Eğitimden sağlığa, kültürel hayattan sosyal hayata pek çok alanda önemli hizmetler veren Selçuklu Belediyesi, bu sayede hem vatandaşların gündelik hayatlarını kolaylaştırıyor hem de vatandaşların kültürel birimlerini artırmalarına katkı sağlıyor. Özellikle eğitime verdiği destekle adından sıkça söz ettiren Selçuklu Belediyesi, önemli projeler yürütüyor. Bu projelerden biri de kütüphaneler. İlçenin farklı noktalarında okullara veya farklı sosyal yatırımların içerisine kurduğu kütüphanelerle ilçenin kültürel hayatına katkı sağlayan Selçuklu Belediyesi, örnek olmayı sürdürüyor. 

58 KÜTÜPHANE, 400 BİN 452 KİTAP

Selçuklu Belediyesi’nin ilçe genelinde 58 kütüphanesi bulunuyor. Bunlardan 8’i halk kütüphanesi, 50 tanesi ise okul kütüphanesi olarak hizmet veriyor. İlçe genelinde bulunan 58 kütüphanede toplamda 400 bin 452 kitap bulunuyor. Kitapların durumu merkezi sistemle takip edilebiliyor. İlçede bulunan kütüphaneler vatandaşlar tarafından da oldukça beğeniliyor. Öyle ki, çok sayıda vatandaş kütüphanelerden yararlanabiliyor. Bu anlamda 1 yılda ortalama 778 bin 1 kitap hareketi oluyor. Ayrıca tüm kütüphanelerde toplamda 121 bin 283 üye bulunuyor. Kütüphanelerin verdiği yıllık internet hizmeti ise 646 bin olarak kayıtlara geçmiş durumda. Bu da ilçede bulunan kütüphanelerin önemli bir hizmet verdiğini ortaya koyuyor. 

20 YENİ KÜTÜPHANE AÇILACAK

Selçuklu Belediyesi'nce ilçeye kazandırılan 58 kütüphanenin 29'u 2018 yılında açıldı. Kütüphane yatırımlarına devam eden Selçuklu Belediyesi, kütüphane yatırımlarına önümüzdeki günlerde yenilerini ekleyecek. 2019 yılında 20 kütüphanenin daha açılışı yapılacak. Bir tanesi çocuk kütüphanesi olarak hizmet verecek olan kütüphanelerin açılışları yakın bir zamanda gerçekleştirilecek. Açılacak yeni kütüphanelerle birlikte 78 bin 200 kitap daha kütüphanelerin kitaplıklarına eklenecek. Açılacak kütüphanelerle birlikte Selçuklu Belediyesi'nin kazandırdığı kütüphane sayısı 78'e yükselecek. 

SELÇUKLU'DA BULUNAN 58 KÜTÜPHANE ŞÖYLE

Özel İdare 100. Yıl İlkokulu Kütüphanesi, Akıncılar Mah. Ahmet Haşhaş 

İlkokulu Kütüphanesi, Şehit Osman Demir İlkokulu Kütüphanesi, Sıraç Aydın Taşbaş İlkokulu Kütüphanesi, Ahmet Acar İlkokulu Kütüphanesi, Şükriye Onsun İlkokulu Kütüphanesi, Zeliha Lütfi Kulluk İlkokulu Kütüphanesi, Abidin Saniye Erçal

İlkokulu Kütüphanesi, Cemile Erkunt İlkokulu Kütüphanesi, Alaeddin İlkokulu Kütüphanesi, 

Cahit Zarifoğlu İlkokulu Kütüphanesi, Büyükbayram Ortaokulu Kütüphanesi, Rebii Karatekin Ortaokulu Kütüphanesi, Mustafa Hotamışlı  İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, 

Şehit Abdullah Tayyip Olçok Ortaokulu Kütüphanesi, Selçuklu Belediyesi İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, Mustafa Büyükkaplan Hafız İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, Ortaokulu Kütüphanesi, Muhammed Hamdi Yazır  İmam Hatip Ortaokulu (Kız) Kütüphanesi, Nene Hatun İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, Muhammed Hamdi Yazır İmam Hatip Ortaokulu (Erkek) Kütüphanesi Kemal Akpınar İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, M. Halil İbrahim Hekimoğlu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Adnan Akgül Özel Eğitim Meslek Lisesi, Türk Telekom Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Ufuk Baysan Anadolu Lisesi, Mahmud Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi, Selahaddin Eyyubi Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Süleyman Çelebi Kütüphanesi, Şeker Kütüphanesi, 

Rauf Orbay Kütüphanesi, Bosna Hersek Kütüphanesi, Keleşoğlu Kütüphanesi, Akşemsettin Kütüphanesi, Esader Valide Sultan Külliyesi Kütüphanesi, İsmail Kaya A.İ.H.L. Kütüphanesi,

Bosna Anadolu İ.H.L. Kütüphanesi, Mareşal Ortaokulu Kütüphanesi, Hocacihan Ortaokulu Kütüphanesi, Hakim Ömer Onsun İlkokulu Kütüphanesi, Adnan Hadiye Ortaokulu Kütüphanesi, Buhari Anadolu  İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi, Şemsi Tebrizi A.İ.H.L. Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç İHO. Kütüphanesi, Kaşgarlı Ortaokulu Kütüphanesi, Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu Kütüphanesi, Mahmut Sami A.İ.H.L. Kütüphanesi, Tepekent İ.H.O. Kütüphanesi, Başarakavak İlkokulu Kütüphanesi, Konevi Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Selçuklu Belediyesi Ortaokulu Kütüphanesi , İmkb Ortaokulu Kütüphanesi, Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Sancak ortaokulu Kütüphanesi, Selçuklu Fen Lisesi Kütüphanesi, Mümine Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi  Kütüphanesi, Sızma Halk Kütüphanesi. 

YENİ AÇILACAK KÜTÜPHANELER

İlçeye 2019 yılında kazandırılacak olan kütüphaneler ise şöyle; Tatköy İlkokulu Kütüphanesi, Ahmet Perihan Demirok İlkokulu Kütüphanesi, Osmangazi İlkokulu Kütüphanesi, Mustafa Büyükkaplan Hafız İmam Hatip  Ortaokulu (Kız) Kütüphanesi, Ahmet Karaciğan Ortaokulu, Talha Bayrakçı İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu Kütüphanesi, Kazım Özenç Seçen Ortaokulu Kütüphanesi, Aliya İzzet Begoviç İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi, Selçuklu Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Erdem Beyazıt Ortaokulu Kütüphanesi, Şehit Mustafa Çuhadar Ortaokulu Kütüphanesi, Hasan Akbıyık İlköğretim Okulu Kütüphanesi, Ertuğrul Gazi Ortaokulu Kütüphanesi,  Mehmet Tuza Pakpen Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Gazi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Erbil Koru Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Ayşe- Kemal İnanç A.İ.H.L. Kütüphanesi, Şehit İbrahim Betin İlkokulu Kütüphanesi, Aydınlık Evler Aile Yaşam Merkezi Çocuk Kütüphanesi. 

KÜTÜPHANELER EN UĞRAK MEKANLARDAN

Şehirleşme alanında önemli atılımlar sağlayan Selçuklu Belediyesi, ilçenin dört bir köşesinde yürüttüğü imar ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, ilçenin modern bir yapıya kavuşmasını sağlıyor. Bunu yaparken Belediye, hem kentleşme hem de vatandaşların kullanabileceği sosyal tesis alanlarını da artırıyor. Böylece Selçuklu İlçesi, topyekün bir yükselmeyle, hizmet kalitesini artırıyor. Bu anlamda oluşturulan kütüphaneler, vatandaşların eğitim, kültür ve sosyal anlamda yararlandığı en uğrak mekanların başında yer alıyor. 

KÜTÜPHANELER HERKESE AÇIK

İlçenin farklı noktalarında hizmet veren kütüphaneler, eğitim ve kültür hayatına katkı sağlıyor. Kütüphaneler üyelik sistemi ile hizmet veriyor. Herhangi bir kütüphaneye olan bir vatandaş, Selçuklu Belediyesi'nce ilçeye kazandırılan  tüm kütüphanelerden faydalanabiliyor. “Halk kütüphanesi” olarak hizmete giren kütüphaneler, ilkokul birinci sınıftan itibaren tüm vatandaşların kullanabileceği bir alan olarak hizmet veriyor. Tabiri caizse, 7’den 70’e herkese açık olan kütüphanelerin, bu nedenle her yaştan müdavimi de bulunuyor. 

FARKLI ÇEŞİTTE KİTAP BULUNUYOR

Selçuklu Belediyesi tarafından kazandırılan kütüphanelerde herkesin beğenisine göre kitaplar bulunabiliyor. Tüm halka açık kütüphaneler olduğu için, kitap çeşidi de buna göre düşünülmüş. Bu nedenle kütüphanelerde hikaye, roman, dini yayınlar, çocuk yayınları, edebi yayınlar, şehir, belediye yayınları, kültürel yayınlar, sanatsal yayınlar, bilim - teknik kitapları, çocuk gelişim kitapları gibi bir çok çeşitte kitap rahatlıkla bulunabiliyor. Kitaplar alanlarına göre raflarına düzenli bir şekilde koyulduğu için, okuyucular da aradığı kitapları rahatlıkla bulabiliyor. Bu konuda okuyuculara kütüphanelerin görevlileri de, zorda kaldıkları zaman yardımcı oluyor. Bu noktada, kütüphanelerden istenilen kitapların bulunması ve alınmasında, kullanıcılar için büyük kolaylıklar sağlanıyor. Kütüphanelerde ayrıca günlük gazeteler ve güncel dergiler de bulunuyor. Böylece vatandaşlar, Türkiye ve Konya gündemini de burada rahatlıkla takip edebiliyor. 

İNTERNET HİZMETİ

Kütüphanelerde bilgisayar hizmeti de veriliyor. Ücretsiz bir şekilde vatandaşlar buraya gelerek, rahatlıkla bir konu üzerinde araştırma yapabiliyor, çıktı alabiliyor. Küçük yaştaki çocuklara bu konuda yine kütüphanelerin görevlileri yardımcı olarak, araştırılması gereken konunun tam anlamıyla araştırılıp işe yarar hale getirilmesi için yardımcı oluyor.

Yine kütüphanelerde rahat bir şekilde ders çalışmak için masalar ve sandalyeler de bulunuyor. Evde veya bir başka yerde ders çalışma ortamı bulamayan öğrenciler, buralara gelerek ders çalışabiliyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim