Özellikle son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle ticaretin durma noktasına gelmesi üzerine bazı sanayiciler kampanyalar düzenleyerek bu kriz ortamında kendileri için yeni fırsatlar oluşturmaya başladı. Konya’da vinç sektöründe yıllardır hizmet veren Arnikon Vinç’in sahibi Bayram Ayçiçek de düzenlediği kampanya ile krizi kendisi için fırsata çevirmeyi başardı. 

KAMPANYA BAŞLADI, İŞLER HIZLANDI

Piyasa genelinde yaşanan ekonomik daralmanın ardından yeni çıkış yolları ararken ne yapabileceklerini düşündüklerini ve bir kampanya ile krize set çekmeye çalıştıklarını belirten Arnikon Vinç Sahibi Bayram Ayçiçek, “Malumunuz olduğu üzere piyasada bir ekonomik dalgalanma var. Kimimiz kriz, kimimiz operasyon diyor ama orası bizi bağlamaz. Ama bu ekonomik daralma hem kendimizi, hem de çevremizi etkiledi. Biz de kârımızdan feragat ederek bir çıkış yolu bulduk. Yüzde 18 dahil kampanyası yaptık. Yani kâr oranımızdan vazgeçtik. İşin esasına bakarsanız tüm maliyetleri ortaya koyduğumuzda biraz zarar ettiğimiz de oluyor. Ama nihayetinde kendi işimiz. 70-80 çalışanımız var. Bu insanlar boş kalmasın, işsiz kalmasın üretimimiz devam etsin istedik. Hem de bu memleketin yatırımcısına, sanayicisine faydamız olsun düşüncesiyle hareket ettik” dedi. 

Kampanyalarının yaklaşık 2 hafta önce başladığını ve ekim ayının sonuna kadar da devam edeceğini ifade eden Bayram Ayçiçek, “Geride bıraktığımız iki hafta içerisinde normal bir zamanda daha adetli iş yaptığımız söylenebilir. Önceden misal 100 lira + yüzde 18 KDV’ye sattığımız bir ürünü KDV dahil 100 lira olarak faturalandırıyoruz. Dolayısıyla 100 liralık ürün 84-85 liraya geliyor. Bazı özel durumlar var. Sanayicilerimizin yatırım teşvik belgesi varsa onların KDV’sini zaten devlet ödüyor. Onlara da aynı şekilde KDV istisnasını uyguluyoruz. Yatırım teşvik belgesi olanlar hem devletten KDV indirimini alıyor, hem de bizim uyguladığımız yüzde 18 KDV indiriminden faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.

HEM İÇ PİYASAYA, HEM DE İHRACATA ÇALIŞIYOR

Türkiye’nin dört bir yanına vinç gönderdiklerini, bunun yanında toplam cirolarının yaklaşık yarısını da ihracattan yaptıklarını belirten Arnikon Vinç Sahibi Bayram Ayçiçek,

“İhracatımızın büyük bir bölümünü Ortadoğu ülkelerine ve Doğu Avrupa’ya yapıyoruz” dedi. Elektrikli gezer köprü yani raylı vinç imalatı yaptıklarını dile getiren Ayçiçek, genelde fabrikalara hizmet verdiklerini ifade etti. Konya’da yaklaşık 40-50 civarında meslektaşlarının olduğunu belirten Bayram Ayçiçek, “Türkiye genelinde bu işi yapan 200 civarında işletme var. Ama Konya bu sektörde yüzde 25’lik bir paya sahip. Sektörümüzün en büyük sıkıntısı, sermayesi olan herkesin bu işi yapabiliyor olması. Biz bu yıl 3. Organize Sanayi’ne taşındık. Şu an altyapı çalışmaları deva eden 5. Organize Sanayi’nden de 20 bin metrekare yerimiz çıktı. Nasip olursa bundan sonraki süreçte o arsayla ilgili yatırımlara devam edeceğiz. Yani kriz var diye yatırımdan vazgeçmiyoruz. Krizi yok sayıp yolumuza bakmaya kararlıyız” diye konuştu. 

Yıllık 300’ün üzerinde vinç üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Ayçiçek, “Bu yıl adet olarak baktığımızda daha fazla üretim yaptığımızı söyleyebiliriz. Kârlılık olarak her ne kadar geçen yılları aratsa da bu yıl Eylül ayı itibariyle 400 vinç üretimi gerçekleştirmiş olduk. Tahminlerimize göre sene sonu itibariyle bu rakam 500’ün üzerine çıkar. Kurulduğumuz yıldan bu yana da hemen hemen her yıl bir önceki yılı ikiye katlayarak yolumuza devam ettik” dedi. 

SANAYİ UZUN SÜRE KISIR DÖNGÜ İÇİNE GİRDİ

Hammadde fiyatlarındaki artışın kendilerine olumsuz etki ettiğine de değinen Bayram Ayçiçek, “Kurban Bayramı’ndan sonra dolar ilk tavan yaptığında açıkçası biz de fiyat veremedik. Çünkü biz de tedarikçilerimizden fiyat alamıyorduk. Sonra kimse fiyat vermezse, bu çark dönmeyecek. Buna bir çözüm bulmak gerektiğini düşündük. Birkaç işten zarar etme riskini göze alarak müşterilerimize fiyat verdik. Bizde zaten 2 ay öncesinden siparişler alınır. Bizi asıl sıkıntıya sokan şey de bu oldu. Halihazırda siparişini alıp anlaşmasını yaptığımız işlerin maliyeti arttı. Örneğin bir işi 100 bin liraya mâl edip, 125 bin liraya satmışız. Ama o işi 2 ay sonra teslim edecektik. 2 ay sonra bir baktık ki bizim 125 bin liraya sattığımız işin maliyeti bize 130-140 bin liraya kadar çıkmış. Yani girdi maliyetlerin artmasına bağlı olarak durduk yere yaptığımız her işten yüzde 10-15 zarar etmeye başladık. Öbür taraftan malzeme alımında da zorlandık. Zararına da olsa işi yapacağız ama bu kez malzeme alamamaya başladık. Tedarikçi arkadaşlarımız da haklı olarak vade yapmayıp peşin para istemeye başladı. Çünkü sattığı malzemenin yerine yenisini alabilsin ki o da ayakta kalabilsin. Netice itibariyle böyle bir kısır döngüye girdik. Birkaç ay boyunca devam etti bu. Biz de bundan maddi ve manevi olarak etkilendik. Ümit ediyoruz ki tez zamanda hem döviz kurlarındaki dalgalanma durur, hem de piyasa rayına oturur. Biz de ülkemiz için sanayici olarak üretimimize devam edebiliriz” dedi. 

YENİ PAZARLARLA TİCARETİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ

Piyasadaki daralmadan ve ekonomik buhrandan kurtulmanın önemli reçetelerinden birinin de yeni pazarlar bulmak olduğuna işaret eden Arnikon Vinç sahibi Bayram Ayçiçek, “Yeni pazarlar bulmak için bu yıl içerisinde 15’e yakın ülkeye gittik. Bunların 11-12 tanesi sektörümüzle alakalı fuarların yapıldığı ülkelerdi. Önümüzdeki hafta da bir Afrika ülkesi olan Etiyopya’da düzenlenen fuara katılacağız. Bir hafta sonra da Almanya fuarımız var. Sonrasında da Kuzey Afrika ülkesi olan Fas’ta fuara katılacağız. Geçen yıldan bu yana döviz bazında ihracatımız ikiye katladı. Tabi yılbaşına kadarki üç aylık süreç neler getirir onu bilemiyoruz. Bununla beraber KOSGEB’le de dış ticaret geliştirme programına dahil olduk. Uluslararası alanda verilecek olan reklamlar bu işin bir parçası. Yurt dışında yerel distribütörler bulup ürettiğimiz ürünleri onlar aracılığıyla satmaya çalışıyoruz. Aslına bakarsanız toplam ciromuzun yarısı ihracattan ama satışımızın yüzde 25’i kadarı yurt dışı. Yani ihraç ettiğimiz yüzde 25’lik dilim, yurt içi piyasadaki yüzde 75’lik dilime denk düşüyor. Kârlılık olarak da belki daha fazla. Bu şunu gösteriyor, para kazanabilmek ve memlekete döviz girdisi sağlayabilmek için bizim ihracat yapmaktan başka şansımız yok. 

Toplamda 65 kişilik personelle üretimi sürdürdüklerini dile getiren Bayram Ayçiçek, “Personelimizin 40 tanesi mavi yaka dediğimiz ve doğrudan üretimle ilgilenen ekipten oluşuyor. Geriye kalan 25 kişilik personelimiz de idari ve hizmet biriminde çalışıyor. İdari kadromuzda 13 mühendis arkadaşımız bulunuyor. 5 bini kapalı 5 bini açık olmak üzere toplam 10 bin metrekare fabrika sahamız var. Firmamız 2013 yılının sonunda kuruldu. Acizane 10 yıl boyunca başka bir yerde çalışmıştım. Yaklaşık 15 yıldır sektördeyiz. Ekip arkadaşlarımızın büyük bir bölümü bu sektörden gelen insanlar. Şunu diyebiliriz ki Türkiye genelinde 200 civarındaki vinç üreticisi içerisinde teknik olarak bu işi bilenler sıralamasında ilkler arasında yer alırız” diyerek sözlerini tamamladı. 

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim