Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite hayali kuran öğrenciler ve aileleri tercih yapacakları Üniversiteleri ve bölümleri yakından araştırmaya başladı. Üniversite tercihlerinde Konya ise büyük önem taşıyor. 3 devlet ve 2 özel olmak üzere 5 üniversitesi bulunan Konya, adeta bir öğrenci şehri durumunda. Toplam 100 binden fazla üniversite öğrencisini ağırlayan Konya, üniversitelerin eğitim kalitesinin yüksek olmasıyla da göze çarpan iller arasında bulunuyor. Bu anlamda Türkiye genelinde üniversite tercihinde bulunan öğrenciler için Konya ilk sıralarda yer alıyor.

REKTÖR SADE ÜNİVERSİTEYİ ANLATTI

Tercih dönemin başlaması ile birlikte Konya’da bulunan üniversitelerin rektörlerini Konya Yenigün Gazetesi’ne konuk ediyoruz. Röportajlarımızın üçüncü konuğu olan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, üniversitelerinin detaylarını ve eğitim kalitesini paylaştı. Rektör Sade, KTO Karatay Üniversitesini iş dünyasının nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini, bilimin ve ilmin ışığında tüm dünyayı aydınlatma idealinde bir üniversite olduğuna dikkat çekti.

Sayın Rektörüm, öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Konya Karapınar doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Konya’da tamamladım. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1984 yılında mezun oldum. Aynı yıl Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladım. Aynı üniversitede 2002 yılında profesör oldum. Alanımla ilgili bakanlıklarda teknik görevler yürüttüm, Konya da değişik kuruluşlarla işbirliği halinde alanda önemli uygulama projeleri gerçekleştirdim. KOP BKİ’de Başkan Danışmalığı, TÜBİTAK KAMAG ’da GYK üyeliği yaptım. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinden sonra, 31 yıl görev yaptığım Selçuk üniversitesinden ayrılarak, 15 Mayıs 2015 yılında KTO Karatay Üniversitesi Rektörlüğü görevine atandım. Halen aynı görevi yürütmekteyim.

Kurumunuzu tanıyalım. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nin öğrenci ve akademik personelini nicelik ve nitelik bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?

KTO Karatay Üniversitesi, 20 bin üyesi bulunan KTO’nun bir üniversitesidir. KTO 1882 yılında kurulmuş Türkiye’nin en eski ve köklü odalarından birisidir. Üniversite adını 1251 yılında Selçuklu Devlet Adamı Celalettin Karatay tarafından kurulmuş ve 1914 yılına kadar aralıksız eğitim öğretim vermiş, kritik dönemde münevver insanlar yetiştirmiş ‘Karatay Medrese’ sinden almıştır. KTO Karatay Üniversitesi yeniden 2009 yılında kurulmuştur. İş dünyasının nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir. Bilimin ve ilmin ışığında tüm dünyayı aydınlatma idealinde bir üniversitedir. Akademisyenlerimiz dünyanın ve ülkemizin en iyi üniversitelerinden mezun, ihtisaslarını yapmış genç ve dinamik kadrodan oluştuğu gibi, sahasında duayen hocalarımız da mevcuttur. Öğrencilerimiz üniversitemizin özelliklerini bilerek gelmekte, bu ekosistemden etkilenmekte, kendilerini geliştirmiş olarak nitelikli bir altyapıyla mezun olmaktadırlar.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nin özelliklerinden bahsettiniz. Diyelim ki, ben bir öğrenciyim. Neden KTO Karatay Üniversitesi'ni tercih etmeliyim?

Bunun için farklılıklar ve özgün yönünü ortaya koymak gerekir. Yetkin akademik kadro en önemlisi. Diğeri sahip olduğu laboratuvar, atölye benzeri alt yapının zenginliği. Üniversitenin konumunun ulaşım ağlarının ortasında yer alması. Barınma ihtiyaçlarının konforlu yurt ve konukevlerinde karşılanabilmesi. Burs çeşitliği, 20 farklı burs kaleminin olması ve vakıf üniversiteler burs sıralamasında 5. Sırada bulunması. İş dünyasının bölüm açma aşamasında nabzının tutulması ve açılan bölümlerin sektörde karşılığının olması. Bölüm Müfredatının “Müfredat Çalıştayları” ile sektörle birlikte oluşturulması. Sonrasında her bir öğrenciye (Mühendislik Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi için) sektörden bir danışman atanması ve öğrencinin sektörel bilgi ile donatılması. Hukukta Gözlem, İşi Yerinde Gözle, gönüllü staj uygulamaları ile kariyer yolculuğu için hazırlık uygulamaları. Adalet Sarayına en yakın Hukuk Fakültesi için Adalet Günleri, Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri için öğrencilerin temel tıp bilimlerinde kendilerini geliştirecekleri “Tıp Fakültesi Merkezi Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı”. Ticaret ve Sanayi MYO, Mühendislik Fakültesi öğrencileri için “Akıllı Teknolojiler Merkezi” “Teknoloji ve Eğitim Kampüsü” ekosisteminde çağın bilgi ve teknoloji potasına erime imkanı. Yaygın Asistan Öğrenci ve Lisansüstü Bursiyerlik imkanı. Mezuniyet sonrası Kariyer ofisimizin iş dünyası ile öğrencilerimizi bir portalda buluşturulması sonucu, hızlı iş bulma imkanı. Bütün bunlar KTO Karatay Üniversitesini tercih etmek için gerçeklerin sadece bazıları.

Kampüsünüzde öğrenciler için sunduğunuz sosyal alan ve faaliyetlerden bahsedebilir misiniz? Hem bu faaliyetler öznelinde hem de eğitimin kalitesini artırmak amacıyla neler yapıyorsunuz?

Öğrencilerimiz modern bir kampüs alanı içerisinde eğitim-öğretim görecekler. Tüm binalarda serbest çalışma alanları, Merkezi derslik serbest çalışma alanı, Hukuk fakültesi Kütüphanesi ve çalışma alanı ile 24 saat açık basılı ve elektronik kitapça zengin kütüphane. Her binanın altında farklılıkları sunan kafe, kantin, merkezi yemekhane. Üç adet nitelikli konferans salonu, sosyal faaliyetler için onlarca nitelikli amfi. Etkin her bir öğrencinin en az birine üye olduğu, özgüven ve takım çalışmasını kazandığı, sosyal becerilerini ve entelektüel birikimini geliştirdiği 56 topluluk ve bunların gerçekleştirdiği 200 ‘ün üzerinde faaliyet. Yeni öğretim yılında tamamlanacak açık futbol, basketbol, voleybol, tenis sahaları. Birçok dalda spor takımları öğrencilerimizin hizmetine sunuyoruz.

Tercih döneminde öğrencilerin aklındaki en önemli soru, geleceğin mesleklerinin neler olduğu. Sizce geleceğin meslekleri neler? Gençlere iş potansiyeli yüksek olarak hangi bölümleri önerirsiniz?

Mesleklerin hızlı bir şekilde dönüşüme girdiği günümüzde, bugün gün yüzünde olmayan meslek ve/veya meslek gruplarının çok da uzak olmayan bir gelecekte gündelik hayatımızın bir parçası olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Dijitalleşme ile birlikte yapılan son araştırmalara göre son 10 yılda hayatımıza 2 milyon yeni iş kolu katılırken, 2030 yılında 1.7 milyon yeni iş kolunun oluşacağı öngörülmektedir.Mikro ve Nano Teknoloji,5G Nesnelerin İnterneti,Veri Bilimi ve Bulut Bilişim,Aşı Çalışmaları,Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Blokzincir Teknolojisi,İleri ve Akıllı İmalat,Akıllı ve Yenilikçi Malzemeler,Göç Çalışmaları,Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım,Sürdürülebilir Su Kaynakları,Coğrafi Bilgi Sistemleri.Disiplinler arası projelerin ve uygulamaları ve hatta bölüm/programların hayatımıza girmeye başladığı günümüzde yukarıda belirtilen konularda çalışmalar yürütecek olan bölüm ve/veya programların bir adım daha ön plana çıkacağını düşünmekteyim. YKS tercih kılavuzuna son yıllarda giren yeni bölümler incelendiğinde geleceğin mesleklerinin yukarıda belirtmiş olduğum anlarla yakından ilişkili olduğu görülmektedir. Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Yapay Zeka Mühendisliği, Yazılım Geliştirme, Dijital Medya ve Pazarlama, Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi,Çok Boyutlu Modelleme ve Animasyon,İnsansız Hava Aracı Teknolojileri ve Operatörlüğü,Engelliler için Destek Programı, Yapay Zeka ve Veri

Öğrencilerin tercih dönemindeki en önemli etken, aile. Ailelerin tercih dönemindeki öğrencilere yönelik davranış ve yaklaşımlarına dair ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Aileler adayın yetenek, eğilim, ideallerini çok iyi analiz etmeli. Dünyadaki eğilimleri, destek alarak iyi okumalı. Adayın isteklerini bu çerçevede değerlendirip, bir ölçüde mentörlük yapmalıdır. Aday yerine kendini koyup, karar verici konuma kendilerini yükseltmemelidirler. Evlatlarına güvenmeli, onlara şefkatle yaklaşmalı ve yol gösterici olmalıdırlar.

Koronavirüse karşı Üniversite önlemler aldınız? Üniversitelerin eğitim öğretimin açılması ile birlikte ne gibi önlemler alınacak?

Bu dönemde üniversitenin yenilikçi, ve inovatif yönü ortaya çıkmıştır. Öğrenci, akademisyen ve sektör danışmanlarımız tarafından; Siperlik Maske, Antibakteriyel Dezenfektan, IR Ateş Ölçer, Taşınabilir Solunum Cihazı Ön Prototipi, tek bir cihazla aynı anda dört hastanın solunum işlemini yerine getiren vantilatör modülü, kuru buharlı dezenfektan gibi çok sayıda ekipman geliştirilmiş ve bunların birçoğu uygulamada yer bulmuş, ihracata konu olmuştur. Gururla ifade edeceğimiz bir konu ise; Yerli ve Milli Aşı Geliştirme Çalışmalarına Üniversitemiz Tıp Fakültesinden iki akademisyenimizin katılıyor olmasıdır. TS 13811 “Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi” ni alan ilk üniversiteyiz. Temizlik sık aralıklarla tekrarlanmakta. Girişten itibaren her katta dezenfektanlar bulunmaktadır. Kütüphane periyodik olarak gün içinde boşaltılıp, havalandırılmakta ve temizlenmektedir. Üniversite girişinde ateş ölçülmekte. Tüm mekanlar periyodik olarak ilaçlanmakta. Maske kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Asansörlere ayakla komut verilen pedallı sistem kendi teknik ekibimiz tarafından geliştirilerek monte edilmiştir. Derslerin bir bölümü YÖK talimatı ile yeni dönemde uzaktan eğitim ile verilerek, seyreltme yoluna gidilecektir.Aynı anda üniversitede makul sayıda öğrencinin bulunması sağlanacaktır . Sosyal mesafeye uyum titizlikle kontrol edilmekte/edilecektir.

Uzaktan eğitimine yönelik üniversite olarak ne gibi hazırlıklar yapıldı?

Bunun için bahar döneminde yaşadığımız Uzaktan eğitim tecrübesinin özetlenmesi uygun olacaktır. Üniversitemiz 2017 yılında kurulan UZEM’ e en iyi uzaktan eğitim alt yapısını sağlamış ve 8. Dönem bazı derslerde bu tecrübeyi akademisyen ve öğrencilerle yaşayarak önemli bir birikime sahip olmuştur. Pandemi ile birlikte 16 Mart’ta ara verilen eğitime, 23 Mart’ta uzaktan canlı (Senkron) olarak 1350 (%84) ders ile başlamış, kısa sürede bu oranı yüzde 95 ‘e çıkarmıştır. Öğrenciler bu süreçte 1.1 milyon kez sisteme giriş yapmış, 46 milyon dakika sistemde kalmışlar, final ve bütünleme süreçleri de sistem üzerinden tamamlanmıştır. Bu süreci yüz akı ile başarılı olarak tamamlayabilen üniversiteler oranında ilk sıralarda yer aldığımızı gururla söyleyebilirim. YÖK Başkanlığı yeni dönemde derslerin yüzde 10- yüzde 40 oranında uzaktan eğitim ile yapılmasını tavsiye etmiştir. Üniversitemiz ilgili birimi ve akademisyenlerimiz buna şimdiden hazırdır. Ayrıca bunu fırsata dönüştürmek için; bölüm seçmeli dersleri ve üniversite seçmeli derslerinde ülke çapında/ uluslararası çapta kendisini bilim ve eğitim camiasına kanıtlamış, duayen bilim insanlarından faydalanılması için kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir.

Öğrenciler neden Üniversite eğitimlerini Konya’da yapmalı?

Ülkenin ortasında, tüm ulaşım ağlarının merkezinde bir şehir, Büyük şehrin her türlü imkanlarına sahip, ancak rahat, huzurlu bir şehir, Barınma imkanları olan, Daha ucuz, Kütüphane ve çalışma alanları ile donatılmış, Tarım, Ticaret, Sanayi şehri olma özelliği ile sektörel çeşitlilik ve zenginliğin oluşturduğu staj ve iş imkanları, Ulaşım çeşitliliği, kolaylığı ve ucuzluğu, Park, yeşil alan ve doğal güzellikleri ile donanımlı,Sosyal ve kültürel faaliyetlerdeki çeşitlilik (Üniversite mekanlarında Selçuklu Kongre Merkezinde) Selçuklulara başkentlik yapmış kadim bir kentin sunduğu kültürel zenginlik, Sıcak ve yardımsever insanların olduğu, bir şehir olmasında dolayı eğitimlerini Konya’da yapmalı.

Rektör olarak öğrencilere 3 kitap tavsiye etseydiniz hangi kitapları tavsiye ederdiniz?

İrade Terbiyesi-Jules Payot-Ediz Yayınevi, Direniş Karatay-Selman Kayabaşı-KAR-YAY, Ahilik ve Meslek Ahlakı-KAR-YAY, Girişimcilik Hayattır-Mehmet Şöhrap Sanlı-Elma Yayınevi.

Son olarak, tercih dönemindeki öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kendi kabiliyet, istek ve hayallerinizi önemseyin. Meslekler ile ilgili dünyadaki trendleri takip edin. Aileniz, arkadaşlarınız ve Rehberlerin yol göstericiliğine dikte edici olmayan açık olun. Okuyacağınız şehri irdeleyin. Seçeceğiniz üniversitenin tüm yönleri ile araştırın. Farklılık ve özgünlüklerine bakın. İstek, kabiliyet ve hayalinize uygun bölümlerin; öğretim üyesi profili, alt yapısını inceleyin. Kötü meslek olmadığını bilin, buna ne katacağınızın önemli olduğunu göz önünde bulundurun. Öğrencilerimizin tercihleri hayırlı olsun, başarılar dilerim.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim