Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Selçuklu Müftülüğü ve yanındaki Hz. Ebubekir Camii, farklı bir konsepti içinde barındırıyor. Özellikle Hz. Ebubekir Camii, sadece bir ibadet alanı değil aynı zaman Külliye niteliği taşıyor. Hz. Ebubekir Camii’nin içerisinde derslikler ve kitaplıklar bulunuyor. Bayanlar ve erkekler ayrı olmak üzere burada hafızlık eğitiminin yanında çeşitli sohbetler de gerçekleştirilebiliyor. Öğrenciler veya vatandaşlar buradaki kitaplardan ve sınıflardan yararlanabiliyor. Ayrıca Camii oldukça modern bir şekilde yapılmış durumda. Cam kaplama tekniğinin kullanıldığı cami, etkileyici bir görünüme sahip. Camii’nin mimarisiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Mimar Mehmet Necmi Öksüzoğlu, cami hakkında önemli bilgiler verdi.

Kısaca hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

Ben Mehmet Necmi Öksüzoğlu 20.01.1969 Konya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da okudum. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1991 yılında mezun oldum. Askerliğimi yedek subay olarak Konya personel okulunda 4 ay, Diyarbakır 2.Taktik Hava Kuvvetleri 2.Taktik İstikam İnşaat Tabur Komutanlığında yaptım.1994 yılında evlendim.4 çocuğum var.1993 yılında beri Konya’da serbest mimar olarak çalışmaktayım. 

Sizi mimar olmaya yönlendiren sebep neydi? Niçin mimarlık bölümünü seçtiniz?

Mimarlık mesleğine yönlendiren rahmetli babam maliyeci Ali Öksüzoğlu’dur. Mimarlıktan mezun olduktan sonra serbest çalışmaya başladı. Mesleğim değerinin daha iyi anladım. Şevk ve heyecanla çalışmaya devam ediyorum.

Camii ne zaman yapıldı, ne zaman ibadete açıldı. Camii’nin teknik bilgileri ve camiyi farklı kılan özellikleri nelerdir?

Söz konusu Hazreti Ebubekir Camii ve Selçuklu Müftülüğü ‘nün 2016 yılında ruhsatı alınmış, 2018 yılında 2 bina halinde inşa edilmiştir. Camimiz, tüm cephelerinde büyük sivri kemerlerle etkileyici mimari bir görünüşe sahiptir. Cam kaplama tekniğiyle modern bir görünüşe sahiptir. Kubbesinde 4 yönde ışıklandırma ve havalandırma amaçlı basık kemerli pencereler mevcuttur. Dış köşe cepheleri sivri yarım kemer pencereleriyle kompozisyon tamamlanmaktadır. 4 adet fil ayağı dışında direksiz cami tiplerimizdendir. U şeklindeki mahfil katında ve kenarlarında ve kolon yoktur. Ana cemaat mahalinin görüşü açıktır. Zemin katı brüt 800 metrekare, mahfil katı 400 metrekare, toplam 1200metrekarede 1500 kişi namaz kılabilir. Bodrum ve zemin kat toplamı 1600 metrekaredir. Gençlik merkezi kütüphane hafızlık eğitimi, irşat eğitimi ve teravihde kreş hizmeti vermektedir. Selçuklu müftülük binası ise toplam 3500metrekare alanda hizmet etmektedir. Selçuklu müftümüz Nusret Karabiber hocamıza böyle bir bina yaptırmaya karar verdiği için teşekkür ederim. Ayrıca inşaatın yapım hizmetini veren inşaat mühendisi Ahmet Çakır beyefendiye teşekkürlerimi sunarım. Müftülük yazışmalarından ve caminin mimari tasarımı bittikten sonra diğer bütün projeleri tamamlayıp ruhsat işlemleri tarafımdan koordine edilerek ilgili belediyesinden inşaat ruhsatnamesi alınmaktadır. Bütün ilçe müftülüklerimize yakın ilgi ve sağladıkları kolaylıklar için teşekkür ederiz.

Camii inşaatı sırasında camii içeresinde ve camii dışında hangi teknikler kullanıldı?

Camileri büyük çoğunlukla dernekler tarafından yaptırıldığından yöneticileri inşaattan anlamadığından, uygulamada hatalar, çirkin eklemeler, tezyinatlar yapılıyor. İkaz ettiğimizde dahi düzeltmedikleri gibi, teknik elemanları olmayan şeylerle suçluyorlar. Kendilerinin bu işi daha iyi bildiklerini bile ifade edebiliyorlar. Camii yapımına çeki düzen verilmesi mimarın uygulamada mutlaka bilfiil yer alması gerekir. Camilerin yapım tekniği olarak kalıp, demir, beton imalatları ve çatı kaplamaları genellikle alüminyum veya kurşun kaplama, dış cephelerde ise mermer ve traverten kaplama yapılmaktadır.

Hat Sanatı ve nakış işlemeler anlamında camii neler var?

Camilerde huşuyu bozan tezyinatlar, ibadet mekânının çok renkli süslenmesi uygun değildir, çok sade olması gerekir. Günümüzde inşa edilecek camiler geçmişten günümüze uzanan değerler göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.

Eserlerinizi yaparken yaratıcılığınız için herhangi bir esin kaynağınız var mı?

Eserlerimizi tasarlarken İslam mimarisinin prensipleri, Osmanlı klasik mimarisi, Anadolu Selçuklu mimarisi ve Mimar Sinan’ın eserleri bizim için yol göstericidir.

Şu an üzerinde çalıştığınız, başka hangi projeler var. Şimdiye kadar hiç tasarlamadığınız fakat tasarlamayı arzu ettiğiniz bir proje var mı?

Şu an camii projesi çalışmalarımız devam etmektedir. Tasarımına yıllar önce başladığım heyecanla çalıştığım bir projem var. Proje büyüklüğü ve geçmişten geleceğe uzanan mükemmel konseptiyle ancak devlet tarafından inşa edilebilir.

Bir mimar olarak gençlere neler tavsiye edersiniz?

Genç mimar meslektaşlarıma tavsiyem, İslam mimarisinin temel prensiplerini esas almaları ve ona göre camii tasarlamalarıdır.

RÖPORTAJ: ALAADDİN ALADAĞ

Editör: TE Bilişim