Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş tarafından 2006 yılından bu yana Özel Hastane statüsünde Konya ve bölge halkımıza hizmet vermektedir.

Hastanenizin hizmet alanı nedir?

HİZMET VERDİĞİMİZ BRANŞLAR

Cerrahi Branşlar:

*Genel Cerrahi

*Kalp Ve Damar Cerrahisi

*Beyin Cerrahisi (Nöroşirurji)

*Kadın Hastalıklar ve Doğum

*Göz Hastalıkları

*Kulak Burun Boğaz

*Ortopedi ve Travmatoloji

*Üroloji (Bevliye)

*Anestezi ve Reanimasyon

Dahili Branşlar:

*İç Hastalıkları (Dahiliye)

*Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

*Kardiyoloji

*Nöroloji 

*Dermatoloji (Cildiye)

*Göğüs Hastalıkları- Alerji

*Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR)

Laboratuar Branşları ;

*Radyoloji

*Mikrobiyoloji

*Biyokimya

Büyükşehir Hastanesi’nin teknik alt yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

İlerleyen teknolojiyle birlikte sağlık sektöründe yeni tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Özel Büyükşehir Hastanesi olarak imkanlar nispetinde ve Sağlık Bakanlığının müsaadesi çerçevesinde her türlü ileri tanı ve tedavi yöntemini hastanemize kazandırmanın gayretindeyiz. Bu anlamda Radyoloji ünitemizde MR, Tomografi, Kemik Dansitometri, Mamografi, Direk ve Endirek Röntgen, Ultrasonografi ve Renkli Doppler Ultrasonografi ile; Laboratuar tetkikleriyle, Kardiyoloji Ünitemizde Kroner Anjiyografi, Eko Kardiyografi, Efor ve Holter ile; Genel Cerrahi ve Dahili Braşlar için Endoskopi, Üroloji için ESWL (Böbrek Taşı Kırma Ünitesi), Göğüs Hastalıkları için SFT ve Alerji Testleri ile Nöroloji branşlarımızda EEG ve EMG ile, Göz Hastalıkları için OCT, FFA Argon Lazer ve YAG Lazerle, KBB branşında Odiometri Timpanometri, Endovizyon sistemi ve Horlama Tedavisinde kullanılan Radyofrekans ile, Kadın Hastalıkları ve Doğum Braşlarımızda 4 Boyutlu Ultrasonografi gibi teknik ekipmanlar yardımıyla hizmet veriyoruz.

Hastanemizde her türlü genel ve lokal anestezili ameliyatlar yapılabilmektedir. Bunun   yanında Açık Kalp Ameliyatları (By-pass), Kalp kapak ameliyatları, Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar, FAKO ile katarakt ameliyatları, TUR ile prostat ameliyatları ve radyolojik görüntüleme eşliğinde Beyin Cerrahisi ve Ortopedi ameliyatları yapılmaktadır. 

Hastanede görevli olduğunuz günden beri Konya’da gördüğünüz, şahit olduğunuz en önemli sağlık sorunu nedir?

Konyamızın en önemli sağlık sorunu kanaatimce obezite ve buna bağlı olarak gelişen kalp hastalıklarıdır.

Hasta Hakları konusunda neler söylemek istersiniz? Bu konu hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

İnsanların yitirdikleri sağlıklarına yeniden kavuşmak üzere onlara yardımcı olan ve sağlık hizmeti veren kişilerle olan ilişkilerinde bir “insan” olarak sahip oldukları hakların bütününe hasta hakları diyoruz . Türkiyede hasta haklarının tarihsel gelişimine bakıldığında 01.08.1998 tarihinde 23420 sayılı Resmi Gazete'de, hasta haklarını somut olarak göstermek, sağlık hizmetinin verildiği her yerde, sağlık hizmetini alan herkesin faydalanmasını, hak ihlallerinden korunmasını, gerekirse hukuki yollara başvurabilmesini sağlamak amacı ile Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmıştır. 2003 yılında Sağlık Bakanlığınca Hasta Hakları Yönetmeliği’nin standart olarak uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Biz Özel Büyükşehir Hastanesi olarak Misyonumuzda “Hasta haklarına saygılı olmak”, Kalite Politikamızda da “Hasta ve Hasta yakınları ile doğru ve etkili iletişim kurmak; onların görüş, istek ve önerilerini dikkate almak” cümlelerini özellikle seçerek Hasta Haklarına ne kadar önem verdiğimizi ortaya koyuyoruz.

2016 yılı Özel Büyükşehir Hastanesi için nasıl geçti? (Faaliyetleriniz, hizmetleriniz, ekibiniz ve hastanenizin performansı, hasta memnuniyeti vs. açısından değerlendirme)

2016 yılında 180 bin civarında hasta muayenesi, 9 bin ameliyat ve 4 bin 500 civarında yataklı medikal hasta takibi yapılmıştır. 21 branşta 38 hekim 116 yardımcı sağlık personeli ve 135 idari, mali, teknik ve temizlik personelimizle hizmet verilmiştir. Sağlık Bakanlığının her yıl yapmış olduğu kalite standartlarına yönelik denetimlerde hastanemiz daha önceki yıllarda da olduğu gibi 2016 yılında da yüzde 90'ın üzerinde bir puan almıştır. Hasta memnuniyet oranlarımız ise polikliniklerde yüzde 97, yataklı bölümlerde yüzde 98 olarak gerçekleşmiştir.

Özel hastaneler olarak özel sağlık sigortası noktasında sigorta sektörü ile çalışmalarınız ne durumda? Bilgi verebilir misiniz?

Yurt içi ve yurt dışı sağlık sigortalarının tamamına yakını ile anlaşmalarımız olup, hepsine en iyi hizmeti verme çabasındayız.

Tıp kadrosu dışında deneyimli sektör profesyoneli sorunu yaşıyor musunuz?

Zaman zaman sağlık elemanı dışındaki çalışan grupta deneyimli eleman bulma sıkıntısı yaşanabilmekle birlikte asıl sıkıntıyı sağlık grubunda, özellikle de ebe ve hemşire grubunda yaşamaktayız.

Sağlık sektörünün ne gibi sıkıntıları, zorlukları vardır? Bu husus hakkında da bilgi almak isteriz.

Yaşadığımız sıkıntılardan bahsetmeden önce bir gerçeğin hakkını vermek zorundayım. Ülkemiz son yıllarda her alanda hızlı bir gelişim içindedir. Sağlık alanında yapılan reformlarla bugün vatandaşımız 10 yıl önce hayal bile edemediği ölçüde ve kalitede sağlık hizmeti almaktadır. Sağlık hizmetleri kalite standartları çerçevesinde bütün kamu ve özel hastaneler her yıl denetlenmekte ve Sağlık Hizmet Kalite puanlamasına göre sınıflandırılmaktadır. Son 5 yıldır yapılan bu puanlama da hastanemiz hep en üst dilimde yer almıştır. Konya’mızın gururu olmuştur.

Sektörde yaşadığımız sıkıntılarının büyük bir bölümünün, yaşanan hızlı gelişimin geçiş sürecinde olmamamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Bu sıkıntıların başında ülkemizin hekim açığından kaynaklandığını düşündüğümüz, hekim kadro planlaması gelmektedir. 15 Şubat 2008 tarihinde çıkan bir yönetmelikle özel hastanelerin yeni bir branşta hizmet vermesi veya mevcut bir branşına ilave bir hekim isdihdam edebilmesi Sağlık Bakanlığı Planlama Komisyonu kararıyla yapılabilmektedir. 

Bundan başka değişim ve geçiş sürecinden kaynaklandığını düşündüğümüz sağlık ve sosyal güvenlik uygulamalarındaki (-takibinde dahi zorlandığımız-) değişiklikler, SUT fiyatlarının yetersizliği ve ilave ücret sınırlaması ilk aklıma gelen sıkıntılardır. 

Hizmet kalitemizden ödün vermeden gider kalemlerini azaltarak, personelimizi sürekli olarak eğitip motivasyonunu üst düzeyde tutarak, özveriyle çalışarak bu sıkıntıların altından kalkmaya çalışıyoruz. 

Hastanenizi sektörünüzdeki diğer hastanelerden ayırıcı husus ya da hususlar var mı, gelecek planlamanız hakkında neler ifade etmek istersiniz?

Özel Büyükşehir Hastanesi olarak hasta ve çalışan güvenliğine, hasta ve çalışan memnuniyetine azami derecede önem veriyor, bu konuda çalışanlarımızı ve hastalarımızı bilinçlendiriyor, yönetim politikamızı buna göre belirliyoruz.

Özel Büyükşehir Hastanesinin hedefi alanında uzman, tecrübeli ve güler yüzlü bir ekiple, uluslararası kalite standartlarında tıbbın en ileri teknolojisini kullanarak, çağdaş değerleri ve meslek ahlakını temel alarak, kaliteden taviz vermeden en ekonomik sağlık hizmetini sunmaktadır. Hizmette üstün kaliteyi ilke edinen hastanemiz, insanın en değerli varlık olduğu düşüncesinden yola çıkarak, açık ve bilimsel yaklaşımıyla hastalarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gereken tüm çabayı sunmaktadır. Hastalarına en üst düzeyde bakım sağlamayı hedefleyen hastanemiz,gösterdiği bakım ve özenle gurur duymaktadır. Özel Büyükşehir Hastanesi hastalarının ve toplumun sağlık bakım ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak en etkin, en son ve en ileri teknolojik yöntemleri kullanır. Hastalarımızın rahat etmesi için her şeyin eksiksiz ve kusursuz olmasına özen gösterir. Hastanemizin gücü ve kalıcılığı buradan kaynaklanmaktadır. 

Özel Büyükşehir Hastanesi, hasta ile hastanenin kaynaştığı bir hastane. Hastanın kendisini “evinde gibi” rahat hissettiği bir hastane… Bu durum, hastanemizin başarılı geçmişinin yanı sıra doktorundan hemşiresine, ebesinden teknisyenine, yöneticisinden hizmetlisine tüm arkadaşlarımız güler yüzlü, insan odaklı ve özverili çalışmasının bir sonucudur.

Amacımız; daima, daha hızlı, daha kaliteli ve daha güler yüzlü hizmet sunarak en zor anında insanımızı memnun edebilmek, dertlerine derman olabilmektir.

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim